Connect with us

GÜNDEM

Numan Kurtulmuş: Netanyahu ve çetesi Orta Doğu’da ateş çukuru açtı

Published

on

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Netanyahu ve çetesi Orta Doğu’da büyük bir ateş çukuru açmıştır. Bu saldırgan tavrını devam ettirdiği sürece bu ateş çukuruna kendileri düşecektir.” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Netanyahu ve çetesi Orta Doğu’da büyük bir ateş çukuru açmıştır. Bu saldırgan tavrını devam ettirdiği sürece bu ateş çukuruna kendileri düşecektir. Bölge halklarının bir an evvel birlik ve beraberlik içerisinde, dünyada adaletten hakkaniyetten yana olan insanların da birlik ve beraberlik içerisinde bu saldırganlığı durdurması lazım.” dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Angola Meclis Başkanı Carolina Cerqueira ile Meclis’te bir araya geldi.

Kurtulmuş ve Cerqueira, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Meclis Başkanı Kurtulmuş, her iki ülke arasında parlamento başkanları düzeyinde ilk temas olan bu toplantının, Ankara’da, milli iradenin merkezi TBMM’de gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Angola Meclis Başkanı Cerqueira ve heyetini ağırlamaktan, bu güzel görüşmeyi gerçekleştirmekten dolayı memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim.” şeklinde konuştu.

Türkiye ve Angola arasında 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço arasında karşılıklı ziyaretlerle başlayan olumlu bir işbirliği dönemine girildiğini anlatan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Angola, Afrika’nın önemli ülkelerinden biridir. Mesafeler uzak olmakla birlikte Türkiye ile sıcak ilişkileri geliştirme noktasında ilerleyen bir ülke. Her iki ülkenin devlet başkanlarının gerçekleştirdiği karşılıklı ziyaret, iki ülkenin ilişkilerini stratejik seviyeye çıkartmak bakımından önemli bir adım oldu. Yapılan anlaşmaların gereği olan özellikle savunma sanayi, turizm ve altyapı hizmetleri başta olmak üzere birçok alanda Türkiye ile Angola arasındaki işbirliğinin kapıları açılmış oldu. Ümit ederim ki, imzalanan bu anlaşmalar çerçevesinde varılan mutabakatların sonuçlarını almak en kısa sürede mümkün olsun ve iki ülke arasında başta ticari ilişkiler olmak üzere ilişkilerimizi daha da ileriye götürmek sağlansın. Şu anda esasında düşük seviyede olan ikili ticaret hacmi 500 milyon dolar seviyesine çıkması ilk plandaki hedeflerimizdendir. Ümit ederim bunu gerçekleştirmek kısa süre içerisinde mümkün olacaktır.”

Hükümetler arasındaki bu pozitif ilişki devam ederken özellikle son yıllarda uluslararası ilişkilerin en önemli araçlarından biri haline gelen, parlamenter diplomasinin gereği olarak da iki ülkenin ilişkilerini yakınlaştırmanın ve sağlamlaştırmanın meclis başkanları ve milletvekillerinin görevi olduğunu belirten Kurtulmuş, TBMM ve Angola Ulusal Meclisi arasındaki ilişkilerin artırılmasına da özel önem verdiklerini söyledi.

“TÜRKİYE’NİN AFRİKALI ULUSLARA KARŞI YAKLAŞIMI KAZAN KAZAN PRENSİBİ İÇERİSİNDE”

Meclis Başkanı Kurtulmuş, Türkiye’nin son yıllardaki Afrika açılımını dış politikanın önemli alanlarından biri olarak gördüklerini dile getirerek, Türkiye’nin, Afrika ile ilişkilerinde bazı prensiplerle hareket ettiğini anlattı. Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birincisi; Afrika, Afrikalılarındır. Uzun yıllar emperyalizmin, kolonyalizmin pençesinden gerçekten çok çekmiş olan Afrika’nın, artık kendi ayakları üzerinde durması, bağımsızlıklarını sadece kağıt üzerinde almanın ötesinde her anlamda siyasi, ekonomik anlamda bağımsızlıklarını temin etmesi Türkiye’nin önemli önceliklerindendir. Asırlardır Afrika’yı sömüren ülkelerin artık Afrika’yı sömürmelerinin sona erdirilmesi, neo-kolonyal birtakım yöntemlerle Afrika’nın yer altı, yer üstü kaynaklarını sömürmekten vazgeçmeleri bizim Afrika yaklaşımımızda temel unsurlarımızdan biridir.

