Connect with us

GÜNDEM

Norveç, Güney Kıbrıs’a yönelik 65 yıllık silah ambargosunu kaldırdı!

Published

on

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’i arayarak, 65 yıldır Güney Kıbrıs’a uyguladıkları silah ambargosunu kaldırdıklarını söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Norveç’in Güney Kıbrıs’a yönelik askerî ve çift kullanımlı ürün ihracatına 65 yıl sonra yeniden izin verme kararını memnuniyetle karşıladı.

Hristodulidis, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, kararın ikili ilişkilerin güçlenmesi adına önemli bir adım olduğunu vurguladı. Hristodulidis paylaşımında, “Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide’nin bugün ilettiği, Kıbrıs’a askeri amaçlı savunma ve çift kullanımlı ürünlerin ihracatı için başvuruları açma kararını memnuniyetle karşılıyorum. Bu, Kıbrıs ve Norveç arasındaki ikili savunma iş birliğimizi güçlendirmede önemli bir adımdır” ifadelerini kullandı.

CNA’da yer alan habere göre, 65 yıldır yürürlükte olan ambargonun kaldırıldığı haberi, Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide tarafından Hristodulidis ile yapılan telefon görüşmesinde bizzat iletildi.

Bu gelişmenin, iki ülke arasındaki iş birliğini sadece savunma alanında değil, daha geniş bir yelpazede güçlendirmesi bekleniyor. Özellikle enerji, çevre ve Doğu Akdeniz’de istikrarın sağlanması gibi konularda ortak çabaların artacağı öngörülüyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Girne’de 4 inşaatın faaliyeti durduruldu!

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi müfettişleri 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kapsamında Girne’de denetim yaptı. Ciddi eksik tespit edilen 4 inşaatın faaliyetleri durdurulurken, 3 inşaat için de yazılı uyarı verildi.

Çalışma Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, 6 ilçede görevli müfettişlerinin katılımıyla yapılan denetimlerde, Girne’deki inşaatlarla Çatalköy ve Karaoğlanoğlu sanayi bölgelerinde farklı sektörlere ait işyerleri denetlendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu ile Çalışma Dairesi Müdürü Emrah Güven de denetimlerde müfettişlere eşlik etti.

 

Hasipoğlu, konuyla ilgili değerlendirmesinde iş sağlığı ve güvenliğinin ertelenemez bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Bakanlığa bağlı dairelerle altı ilçede denetimleri sürdürdüklerini ifade eden Oğuzhan Hasipoğlu, “İş sağlığı ve güvenliği bizim için son derece önemlidir” dedi.

Son üç ayda Çalışma Dairesi ekipleri tarafından bin 350 işyeri denetlenerek yaklaşık 19 milyon Türk Lirası tutarında ceza uygulandığını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, “Özellikle inşaatlardaki iş kazalarının önlenmesi öncelikli sorumluluk alanımızdır.” diye konuştu.

İş kazalarının önlenmesinde görevin yalnızca devlette değil işverenlerin, çalışanların ve iş güvenliği uzmanlarının da ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Bakan Hasipoğlu, iş sağlığı ve güvenliğinin ertelenemez olduğunu vurguladı.

 

-25 işyeri denetlendi, 4 inşaat durduruldu

Öte yandan Çalışma Dairesi müfettişleri dün Girne’de 18’i işyeri, 7’si inşaat olmak üzere toplam 25 işyeri iş sağlığı ve güvenliği kurallarıyla kayıt dışı istihdam açısından teftiş etti.

Buna göre, iş sağlığı ve güvenliği açısından ciddi eksik tespit edilen 4 inşaatın faaliyetleri Çalışma Dairesi tarafından durduruldu. Ayrıca eksiklikleri olan 3 inşaat için yazılı uyarı verildi.

Continue Reading

GÜNDEM

8’nci Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunları başladı

Published

on

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı koordinasyonunda, Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyi üyesi üniversitelerin katılımıyla bu yıl 8’incisi düzenlenen “Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunları” (USARGames 2026) başladı.

KKTC ve Türkiye’den toplam 22 üniversitenin katıldığı organizasyon, dört gün sürecek yarışmaların ardından pazartesi günü düzenlenecek kapanış ve ödül töreniyle tamamlanacak.

AFET SENARYOLARINA DAYALI ETAPLARDA YARIŞACAKLAR

Yarışmaya katılan ekipler; engel geçme, ahşap köprü kurma, havai hatla kurtarma, beton kütle sürükleme, kütle altı yaralı kurtarma, ilk yardım, enkaza müdahale ve temiz çalışma etaplarında mücadele edecek.

