Connect with us

GÜNDEM

KTTB: Trafik kazaları cinayettir

Published

on

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, trafikte artan kazalar ve ölümlerle ilgili açıklama yaptı. Birlik, mevcut yol güvenliği ve trafik yönetimi eksikliklerinin halk sağlığını tehdit eder boyuta ulaştığını belirterek, devletin anayasal güvenlik hakkını sağlama sorumluluğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), ülkede her geçen gün artan trafik kazaları ve ölümlerle ilgili açıklama yaparak, trafik kazalarını “cinayet” olarak nitelendirdi.

Birlik, mevcut trafik ve yol güvenliği sorunlarının çözüm beklediğini, buna rağmen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yalnızca ceza oranlarını artırarak durumu geçiştirdiğini savundu.

Açıklamada, yıllardır çözüm bekleyen trafik ve yol güvenliği, ehliyet sınavları ve sürüş okulları ile ilgili yasal düzenlemelerin hala yapılmadığına dikkat çekilerek, yolların bakımsız ve tehlikeli durumda olduğu vurgulandı.

Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Dalkan imzalı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkeye güvenli yollar yapılması ve mevcut yolların iyileştirilmesi için ödenen vergiler ve ruhsat ücretleri genel bütçe içinde kaybolmaktadır. Sürekliliği ve önleyici tedbirleri olmayan bir ceza sistemi yerine, düzenli ve etkin kontroller sağlanmalı, güvenli yollar yapılmalıdır. Artan nüfus karşısında yollar yetersiz kalmış, ulaşım tam bir kaosa dönüşmüştür.”

KTTB, trafik kazalarının sadece bireysel kayıplara değil, aynı zamanda toplumun genel sağlık durumuna da zarar verdiğini ifade etti. Kazalar sonucu oluşan yaralanmaların tedavi sürecinin, zaten kısıtlı olan sağlık altyapısına ek yük bindirdiği vurgulandı.

Birlik, anayasal güvenlik hakkının devletin görevleri arasında tanımlandığını hatırlatarak, yetkilileri etkin ve kalıcı çözümler üretmeye davet etti. Açıklamada, “Bizleri yönetenlerin, anayasal güvenlik hakkımızı sağlamak ve ellerine bulaşan kanları temizlemek için derhal harekete geçmesi gerekmektedir” denildi.

KTTB’den yapılan tam açıklama şöyle:

“Trafik Kazaları Cinayettir!

Trafik konusu ülkemizde her geçen gün daha kötü bir hal almaktadır. Ölümlü kaza haberleri ile her gün bir eve, toplumun yüreğine acı düşmektedir.

Yıllardır çözüm bekleyen trafik ve yol güvenliği, ehliyet sınavları- sürüş okulları ile ilgili yasal düzenlemeler tozlu raflarda hala beklemektedir.

Yollarımız ülke gibi karanlık, yol güvenliği önlemleri alınmamış, şeritlerden yoksun haldedir. Ülkeye yeni ve güvenli yollar yapılması, mevcut yolların güvenli hale getirilmesi için ödediğimiz vergiler ve ruhsat ücretleri genel bütçe içinde erimektedir.

Sürekliliği ve önleyiciliği olmayan; ceza üzerine kurulu bir sistem ile mevcut Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bu dönemde sadece ceza ücretlerini arttırmıştır. Oysa ki düzenli ve etkin kontrollerin yanında, esas ihtiyacımız olan güvenli yollar yapılmalıdır. Yollar, artan nüfusa yetersiz kalmıştır, ülkede ulaşım tam bir kaos içindedir.

Kıbrıs’ın kuzeyinde trafik kazaları artık cinayete dönüştü ve toplum yola çıkmaya korkar hale geldi. Daha önceden de söyledik, yine söyleyeceğiz trafikte akan kanlar, yok olan hayatlar, dağılan ailelerin sorumlusu siyaset yapmak dışında hiçbir şey yapmayan ilgili bakanlık ve diğer yetkililerin ellerine bulaşmıştır.