Bir diğer konu ise Afrika’nın sorunları için Afrikalı çözümler üretmek zorundayız. Afrika’nın sorunlarını çözmek için dışarıdan birilerinin empoze edeceği fikirler ya da yaklaşımlar değil, Afrika halklarının kendi dayanışmalarını sağlayarak, sorunlarını müzakere içerisinde çözebilme yeteneğinin ortaya konulabilmesidir. Bu temel prensipler çerçevesinde Türkiye’nin Afrikalı uluslara karşı yaklaşımı ise kazan kazan prensibi içerisinde bütün toplumsal alanlardaki ilişkileri kuvvetlendirmektir. Bunun için biz bütün Afrikalı dostlarımıza diyoruz ki, uzatın elinizi hep beraber, birlik içerisinde ülkelerimizi, uluslarımızı kalkındıralım; güçlendirelim ve birlikte ülkelerimizin nimetlerinden karşılıklı olarak istifade ederek daha özgür, daha demokrat daha müreffeh ülkeler haline gelelim. Bu çerçevede Afrika ile ilişkilerimizin her bir Afrika ülkesiyle özel önemde olduğunu, özellikle mesafeleriniz çok uzak olmasına rağmen Angola ile ilişkilerimizi geliştirmek ve kuvvetlendirmek için bu ziyaretin fevkalade değerli, önemli, ilk olması bakımından da tarihi bir ziyaret olduğunu ifade ediyorum.”

“İSRAİL, ULUSLARARASI HUKUKUN KAİDELERİNİ DİBİNDEN BOMBALAYARAK YOK EDİYOR”

TBMM Başkanı Kurtulmuş, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin “İsrail, Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılarını devam ettiriyor. Beyrut’ta Hariri Hastanesi’nin çevresini bombaladı. Geçtiğimiz günlerde İsrail tehdidine ilişkin Meclis’te bir kapalı oturum düzenlendi. İsrail tehdidi hala sürüyor mu, değerlendirmeleriniz ne olur?” sorusuna karşılık Kurtulmuş, İsrail’in saldırganlığının durdurulması gerektiği konusunda her platformda görüşlerini dile getirdiklerini belirtti.

Bu saldırganlığın devam etmesinin, sadece bölgeye değil bütün dünyaya zarar vereceğini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“İsrail’in bölgede sadece Filistinlilere, sadece Araplara değil bölge halklarının tamamına karşı olduğunu; bölge halklarını köleleştirmek, kendi emri altına almak, bölge ülkelerinin egemenliğini ortadan kaldırarak arzımevudu gerçekleştirmek için son adımı atmak üzere olduğunu sadece biz söylemiyoruz, şu anda ‘Gazze kasabı’ lakabını çoktan hak etmiş olan İsrail’in Başbakanı diyor ki ‘Artık savaş yeni bir safhaya gelmiştir, bu da kıyamet savaşıdır.’ Kendi paranoyak birtakım dini hezeyanlarının üzerine oturttukları siyonist ideolojinin artık son noktaya geldiğini, Nil’den Fırat’a kadar olan coğrafyada hakimiyetini ilan etmek üzere olduğunu bizatihi kendisi ilan ediyor.”