Afet senaryoları doğrultusunda gerçekleştirilecek etaplarda, afetzedelere en kısa sürede ulaşılması, doğru müdahale yöntemlerinin uygulanması, temel ilk yardımın yapılması ve güvenli tahliye süreçlerinin sağlanması hedefleniyor.

AÇILIŞ SEREMONİSİ YAPILDI, MEŞALE YAKILDI

Öte yandan, Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunları’nın açılış seremonisi dün akşam Metehan Eğitim ve Tatbikat Alanı’nda gerçekleştirildi.

Organizasyon meşalesinin de yakıldığı seremoniye, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Hakan Balaban, Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyi Başkanı Musa Oytun, üniversite temsilcileri ile arama-kurtarma ekipleri katıldı.

HAKAN BALABAN: “AFETLERE KARŞI BİLİNÇLİ BİR TOPLUM OLUŞTURULMASI, OLUMSUZLUKLARIN EN AZ ZARARLA ATLATILMASINA KATKI SAĞLAYACAK”

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Hakan Balaban, açılışta yaptığı konuşmada, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ile Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen “Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunları”nın bu yıl 8’incisinin düzenlendiğine işaret ederek, gençlerin arama-kurtarma faaliyetlerine olan ilgisinin her geçen gün artmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

İklim değişikliğine bağlı afetlerin artışı ile bölgedeki deprem riski nedeniyle afet yönetiminin öneminin ön plana çıktığını kaydeden Balaban, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın paydaşlarla birlikte bilgi, tecrübe ve kapasite artırımı çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Balaban, afet yönetimi alanına toplumun farklı kesimlerinin de katılmasının önemine işaret ederek, ilkokul çağındaki çocuklardan başlayarak üniversite gençliğini de kapsayan toplumsal bir güç oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

Afetlere karşı bilinçli bir toplum oluşturulmasının yaşanabilecek olumsuzlukların en az zararla atlatılmasına katkı sağlayacağını vurgulayan Balaban, yetişmiş insan gücünün artmasının özellikle müdahale aşamasında önemli güç kazandıracağını söyledi.

Covid-19 nedeniyle verilen 3 yıllık zorunlu ara dışında organizasyonun 2016 yılından bu yana her yıl düzenlendiğini ve son iki yıldır uluslararası düzeyde gerçekleştirildiğini işaret eden Balaban, bu yıl Türkiye’den 11 üniversitenin katılımıyla organizasyonun daha da büyümesinden memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Katılımcı ekiplere başarı dileyen Balaban, öğrencilerin yarışma süresince rekabetten çok kalıcı dostluklar edinmeye önem vermesi gerektiğini ifade ederek, organizasyonun insan hayatına dokunan hayati bir amaca hizmet ettiğini unutmamaları çağrısında bulundu.

Balaban, yarışmalar sırasında edinilecek deneyim ve afet durumlarında karşılaşılabilecek zorluklara ilişkin kazanılacak tecrübenin katılımcılar için en değerli kazanım olacağına inandığını belirterek, benzer faaliyetleri geliştirilerek sürdürmede kararlı olduklarını söyledi.

MUSA OYTUN: BURADA EDİNİLECEK BİLGİ VE DENEYİMLER, GELECEKTE BİR İNSANIN HAYATINA DOKUNABİLECEK NİTELİKTE

Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyi Başkanı Musa Oytun da konuşmasında, organizasyonun gerçekleşmesinde emeği bulunan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı personeline teşekkür etti.

Doğal afet risklerinin bulunduğu bir coğrafyada yaşandığına dikkat çeken Oytun, afetlere hazırlıklı olmanın büyük önem taşıdığını vurguladı.

Oyunların bir yarışma formatında düzenlendiğini ancak kendileri açısından birinciliğin ön planda olmadığını ifade eden Oytun, burada edinilecek bilgi ve deneyimlerin gelecekte bir insanın hayatına dokunabilecek nitelikte olduğunu söyledi.

Katılımcıların birlik, beraberlik ve bilgiyle her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğini belirten Oytun, geçen yıl 14 üniversitenin katıldığı organizasyonda bu yıl 22 üniversitenin yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Katılımın gelecek yıllarda daha da artacağına inandığını ifade eden Oytun, öğrencilere ve akademisyenlere teşekkür ederek başarılar diledi.

BEKİR KABA: ARAMA-KURTARMA FAALİYETLERİ DİSİPLİN, GÜVEN VE DAYANIŞMA GEREKTİRİYOR

USARGames 2025 şampiyonu Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi Lideri Bekir Kaba ise konuşmasında, geçen yıl kazandıkları kupanın yalnızca bir yarışma başarısını değil, yoğun eğitim süreçleri, ekip ruhu ve hayat kurtarma sorumluluğunu temsil ettiğini söyledi.

