Connect with us

GÜNDEM

Üstel: KKTC’nin dünyaya açılan penceresi Ercan Havalimanı

Published

on

Başbakan Ünal Üstel, Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi’ne ilişkin, “Bu proje sayesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sahilleri artık daha güvenli ve Akdeniz’deki ve Mavi Vatan’daki söz hakkımız daha çok olacak.” dedi.

Üstel, Ankara’da JW Marriott Otel’de düzenlenen Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi imza töreninde konuştu.

Söz konusu projenin, KKTC için heyecan verici ve önemli bir proje olduğunun altını çizen Üstel, şöyle devam etti:

“Bu proje sayesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sahilleri artık daha güvenli ve Akdeniz’deki ve Mavi Vatan’daki söz hakkımız daha çok olacak. Kıyılarımızda ne olup bittiğini, bu projeyle oturduğumuz yerden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulacak üç merkezden, bütün bunları denetleyebileceğiz, görebileceğiz ve izleyebileceğiz. Olası bir tehlike karşısında, bütün bunlardan önceden haberdar olacağız ve zaman zaman denizlerdeki deniz taşımacılığında yaşanan deniz kirliliğinden dolayı da neler olabileceğini görüp, anında müdahale etmiş olacağız. Bütün bunların yanında, bizim gemilerimiz de artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin limanından seyre çıktığı zaman Türkiye Cumhuriyeti’ne varıncaya kadar kendilerini izlemiş olacağız.”

Üstel, “Hemen Akdeniz’in yanı başında, aylardır bir savaş yaşanıyor. Savaştan artık çıktı, soykırım yaşanıyor, kadın, çocuk demeden bombalar altında inim inim insanlar ölüyor. Dünyanın kılı kıpırdamıyor, bir tek anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan her platformda çağrı yaptı; bir an önce barış olsun ve bu insanlık dramına son vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

– Mutlu Barış Harekatı 50. yılına girdi

Kıbrıs Türk halkının zulümlere, baskılara ve soykırıma maruz kaldığını hatırlatan Üstel, “1974 Mutlu Barış Harekatı’yla özgürlüğümüze kavuştuk. Ama bizim bugünlere gelmemizde… Şu anda yanı başımızda yaşanan, Filistin’de, Gazze’de olan soykırımdan bir farkımız var. Değerli katılımcılar, bizim anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti var.” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin, 100’üncü yılını kutlarken KKTC’nin de 40’ıncı yılını kutladığını ve bunun mutluluğu içerisinde olduğunu aktaran Üstel, Mutlu Barış Harekatı’nın da 50’nci yılına girdiğini hatırlattı.

Üstel, söz konusu projede bulunmaktan heyecan ve mutluluk duyduğunu ifade ederek, Türkiye ile yapılan protokollerin KKTC’yi rahatlattığına dikkati çekti.

Başbakan Üstel, şöyle konuştu:

“Ülkemiz, malumunuz, dünyada ambargolar altında, baskılar altında, izolasyonlar altında. Hayatımızı idame etmeye çalışıyoruz. Ama anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin sayesinde bu baskıları hissetmiyoruz ve bu baskılar maalesef ulaşımda da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde uygulanıyor, hem denizde hem havada, bu izolasyonlar altında ulaşım yapma mücadelesi veriyoruz.”

Bu nedenle bugün imzalanacak projenin hayati ve önemli olduğuna dikkati çeken Üstel, KKTC’de bütün büyük projelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla gerçekleştiğini söyledi.

Üstel, yapılan projelerle, Anadolu’dan çıkan suyun asma borularla Kuzey Kıbrıs Geçitköy göletine aktığını ve 2016’dan beri KKTC’de yaşanan su sıkıntısının ortadan kalktığına dikkati çekti.

– KKTC’nin dünyaya açılan penceresi: Ercan Havalimanı

Üstel, geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katkılarıyla Ercan Havalimanı’nın açılışının yapıldığını anımsatarak, “Çağdaş dünyaya açılan pencereyi bize açtı ama oradan da kalkan uçaklarımız üçüncü ülkeye giderken izolasyonlar altında olduğumuz için, ambargolar altında olduğumuz için Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bir havalimanına inme mecburiyeti var.” dedi.

Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’den kabloyla enerjinin KKTC’ye getirilmesine ilişkin planlanan üçüncü projeyle de KKTC’deki enerji sorunun ortadan kalkacağını ve yeşil enerjinin önünün açılacağını ifade etti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Sağlıkta Türkiye–KKTC arasında güçlü iş birliği devam ediyor: Her türlüğü desteği vermeye hazırız

Published

on

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile görüştü. Görüşmede, iki ülke arasında sağlık alanındaki mevcut çalışmalar, anlaşmaların güncellenmesi ve yeni iş birlikleri ele alınırken, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için desteğin süreceği vurgulandı.