İsrail’in saldırıları karşısında dünyanın bir an evvel harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, uluslararası hukukun bu konuda geride kaldığını vurguladı.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Adamlar ne hastane dinliyor ne okul dinliyor ne yaşlı dinliyor ne kadın dinliyor ne çocuk dinliyor. Tamamıyla saldırgan bir şekilde önüne gelen kim varsa, hatta insan ve hayvan ayrımı da yapmadan oradaki bütün canlıları hedef alarak yoluna devam ediyor. Dikkat ederseniz sadece insanlara karşı bir katliam ve soykırım izlemiyor. Aslında İsrail, uluslararası hukukun kaidelerini dibinden bombalayarak yok ediyor. Filistin’in, İran’ın, Suriye’nin Lübnan’ın egemenliğini yok ediyor. Bölge ülkelerinin tamamına karşı diyor ki, ‘Bana kim karşı çıkarsa çıksın herkesi yok edebilecek bir niyete sahibim.’ Netanyahu ve çetesi Orta Doğu’da büyük bir ateş çukuru açmıştır. Bu saldırgan tavrını devam ettirdiği sürece bu ateş çukuruna kendileri düşecektir. Bölge halklarının bir an evvel birlik ve beraberlik içerisinde, dünyada adaletten hakkaniyetten yana olan insanların da birlik ve beraberlik içerisinde bu saldırganlığı durdurması lazım.”

“DESTEK OLAN ÜLKELERİN YÖNETİCİLERİ KATLİAMIN YARDAKÇILARI OLARAK TARİHE GEÇECEK”

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsrail hükümetinin geri adım atmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

ABD yönetiminin de bir çift lafı hak ettiğini söyleyen Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sebepsiz yere sivillerin hayattan koparıldığı, bu kadar çok insanın öldürüldüğü, çevre ülkelerin tamamına karşı egemenliklerini yok ederek saldırıların gerçekleştirildiği bir ortamda ne yazık ki Amerika’nın seçim üzerinde olmasından ve oradaki siyasi boşluktan da yararlanarak Netanyahu ve çetesi saldırganlıklarını sürdürüyor. Ama daha kötü olan, başta ABD yönetimi olmak üzere bazı ülkeler hala İsrail’in bu gaddar, bu cani yönetimine karşı koşulsuz destek vermeye devam ediyorlar. Sel gider kum kalır. Orta Doğu halkları kıyamete kadar barış ve huzur içerisinde yaşayacaktır. İsrail’in saldırganlığı son bulacak. İsrail’in bu zalim yöneticileri mutlaka uluslararası hukukun gereği olarak savaş suçluları mahkemesinde yargılanacak ve cezalandırılacaktır. Ama en az onlar kadar buna destek olan ülkelerin yöneticileri de tarihin tozlu raflarında katliamın yardakçıları olarak tarihe geçeceklerdir.”

Bütün insanlığın hep birlikte ayağa kalkarak Netanyahu ve çetesini durdurması ve bu zulmü sona erdirmesi gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, “Yeter. Bu zulmün durması için daha kaç 50 bin masumun hayattan koparılması gerekir?” ifadelerini kullandı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Sağlıkta Türkiye–KKTC arasında güçlü iş birliği devam ediyor: Her türlüğü desteği vermeye hazırız

Published

on

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile görüştü. Görüşmede, iki ülke arasında sağlık alanındaki mevcut çalışmalar, anlaşmaların güncellenmesi ve yeni iş birlikleri ele alınırken, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için desteğin süreceği vurgulandı.

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Ankara’da temaslarda bulundu. Dinçyürek bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile bir araya geldi.

 

Görüşmede, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında sağlık alanında sürdürülen mevcut çalışmaların geldiği nokta ele alınırken, ikili anlaşmaların güncellenmesi ve yeni iş birliklerinin geliştirilmesi konusunda ortak irade ortaya kondu.

Bakan Dinçyürek, göreve geldikleri günden itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin sağladığı desteklere dikkat çekerek, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz olmak üzere Türkiye Sağlık Bakanlığı’na teşekkür etti. Dinçyürek, mevcut ortak çalışmaların değerlendirilmesi, anlaşmaların revize edilmesi ve önümüzdeki süreçte atılacak adımların belirlenmesi amacıyla yoğun bir gündemle Ankara’da bulunduklarını ifade etti.

