GÜNDEM
Fransa Başbakanı Borne istifa etti
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümette yapması beklenen değişiklikler öncesi görevinden istifa etti.
Ülkede Aralık ayında yeni göçmen yasası ile yaşanan krizin ardından, Başbakan’ın istifa edebileceği tahminleri yapılıyordu.
Bu görevde iki yıldan kısa bir süre kalmış olan Borne’un yerini kimin alacağı henüz netleşmedi. Borne, yeni isim belirlenene kadar başbakanlık görevini sürdürecek.
62 yaşındaki Borne, 1991-1992 yıllarında görev yapmış olan Édith Cresson’dan sonra Fransa’nın ikinci kadın başbakanı olmuştu.
Fransız haber ajansı AFP, Borne’un Macron’a gönderdiği istifa mektubunun, “görevde kalmayı tercih edebileceğine dair izler” taşıdığını aktardı.
Borne, Macron tarafından kabul edilen mektubunda “Hükümetime istifamı sunmam gerekirken, bu görevde ne kadar tutkulu olduğumu da size söylemek isterim” ifadelerini kullandı.
Macron hükümeti, emeklilik yasasıyla başlayan ve Aralık ayında kabul edilen yeni göçmen yasasıyla birlikte iyice artan, sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Macron’un Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce kabinesinde büyük bir değişiklik yapması bekleniyor.
Siyasi yorumcular, başkanlığının bitmesine üç yıl kalan Macron’un, bazı tartışmalı politikalar ve yasama yenilgilerinin ardından, hükümetine siyasi ivme kazandıracak değişiklikler yapması gerektiğini düşünüyor.
TARTIŞMADA NELER YAŞANMIŞTI?
Fransa Parlamentosu, aylarca süren siyasi tartışmaların ardından Aralık ayında, ülkenin göç politikasını sertleştiren yasa tasarısını onaylamıştı.
Senato’nun ardından Ulusal Meclis’ten de geçen tasarıya hem Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkezdeki Rönesans Partisi, hem de Marine Le Pen’in lideri olduğu aşırı sağcı parti Ulusal Cephe destek verdi.
Sol partiler ise Macron’u, aşırı sağa taviz vermekle suçladı.
Yasa tasarısının önceki versiyonları, aşırı sol ve aşırı sağ partilerin farklı itirazları nedeniyle Parlamento’dan geçmemişti.
Düzenlemeyle göçmenlerin aile fertlerini Fransa’ya getirmeleri zorlaştırılıyor, sosyal yardımlara erişimleri de geciktiriliyor.
Fransa’da geçen yıl başında da yeni emeklilik yasası nedeniyle ülke çapında grevler ve protestolar düzenlenmişti. Hükümet, emeklilik yaşını 2 yıl yükseltmeyi öngören tartışmalı yasayı geçirebilmek için, anayasadaki özel bir maddeyi kullanarak Meclis’i de devre dışı bırakmıştı.
YENİ BAŞBAKAN
Henüz netlik kazanmamış olsa da, Fransa’nın yeni başbakanlığı için üç isim öne çıkıyor.
İlki, 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal. Başbakan olması durumunda Attal ülkenin en genç ve eşcinsel olduğunu açıkça ifade eden ilk başbakanı olacak.
37 yaşındaki Savunma Bakanı Sebastien Lecornu da başbakanlık için adı geçenler arasında. Lecornu da bu göreve getirilirse Fransa’nın en genç başbakanı olmuş olacak.
Tarım Bakanı Julien Denormandie de bir diğer olasılık olarak konuşuluyor.
Macron’un partisi 2022’deki seçimlerde parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmişti. Bu nedenle Cumhurbaşkanı’nın çıkarmak istediği yasalar Meclis’te muhalefetle karşı karşıya kalıyor.
Görevlendirilecek yeni başbakan, başkanlık koltuğuna ilk kez 2017’de oturan Macron’un dördüncü başbakanı olacak.
Yeni ismin bugün açıklanması bekleniyor.
Tüm bunların yanında Fransa ayrıca bu yıl Yaz Olimpiyatları’na da ev sahipliği yapacak. 26 Temmuz’da başlayacak Paris 2024 Olimpiyatları, ülkenin bu yıl daha da göz önünde olacağı anlamına geliyor.
GÜNDEM
Sağlıkta Türkiye–KKTC arasında güçlü iş birliği devam ediyor: Her türlüğü desteği vermeye hazırız
Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile görüştü. Görüşmede, iki ülke arasında sağlık alanındaki mevcut çalışmalar, anlaşmaların güncellenmesi ve yeni iş birlikleri ele alınırken, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için desteğin süreceği vurgulandı.
GÜNDEM
Antalya Diplomasi Forumu bugün başlıyor
Türkiye’de düzenlenecek 5. Antalya Diplomasi Forumu’nda dünya liderleri ve hükümet temsilcileri bugün bir araya getirecek. “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” temasıyla yapılacak forumda 150’den fazla ülkeden yaklaşık 5 bin katılımcı yer alacak.
GÜNDEM
Yer yer sağanak ve gök gürültülü yağmur bekleniyor
Bugün çok bulutlu hava etkili olacak; yer yer yağmur, zamanla sağanak veya gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.
-
GÜNDEM21 saat agoYer yer sağanak ve gök gürültülü yağmur bekleniyor
-
GÜNDEM20 saat agoAntalya Diplomasi Forumu bugün başlıyor
-
TEKNOLOJİ20 saat agoİngiltere’deki bir araştırmaya göre X, 13 yaşındaki çocuklara cinsel içerikli paylaşımlar öneriyor
-
GÜNDEM15 saat agoSağlıkta Türkiye–KKTC arasında güçlü iş birliği devam ediyor: Her türlüğü desteği vermeye hazırız
-
GÜNDEM21 saat agoHakan Fidan, Antalya’da Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüştü
-
DÜNYA15 saat agoTom Barrack: Türkiye ile ilişkiler hiç olmadığı kadar iyi, S-400’e çözüm yakın olabilir
-
GÜNDEM21 saat agoFazilet Özdenefe: İş Birliği, dayanışma ve temsiliyet güçlendirilmeli
