GÜNDEM
Üstel: KKTC’nin dünyaya açılan penceresi Ercan Havalimanı
Başbakan Ünal Üstel, Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi’ne ilişkin, “Bu proje sayesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sahilleri artık daha güvenli ve Akdeniz’deki ve Mavi Vatan’daki söz hakkımız daha çok olacak.” dedi.
Üstel, Ankara’da JW Marriott Otel’de düzenlenen Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi imza töreninde konuştu.
Söz konusu projenin, KKTC için heyecan verici ve önemli bir proje olduğunun altını çizen Üstel, şöyle devam etti:
“Bu proje sayesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sahilleri artık daha güvenli ve Akdeniz’deki ve Mavi Vatan’daki söz hakkımız daha çok olacak. Kıyılarımızda ne olup bittiğini, bu projeyle oturduğumuz yerden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulacak üç merkezden, bütün bunları denetleyebileceğiz, görebileceğiz ve izleyebileceğiz. Olası bir tehlike karşısında, bütün bunlardan önceden haberdar olacağız ve zaman zaman denizlerdeki deniz taşımacılığında yaşanan deniz kirliliğinden dolayı da neler olabileceğini görüp, anında müdahale etmiş olacağız. Bütün bunların yanında, bizim gemilerimiz de artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin limanından seyre çıktığı zaman Türkiye Cumhuriyeti’ne varıncaya kadar kendilerini izlemiş olacağız.”
Üstel, “Hemen Akdeniz’in yanı başında, aylardır bir savaş yaşanıyor. Savaştan artık çıktı, soykırım yaşanıyor, kadın, çocuk demeden bombalar altında inim inim insanlar ölüyor. Dünyanın kılı kıpırdamıyor, bir tek anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan her platformda çağrı yaptı; bir an önce barış olsun ve bu insanlık dramına son vereceğiz.” ifadelerini kullandı.
– Mutlu Barış Harekatı 50. yılına girdi
Kıbrıs Türk halkının zulümlere, baskılara ve soykırıma maruz kaldığını hatırlatan Üstel, “1974 Mutlu Barış Harekatı’yla özgürlüğümüze kavuştuk. Ama bizim bugünlere gelmemizde… Şu anda yanı başımızda yaşanan, Filistin’de, Gazze’de olan soykırımdan bir farkımız var. Değerli katılımcılar, bizim anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti var.” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin, 100’üncü yılını kutlarken KKTC’nin de 40’ıncı yılını kutladığını ve bunun mutluluğu içerisinde olduğunu aktaran Üstel, Mutlu Barış Harekatı’nın da 50’nci yılına girdiğini hatırlattı.
Üstel, söz konusu projede bulunmaktan heyecan ve mutluluk duyduğunu ifade ederek, Türkiye ile yapılan protokollerin KKTC’yi rahatlattığına dikkati çekti.
Başbakan Üstel, şöyle konuştu:
“Ülkemiz, malumunuz, dünyada ambargolar altında, baskılar altında, izolasyonlar altında. Hayatımızı idame etmeye çalışıyoruz. Ama anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin sayesinde bu baskıları hissetmiyoruz ve bu baskılar maalesef ulaşımda da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde uygulanıyor, hem denizde hem havada, bu izolasyonlar altında ulaşım yapma mücadelesi veriyoruz.”
Bu nedenle bugün imzalanacak projenin hayati ve önemli olduğuna dikkati çeken Üstel, KKTC’de bütün büyük projelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla gerçekleştiğini söyledi.
Üstel, yapılan projelerle, Anadolu’dan çıkan suyun asma borularla Kuzey Kıbrıs Geçitköy göletine aktığını ve 2016’dan beri KKTC’de yaşanan su sıkıntısının ortadan kalktığına dikkati çekti.
– KKTC’nin dünyaya açılan penceresi: Ercan Havalimanı
Üstel, geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katkılarıyla Ercan Havalimanı’nın açılışının yapıldığını anımsatarak, “Çağdaş dünyaya açılan pencereyi bize açtı ama oradan da kalkan uçaklarımız üçüncü ülkeye giderken izolasyonlar altında olduğumuz için, ambargolar altında olduğumuz için Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bir havalimanına inme mecburiyeti var.” dedi.
Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’den kabloyla enerjinin KKTC’ye getirilmesine ilişkin planlanan üçüncü projeyle de KKTC’deki enerji sorunun ortadan kalkacağını ve yeşil enerjinin önünün açılacağını ifade etti.