Arama-kurtarma faaliyetlerinin disiplin, güven ve dayanışma gerektirdiğini belirten Kaba, afetlerin sınır tanımadığı bir dünyada üniversite öğrencilerinin insanlığın en zor anlarında görev alabilmek için kendilerini geliştirdiğini ifade etti.

Yarışmalarda rekabet yaşansa da herkesin aynı amaca hizmet ettiğini kaydeden Kaba, gerçek başarının olası afetlerde birlikte çalışılabilecek dostluklar kazanmak olduğunu söyledi.

Kaba, organizasyonun öğretici ve güvenli geçmesi temennisinde bulunarak, tüm ekiplere başarılar diledi.

Konuşmaların ardından SSTB Arama Kurtarma Şube Müdürü Hüseyin Soybir tarafından yarışma programı ve kuralları hakkında bilgi verildi.

Daha sonra oyunlara katılan ekiplerin kura çekimi yapılırken, açılış programı Lefkoşa Folklor ve Gençlik Merkezi (FOGEM) ile Dikmen Gençlik Merkezi halk dansları ekiplerinin gösterileriyle tamamlandı.

Continue Reading

GÜNDEM

Baf’ta Kemal Atatürk Caddesi’nin ismi değiştiriliyor

Published

on

Baf’ın Moutallo Mahallesi’nde bulunan Kemal Atatürk Caddesi’nin ismi, ilçe meclisinin oy çokluğuyla aldığı kararla Nikos Kapetanidis Caddesi olarak değiştiriliyor. DİSY Meclis Üyesi Nina Gkaraklidou, değişiklik önerisinin kabul edildiğini açıklarken, bölgedeki bazı sokak isimlerinin “rahatsız edici” bulunduğu gerekçesiyle yeni isimlendirme girişimlerinin sürdüğünü belirtti.

Baf’ın Moutallo Mahallesi’nde bulunan Kemal Atatürk Caddesi’nin ismi, ilçe Meclisi’nin kararıyla Nikos Kapetanidis Caddesi olarak değiştiriliyor.

DİSY Meclis üyesi Nina Gkaraklidou dün Meclise sunduğu önerinin oy çokluğuyla onaylandığını ve caddenin isminin en kısa sürede değiştirileceğini kaydetti.

Cyprus Mail’de yer alan habere göre, Gkaraklidou, bir süre önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda caddenin Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün adını taşımasının, çoğunluğu 1974’te kuzeyden göç eden Rumlar ve onların çocuklarından oluşan bölge sakinleri için “acı verici” olduğunu ileri sürmüştü.

Gkaraklidou paylaşımında, “sokak isimlerinin değerlerini, köklerini, tarihlerini ve tercihlerini yansıttığını” belirterek, isim değişikliğini, “gerçeğin yarattığı yük ve sonraki nesillere yönelik sorumluluk bilinciyle önerdiği” açıklamasında da bulunmuştu.

Moutallo’nun, 1974 öncesinde Baf’taki Kıbrıslı Türklerin yaşadığı bölge olduğu kaydedilen haberde, Namık Kemal, İsmet İnönü ve Dr. Fazıl Küçük gibi sokak isimlerinin bunu yansıttığı belirtildi.

Haberde, 1974’ten sonra Moutallo’ya kuzeyden göç eden Rumlarının yerleştirildiği belirtildi ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla adada yaşamayı seçen Pontus Rumlarının da bu bölgede yaşamaya başladığı ifade edildi. Haberde, bölge sakinlerinin “rahatsız edici” bulduğu bazı sokak ve cadde isimlerinin değiştirilmesi için girişim başlatıldığı da kaydedildi.

Talat Paşa Caddesi’nin adının da 2021 yılında Adalet Caddesi olarak değiştirildiği anımsatılan haberde, Osmanlı Sadrazamı Talat Paşa’nın sadrazamlık ve daha önce İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde yaşandığı ileri sürülen olaylar da aktarıldı.

Caddeye ismi verilecek Nikos Kapetanidis, Milli Mücadele döneminde Karadeniz bölgesinde Pontusçu faaliyetler yürüten çetelere ve destekçilerine karşı 1921 yılında kurulan İstiklal Mahkemesi duruşmaları sırasına idam cezasına çarptırılmış, Trabzon’da gazete çıkaran bir gazeteciydi.

Continue Reading