 

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise Türkiye’nin KKTC’yi kendisinden ayrı görmediğini vurgulayarak, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi adına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Memişoğlu, iki ülkede yapımı süren hastane projelerinin büyük önem taşıdığını ifade ederek, bu yatırımların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla ilerlediğini ve tamamlandığında önemli sağlık hizmetleri sunacağını kaydetti. İnsan gücü, tıbbi cihaz ve ilaç temini başta olmak üzere her alanda destek sağlandığını dile getirdi.

 

Memişoğlu ayrıca, “Sizin ve hükümetinizin çabasını bizzat şahit olan birisi olarak takdir ediyor, destekliyoruz” ifadelerini kullanarak KKTC’nin sağlık alanındaki çalışmalarına verdikleri önemi vurguladı.

 

Görüşmede, sağlık hizmetlerinin daha ileri seviyeye taşınması ve toplum sağlığının güçlendirilmesi adına iş birliğinin artırılarak devam edeceği mesajı verildi.

Continue Reading

GÜNDEM

Antalya Diplomasi Forumu bugün başlıyor

Published

on

Türkiye’de düzenlenecek 5. Antalya Diplomasi Forumu’nda dünya liderleri ve hükümet temsilcileri bugün bir araya getirecek. “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” temasıyla yapılacak forumda 150’den fazla ülkeden yaklaşık 5 bin katılımcı yer alacak.

Dünya liderleri ve hükümet yetkilileri, 17-19 Nisan’da “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” ana temasıyla düzenlenecek 5. Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF2026) bir araya gelecek.

ADF2026, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve Türkiye Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak.

İlki 2021’de düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nun bu yılki teması, “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” olacak.

Foruma, Kuzey Kıbrıs da dahil 150’den fazla ülkeden 20’yi aşkın devlet ve hükümet başkanı, yaklaşık 15 devlet ve hükümet başkan yardımcısı, 40’tan fazlası dışişleri bakanı olmak üzere 50’nin üzerinde bakan, 75’i uluslararası kuruluş temsilcisi olmak üzere 460’ı aşkın kişinin yanı sıra aralarında akademisyen ve öğrencilerin de bulunduğu 5 bine yakın konuğun katılması bekleniyor.

Foruma, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Başbakan Ünal Üstel ve diğer hükümet yetkilileri ile bazı siyasi parti temsilcilerinin katılması da bekleniyor.

ADF2026 kapsamında lider panelleri dahil olmak üzere 40’tan fazla etkinlik ve oturumun düzenlenmesi planlanıyor.

Oturumlarda küresel sistemde derinleşen belirsizlikler ve dönüşüm süreçleri ile bölgesel gelişmelerin geniş yelpazede ele alınacağı, siyasal, ekonomik, çevresel ve teknolojik eksenlerde şekillenen başlıca gündem maddelerinin de tartışmaların odağını oluşturacağı belirtildi.

OTURUMLARIN ÖNEMLİ KISMI TRT’DEN YAYIMLANACAK

ADF2026’daki faaliyetler, forumun resmi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından eş zamanlı izlenebilecek, ayrıca oturumların önemli bir kısmı TRT aracılığıyla canlı yayımlanacak.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, ADF2026 kapsamında Balkan Barış Platformu Üçüncü Dışişleri Bakanları Toplantısı, Gazze Konulu Sekizli Toplantı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Gayriresmi Toplantısı ve Türkiye-Pakistan-Suudi Arabistan-Mısır Toplantısı’na katılması planlanıyor.

Continue Reading

GÜNDEM

Yer yer sağanak ve gök gürültülü yağmur bekleniyor

Published

on

Bugün çok bulutlu hava etkili olacak; yer yer yağmur, zamanla sağanak veya gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü’nün 16–22 Nisan 2026 tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, 17 Nisan’da bölge genelinde parçalı ve çok bulutlu hava etkili olacak.

Yer yer yağmur görülecek, zamanla sağanak veya gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Continue Reading