GÜNDEM
KSTÜ’de farkındalık etkinliği
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Genel Sekreteri Cenk Paşa; 8 Nisan Ulusal Fizyoterapistler Günü nedeniyle “Harekete Geçin, Sağlıklı Kalın” sloganı ile Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü farkındalık etkinliği düzenledi.
Etkinlikte kurulan stantlarda bilgilendirici broşür dağıtıldı, fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekilip günlük hayatta herkes tarafından uygulanacak basit egzersizler gösterildi. Mini olimpiyat, kuvvet, denge ve farkındalık stantlarında tempolu yürüyüş, evde kuvvet egzersizleri, açık hava jimnastiği ile evde esneme ve yoganın nasıl yapıldığına dair bilgiler aktarıldı, ardından katılımcılara uygulamaları olarak gösterildi.
KUTLU: “DÜZENSİZ EGZERSİZ ÖNEMLİ”
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Eser Kutlu Oyal ise fiziksel aktivitenin, bireyin genel sağlık düzeyinin korunması ve geliştirilmesinde temel bir belirleyici olduğunu, bu alandaki farkındalığın artırılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Düzenli egzersiz yapmanın önemine dikkati çeken Oyal, “Kas-iskelet sistemi fonksiyonlarının sürdürülmesi için fiziksel aktiviteler önemli ve katkı sağlıyor. Ayrıca postüral kontrolün iyileştirilmesi ve kronik hastalık risklerinin azaltılmasında etkili rol oynamaktadır.” dedi.
OLGU: “KATKI KOYANLARA TEŞEKKÜR EDERİZ”
Etkinliğin amacı hakkında bilgi veren Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meryem Güvenir Olgu, ‘‘Fizyoterapi Bölümü Öğretim Elemanlarımız ve öğrencileri tarafından fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki önemine dikkat çekmeyi amaçladık” dedi. Olgu sözlerinin sonunda fiziksel aktivitenin önemini vurgulayan bilgilendirici broşürler dağıtarak katılımcıları bilinçlendirdiklerini belirtti ve etkinliğine aktif katılım sağlayan herkese teşekkür etti.
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Genel Sekreteri Cenk Paşa sağlıklı bir yaşamın anahtarın fiziksel aktiviteden geçtiğini belirterek sözlerine başladı. Cenk Paşa düzenli hareketin, hem çocuklar hem de yetişkinler için modern yaşamın getirdiği hareketsizliğin yarattığı sağlık risklerini azalttığının altını çizdi. Genel Sekreter sözlerinin sonunda fiziksel aktivitenin günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini belirtti ve katkı koyanlara teşekkür etti.



GÜNDEM
Öztürkler: KKTC’nin Türk dünyasındaki görünürlüğü artıyor
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler ve beraberindeki heyet, Bakü’de Zafer Anıtı, Haydar Aliyev’in kabri ve Şehitler Hıyabanı’nı ziyaret ederek çelenk ve karanfil bıraktı. Öztürkler, “KKTC’nin Türk dünyasındaki görünürlüğü artıyor” dedi.
GÜNDEM
Güney Kıbrıs’ta Türk Malları kiralama sistemi yenilendi: 600’den fazla ihlal tespit edildi
Politis’e göre, Güney Kıbrıs’ta Türk Malları’nın kiralanmasına ilişkin yeni düzenlemelerle açık ilan ve kriter temelli sisteme geçildi. Denetimlerde 600’den fazla kira sözleşmesinde ciddi ihlal tespit edilirken, yüzlerce taşınmazın geri alındığı bildirildi.
-
GÜNDEM23 saat agoAfrika’nın Enerji Devi KKTC’de
-
GÜNDEM52 dakika agoKSTÜ’de farkındalık etkinliği
-
GÜNDEM6 saat agoHakan Dinçyürek: Mağusa Devlet Hastanesi’nde Anjiyo Merkezi hizmete hazır
-
GÜNDEM8 saat agoSterlin 60,15 TL, euro 52,40 TL, dolar 44,85 TL’den işlem görüyor
-
GÜNDEM9 saat ago“2026 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması” imzalandı: Stratejik projeleri hayata geçirmekte kararlıyız
-
GÜNDEM6 saat agoGüney Kıbrıs’ta Türk Malları kiralama sistemi yenilendi: 600’den fazla ihlal tespit edildi
-
GÜNDEM5 saat agoÖztürkler: KKTC’nin Türk dünyasındaki görünürlüğü artıyor
-
DÜNYA8 saat agoIMF, küresel ekonomik büyüme tahmininde aşağı yönlü revizyonun sinyalini verdi
