GÜNDEM
Nikos Hristodulidis’ten Stewart’a sert tepki
Rum Yönetimi, ara bölgede mahsur kalan sığınmacılar konusunda Birleşmiş Milletler’in (BM) tutumundan çok rahatsız olduğu iddia edildi.
Alithia gazetesinin “Lefkoşa, Colin Stewart ile Cephe Açtı” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in “sığınmacılar konusunu nasıl ele alacakları konusunda herhangi bir dersi kabul etmedikleri ve bu konuda birçok kez hassasiyet gösterdikleri” şeklindeki açıklamasının ardından Stewart’a cephe açıldığını yazdı.
Habere göre EDEK bir açıklama yaparak BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Misyon Şefi Colin Stewart’ın görevden alınması çağrısında bulundu. Stewart’ın bir takım faaliyetlerinin soru işaretlerine neden olduğunu iddia eden EDEK, Barış Gücü’nün neden sığınmacıların ara bölgeye girmesine izin verdiği ve neden Barış Gücü’nün bu sığınmacıları Türkiye’ye geri göndermediği gibi bir takım soruları da gündeme getirdi. EDEK açıklamasında ayrıca Stewart’ı Rum Yönetimi ve egemenlik haklarını sabote etme girişiminde bulunmakla suçladı.
Öte yandan Politis gazetesi “33 Sığınmacı İçin Lefkoşa’da Bölünme” başlıklı haberinde, aralarında çocukların da bulunduğu 33 sığınmacının ara bölgede elverişsiz koşullarda yaşamaya devam etmesi konusunun devlet yetkililerinin kendi içinde ikiye bölündüğünü iddia etti.
Habere göre, ilgili makamlar, sığınmacıların ara bölgeye Kuzey’den geçtikleri gerekçesiyle oluşan sorunu çözmeyi ret ederken sığınmacıların, UNFICYP kontrolündeki ara bölgede bırakılması da soru işaretlerine neden oluyor.
Sözkonusu bölgenin yıllardır “Kıbrıs Cumhuriyeti” toprağı olarak kabul edilen bir bölge olduğunu yazan gazete, UNFICYP’in çalışmalarının kolaylaştırılması için bölgenin BM’nin denetiminde olduğunu belirtti.
Gazete, Rum Yönetimi’nin geçişi kapatması ve sığınmacılara geçiş izni vermemesinin, “Kıbrıs Cumhuriyeti” toprağının yüzde 5 veya 6’sından ödün verdiği anlamına da geldiğini kaydetti. Ara bölgede gerçekte ne olduğunu görmeyi ret eden Rum yetkililerinin bu tutumunun, uluslararası toplum ve BM’ye bölgenin “işgal altında” olmadığı ve geçici olarak BM’ye verildiğinin ortaya konulmasına yönelik yıllardır sürdürülen çabaları da alaşağı ettiği iddia edildi.
Gazete Rum Yönetimi’nin izlediği bu taktiğin Türk askerine, dekonfrantasyon hattının genişliğine “göz koyma” bahanesi verdiğini de savundu.
GÜNDEM
KSTÜ’de farkındalık etkinliği
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Genel Sekreteri Cenk Paşa; 8 Nisan Ulusal Fizyoterapistler Günü nedeniyle “Harekete Geçin, Sağlıklı Kalın” sloganı ile Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü farkındalık etkinliği düzenledi.
Etkinlikte kurulan stantlarda bilgilendirici broşür dağıtıldı, fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekilip günlük hayatta herkes tarafından uygulanacak basit egzersizler gösterildi. Mini olimpiyat, kuvvet, denge ve farkındalık stantlarında tempolu yürüyüş, evde kuvvet egzersizleri, açık hava jimnastiği ile evde esneme ve yoganın nasıl yapıldığına dair bilgiler aktarıldı, ardından katılımcılara uygulamaları olarak gösterildi.
KUTLU: “DÜZENSİZ EGZERSİZ ÖNEMLİ”
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Eser Kutlu Oyal ise fiziksel aktivitenin, bireyin genel sağlık düzeyinin korunması ve geliştirilmesinde temel bir belirleyici olduğunu, bu alandaki farkındalığın artırılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Düzenli egzersiz yapmanın önemine dikkati çeken Oyal, “Kas-iskelet sistemi fonksiyonlarının sürdürülmesi için fiziksel aktiviteler önemli ve katkı sağlıyor. Ayrıca postüral kontrolün iyileştirilmesi ve kronik hastalık risklerinin azaltılmasında etkili rol oynamaktadır.” dedi.
OLGU: “KATKI KOYANLARA TEŞEKKÜR EDERİZ”
Etkinliğin amacı hakkında bilgi veren Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meryem Güvenir Olgu, ‘‘Fizyoterapi Bölümü Öğretim Elemanlarımız ve öğrencileri tarafından fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki önemine dikkat çekmeyi amaçladık” dedi. Olgu sözlerinin sonunda fiziksel aktivitenin önemini vurgulayan bilgilendirici broşürler dağıtarak katılımcıları bilinçlendirdiklerini belirtti ve etkinliğine aktif katılım sağlayan herkese teşekkür etti.
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Genel Sekreteri Cenk Paşa sağlıklı bir yaşamın anahtarın fiziksel aktiviteden geçtiğini belirterek sözlerine başladı. Cenk Paşa düzenli hareketin, hem çocuklar hem de yetişkinler için modern yaşamın getirdiği hareketsizliğin yarattığı sağlık risklerini azalttığının altını çizdi. Genel Sekreter sözlerinin sonunda fiziksel aktivitenin günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini belirtti ve katkı koyanlara teşekkür etti.



GÜNDEM
Öztürkler: KKTC’nin Türk dünyasındaki görünürlüğü artıyor
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler ve beraberindeki heyet, Bakü’de Zafer Anıtı, Haydar Aliyev’in kabri ve Şehitler Hıyabanı’nı ziyaret ederek çelenk ve karanfil bıraktı. Öztürkler, “KKTC’nin Türk dünyasındaki görünürlüğü artıyor” dedi.
GÜNDEM
Güney Kıbrıs’ta Türk Malları kiralama sistemi yenilendi: 600’den fazla ihlal tespit edildi
Politis’e göre, Güney Kıbrıs’ta Türk Malları’nın kiralanmasına ilişkin yeni düzenlemelerle açık ilan ve kriter temelli sisteme geçildi. Denetimlerde 600’den fazla kira sözleşmesinde ciddi ihlal tespit edilirken, yüzlerce taşınmazın geri alındığı bildirildi.
-
GÜNDEM23 saat agoAfrika’nın Enerji Devi KKTC’de
-
GÜNDEM5 saat agoHakan Dinçyürek: Mağusa Devlet Hastanesi’nde Anjiyo Merkezi hizmete hazır
-
GÜNDEM8 saat agoSterlin 60,15 TL, euro 52,40 TL, dolar 44,85 TL’den işlem görüyor
-
GÜNDEM8 saat ago“2026 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması” imzalandı: Stratejik projeleri hayata geçirmekte kararlıyız
-
GÜNDEM8 dakika agoKSTÜ’de farkındalık etkinliği
-
GÜNDEM5 saat agoGüney Kıbrıs’ta Türk Malları kiralama sistemi yenilendi: 600’den fazla ihlal tespit edildi
-
GÜNDEM5 saat agoÖztürkler: KKTC’nin Türk dünyasındaki görünürlüğü artıyor
-
DÜNYA8 saat agoIMF, küresel ekonomik büyüme tahmininde aşağı yönlü revizyonun sinyalini verdi