Ayrıca ülkemizde sürekli artan trafik kazaları ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak da görülmelidir. Trafik kazaları sonucu meydana gelen yaralanmalar ve ölümler, hem aileler, bireyler için hem de toplum için ciddi bir travma haline gelmiştir. Kazalar sonucu oluşan yaralanmaların tedavisi, zaten kısıtlı olan sağlık olanakları, altyapısı ve bütçesine ciddi bir yük oluşturmaktadır.

Güvenli ve modern yollar, güvenli ulaşım ülkemiz insanının da hakkıdır. Güvenlik hakkı, KKTC’de anayasal bir hak olarak devletin görevleri arasında tanımlanmıştır. Bizleri yönetenlerin de bizlerin anayasal güvenlik hakkımızı sağlanmak ve ellerine bulaşan kanları temizlemek için yol, ulaşım güvenliğini oluşturmak üzere etkin, gerçekçi çözümler bulma hedefi ile bir an önce çalışmaya davet ederiz.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Alkollü sürücü park halindeki araca çarptı!

Published

on

Lefkoşa’da alkollü sürücü park halindeki araca çarptı.

Polisin kazaya ilişkin açıklaması şu şekilde

22.04.2026 tarihinde, saat 23.00 sıralarında, Lefkoşa’da Gazeteci Kemal Aşık Caddesi üzerinde, 25 yaşındaki erkek şahıs 123 mg alkollü içki tesiri altında, yönetimindeki CM 850 plakalı salon araç ile kuzey istikametine doğru seyrettiği sırada otobüs terminali bölgesinde ATM’ler önlerine geldiği sırada dikkatsizliği sonucu direksiyon hakimiyetini kaybederek yolun solunda park halinde bulunan NG 757 plakalı salon araca çarpmıştır.

Kaza sonucu yaralanan olmadı. Yürütülen soruşturma kapsamında alkollü içki tesiri altında araç kullanmak suretiyle kaza yapan CM 850 plakalı araç sürücüsü tutuklanmış olup, soruşturma devam etmektedir.

Continue Reading

GÜNDEM

Serdaroğlu “Hayat pahalılığına ilişkin eksik ve yetersiz hiçbir öneriyi kabul etmedik, etmeyeceğiz”

Published

on

KKTC Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kıbrıs Türk Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, sendikaların haziran ayında çıkacak hayat pahalılığına (HP) ilişkin oranın yüzde 50’sinin ödenmesi yönünde bir öneride bulunmadığını kaydetti; bu yöndeki söylemlerin gerçekle bağdaşmadığını belirtti.

Serdaroğlu yazılı açıklamasında, sendikaların çalışanların haklarını koruma adına yürüttükleri mücadelede, hayat pahalılığına ilişkin eksik ve yetersiz hiçbir öneriyi kabul etmediklerini ve etmeyeceklerini ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu’nun sendikaların böyle bir öneride bulunduğunu ifade ettiğini savunan Serdaroğlu, “Henüz uzlaşı masası kurulmadan ve taraflar arasında herhangi bir mutabakat sağlanmadan bu yönde bir söylemde bulunulması kabul edilemezdir.” dedi.

Geçmiş süreçte UBP-DP-YDP Hükümeti’nin gündeme getirdiği; üç aylık hayat pahalılığının ödenmesi ve geri kalan kısmın ertelenmesine yönelik girişimlere de açıkça karşı çıktıklarını belirten Serrdaroğlu, synı şekilde, oluşan hayat pahalılığının yalnızca yüzde 50’sinin ödenmesine yönelik yaklaşımı da reddettiklerini vurguladı.