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Ankara’da temaslarda bulundu. Dinçyürek bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile bir araya geldi.

 

Görüşmede, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında sağlık alanında sürdürülen mevcut çalışmaların geldiği nokta ele alınırken, ikili anlaşmaların güncellenmesi ve yeni iş birliklerinin geliştirilmesi konusunda ortak irade ortaya kondu.

Bakan Dinçyürek, göreve geldikleri günden itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin sağladığı desteklere dikkat çekerek, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz olmak üzere Türkiye Sağlık Bakanlığı’na teşekkür etti. Dinçyürek, mevcut ortak çalışmaların değerlendirilmesi, anlaşmaların revize edilmesi ve önümüzdeki süreçte atılacak adımların belirlenmesi amacıyla yoğun bir gündemle Ankara’da bulunduklarını ifade etti.

 

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise Türkiye’nin KKTC’yi kendisinden ayrı görmediğini vurgulayarak, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi adına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Memişoğlu, iki ülkede yapımı süren hastane projelerinin büyük önem taşıdığını ifade ederek, bu yatırımların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla ilerlediğini ve tamamlandığında önemli sağlık hizmetleri sunacağını kaydetti. İnsan gücü, tıbbi cihaz ve ilaç temini başta olmak üzere her alanda destek sağlandığını dile getirdi.

 

Memişoğlu ayrıca, “Sizin ve hükümetinizin çabasını bizzat şahit olan birisi olarak takdir ediyor, destekliyoruz” ifadelerini kullanarak KKTC’nin sağlık alanındaki çalışmalarına verdikleri önemi vurguladı.

 

Görüşmede, sağlık hizmetlerinin daha ileri seviyeye taşınması ve toplum sağlığının güçlendirilmesi adına iş birliğinin artırılarak devam edeceği mesajı verildi.

Continue Reading

GÜNDEM

Antalya Diplomasi Forumu bugün başlıyor

Published

on

Türkiye’de düzenlenecek 5. Antalya Diplomasi Forumu’nda dünya liderleri ve hükümet temsilcileri bugün bir araya getirecek. “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” temasıyla yapılacak forumda 150’den fazla ülkeden yaklaşık 5 bin katılımcı yer alacak.

Dünya liderleri ve hükümet yetkilileri, 17-19 Nisan’da “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” ana temasıyla düzenlenecek 5. Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF2026) bir araya gelecek.

ADF2026, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve Türkiye Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak.

İlki 2021’de düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nun bu yılki teması, “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” olacak.

Foruma, Kuzey Kıbrıs da dahil 150’den fazla ülkeden 20’yi aşkın devlet ve hükümet başkanı, yaklaşık 15 devlet ve hükümet başkan yardımcısı, 40’tan fazlası dışişleri bakanı olmak üzere 50’nin üzerinde bakan, 75’i uluslararası kuruluş temsilcisi olmak üzere 460’ı aşkın kişinin yanı sıra aralarında akademisyen ve öğrencilerin de bulunduğu 5 bine yakın konuğun katılması bekleniyor.

Foruma, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Başbakan Ünal Üstel ve diğer hükümet yetkilileri ile bazı siyasi parti temsilcilerinin katılması da bekleniyor.

ADF2026 kapsamında lider panelleri dahil olmak üzere 40’tan fazla etkinlik ve oturumun düzenlenmesi planlanıyor.

Oturumlarda küresel sistemde derinleşen belirsizlikler ve dönüşüm süreçleri ile bölgesel gelişmelerin geniş yelpazede ele alınacağı, siyasal, ekonomik, çevresel ve teknolojik eksenlerde şekillenen başlıca gündem maddelerinin de tartışmaların odağını oluşturacağı belirtildi.

OTURUMLARIN ÖNEMLİ KISMI TRT’DEN YAYIMLANACAK

ADF2026’daki faaliyetler, forumun resmi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından eş zamanlı izlenebilecek, ayrıca oturumların önemli bir kısmı TRT aracılığıyla canlı yayımlanacak.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, ADF2026 kapsamında Balkan Barış Platformu Üçüncü Dışişleri Bakanları Toplantısı, Gazze Konulu Sekizli Toplantı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Gayriresmi Toplantısı ve Türkiye-Pakistan-Suudi Arabistan-Mısır Toplantısı’na katılması planlanıyor.

Continue Reading

GÜNDEM

Yer yer sağanak ve gök gürültülü yağmur bekleniyor

Published

on

Bugün çok bulutlu hava etkili olacak; yer yer yağmur, zamanla sağanak veya gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü’nün 16–22 Nisan 2026 tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, 17 Nisan’da bölge genelinde parçalı ve çok bulutlu hava etkili olacak.

Yer yer yağmur görülecek, zamanla sağanak veya gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Continue Reading