“Daha uzlaşı masası kurulmadan, Haziran ayında ortaya çıkacak oran dahi belli değilken, nasıl olur da sendikaların böyle bir öneri sunduğu iddia edilebilir?” diye soran Serdaroğlu, bu açıklamaların, “ya ciddi bir yanlış değerlendirme ya da kamuoyunu yönlendirmeye yönelik bir tutum olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

Serdaroğlu, Bakan Hasipoğlu’na sendikaların bu yönde bir öneriyi ne zaman ve hangi toplantıda dile getirdiğini kamuoyuyla paylaşma çağrısı da yaptı.

Continue Reading

GÜNDEM

Güney Kıbrıs’taki işçi açığı Mısır’dan karşılanacak

Published

on

Kıbrıslı Rum Çalışma Bakanı Marinos Musiutas, 2024 yılında imzalanan anlaşmanın hayata geçirilmesi konusunda Mısır’la hemfikir olduklarını belirterek, Güney Kıbrıs’taki iş gücü açığının Mısır’dan karşılanmasını arzuladıklarını belirtti.

Fileleftheros gazetesi, Kıbrıslı Rum Çalışma Bakanı Marinos Musiutas’ın Mısır’a resmi ziyaret gerçekleştirdiğini, dönüşünde ise basın açıklaması yaptığını yazdı.

Gazete, Mısır’la 2024 yılında imzalanan ve Güney Kıbrıs’taki iş gücü açığının Mısır’dan karşılanmasını öngören anlaşmanın, Kıbrıslı Rum işverenlerin ilgi göstermemesi sebebiyle kağıt üstünde kaldığını belirtti.

Musiutas’ın bu sebeple Mısır’a giderek temaslarda bulunduğunu ifade eden gazete, bakanın yaptığı açıklamada ise anlaşmanın genişletilmesi kararı alındığını söylediğini aktardı.

Musiutas, anlaşmanın sadece tarım ve hayvancılık sektörleri için Mısır’dan iş gücü getirilmesini içerdiğini ancak temaslarında bu sektörlere turizm ve inşaat sektörü ile geri dönüşüm faaliyetlerinin eklenmesi kararı alındığını vurguladı.

Kıbrıslı Rum Çalışma Bakanı Marinos Musiutas, 2024 yılında imzalanan anlaşmanın hayata geçirilmesi konusunda Mısır’la hemfikir olduklarını belirterek, Güney Kıbrıs’taki iş gücü açığının Mısır’dan karşılanmasını arzuladıklarını belirtti.
Fileleftheros gazetesi, Kıbrıslı Rum Çalışma Bakanı Marinos Musiutas’ın Mısır’a resmi ziyaret gerçekleştirdiğini, dönüşünde ise basın açıklaması yaptığını yazdı.

Gazete, Mısır’la 2024 yılında imzalanan ve Güney Kıbrıs’taki iş gücü açığının Mısır’dan karşılanmasını öngören anlaşmanın, Kıbrıslı Rum işverenlerin ilgi göstermemesi sebebiyle kağıt üstünde kaldığını belirtti.

Musiutas’ın bu sebeple Mısır’a giderek temaslarda bulunduğunu ifade eden gazete, bakanın yaptığı açıklamada ise anlaşmanın genişletilmesi kararı alındığını söylediğini aktardı.

Musiutas, anlaşmanın sadece tarım ve hayvancılık sektörleri için Mısır’dan iş gücü getirilmesini içerdiğini ancak temaslarında bu sektörlere turizm ve inşaat sektörü ile geri dönüşüm faaliyetlerinin eklenmesi kararı alındığını vurguladı.

Eğitim gerektiren alanlarda Mısır’ın bu ihtiyacı karşılayacağını da ifade eden Musiutas, anlaşmanın uygulanmasına Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nın bitiminde başlanacağını ve yılda bin çalışanın getirilmesinin öngörüldüğünü sözlerine ekledi. Eğitim gerektiren alanlarda Mısır’ın bu ihtiyacı karşılayacağını da ifade eden Musiutas, anlaşmanın uygulanmasına Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nın bitiminde başlanacağını ve yılda bin çalışanın getirilmesinin öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

Continue Reading