Connect with us

GÜNDEM

Film Platosu ve “Ayşe Tatile Çıktı” filminin ön tanıtım etkinliği yapıldı

Published

on

Lacivert Medya tarafından KKTC’de kurulacak ilk film platosu ile burada çekilecek “Ayşe Tatile Çıktı” filminin ön tanıtım etkinliği, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Lacivet Medya’dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar etkinlikte yaptığı konuşmada, filmin, Kıbrıs Türkü’nün 1974 yılına kadar yaşadıklarını genç kuşaklara ve tüm dünyaya aktarabilmek adına önemli bir hizmet olacağını ifade etti.

Kıbrıs Türk halkının 1958-1974 yılları arasında verdiği varoluş ve özgürlük mücadelesini konu alan “Ayşe Tatile Çıktı” adlı filmin ve film platosunun ön tanıtım etkinliğine, Cumhurbaşkanı Tatar’ın yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Kültür Merkezi sanatçıları ile Kazakistan ve Özbekistan’dan sanatçılar ve davetliler katıldı.

Cengizköy’deki film plato alanında düzenlenen etkinlik, kurdele kesimi ile başladı, ardından plato alanına yürünerek konuşmalara geçildi.

– Büyükelçi Başçeri: “Güçlü bir adım”

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, konuşmasında, söz konusu filmin Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin dünyaya duyurulması açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Başçeri, “Türkiye’deki dizi ve film sektörünün, uluslararası alanda Türkiye’yi tanıtan önemli bir araç olduğunu biliyoruz. KKTC’de kurulan bu plato, Kıbrıs Türkü’nün haklı varoluş mücadelesini dünyaya anlatacak güçlü bir adım.” dedi.

Lacivert Medya gibi Türkiye’de başarılı işlere imza atmış bir kuruluşun Kıbrıs Türkü’nün mücadelesinin dünyaya anlatılması için KKTC’de çıktığı bu yolculukta başarılar dileyen Başçeri, “İnşallah layıkıyla, bugün açılışını yaptığımız platoda çekilecek film bütün sinemalarda izleyiciyle buluşacak. Biz de heyecanla bekliyoruz.” diye konuştu.

– Arıklı: “Önemli bir boşluğu dolduracak”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, son yıllarda Türk sinemasının ciddi bir gelişim gösterdiğinin altını çizerek, filmin Kıbrıs konusunda dünyaya verilmesi gereken mesajı ileterek, hedefine ulaşmasını temenni etti.

Arıklı, sinema ve dizi sektörünün küresel etkisine vurgu yaparak, “Türk dizileri şu anda dünya çapında büyük ilgi görüyor. KKTC olarak bu rüzgarı yakalamamız gerekiyor. Bu plato, önemli bir boşluğu dolduracak. Kıbrıs konusunda dünyaya vermemiz gereken mesajı maalesef sinema sektörünü kullanarak veremedik. Çekilecek film zannediyorum bu boşluğu dolduracak. Başarılar diliyorum. Biz de elimizden gelen desteği vereceğiz.” dedi.

– Gür: “Büyük bir direnişin hikayesi anlatılacak”

Lacivert Medya ortaklarından Nadir Gür, filmin Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık uğruna verdiği büyük direnişi anlatacağına işaret ederek, filmin, tarihe ve kültüre sahip çıkmak, geçmişteki kahramanlıkları ve mücadeleleri unutmamak ve bunları geleceğe taşımak açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

– Hasanoğlu: “Film, Kıbrıs’ın geçmişini geleceğe taşıyacak”

Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu ise, KKTC’de gerçekleştirilen bu tür kültürel faaliyetlere her zaman destek verdiklerini ve Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Cemiyeti olarak etkinlikte yer almaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Biz, Kıbrıs Türklerinin geçmişini anlatacak çok önemli filmlerin burada yapılmasının şahidi olacağız.” dedi.

Hasanoğlu, filmin Kıbrıs’ın geçmişini geleceğe taşıyacağına inandığını ifade ederek, projeye katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan’dan gelen ses sanatçıları müzik dinletisi ve dans gösterisi sundu. Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’ne bağlı Azerbaycan Kültür Merkezi sanatçıları “Azerbaycan Rüzgar” grubu sahne aldı. TÜRKSOY’un katkılarıyla Kazakistanlı ses sanatçısı Melika Aldığım Zorova ve Özbekistanlı sanatçı Erturgut Ekeno da mini konserler verdi.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Arıklı’dan isim vermeden Erhürman’a övgü: Sussam gönül razı değil; harika bir konuşmaydı

Published

on

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın Antalya Diplomasi Forumu’ndaki konuşmasını isim vermeden övdü. Arıklı paylaşımında, “Sussam gönül razı değil. Konuşsam ve ‘Antalya Diplomatik Forumunda yapılan harika bir konuşmaydı. Ağzına sağlık’ desem, kıyamet koparıp hatibi linç edecekler” ifadelerini kullandı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2026 kapsamında gerçekleştirilen ADF Talks panelinde Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın yaptığı konuşmaya isim vermeden işaret eden bir paylaşım yaptı.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Arıklı, doğrudan isim kullanmadan yaptığı değerlendirmede, konuşmaya yönelik olumlu bir görüş ifade etti. Arıklı paylaşımında, “Sussam gönül razı değil. Konuşsam ve ‘Antalya Diplomatik Forumunda yapılan harika bir konuşmaydı. Ağzına sağlık’ desem, kıyamet koparıp hatibi linç edecekler” ifadelerini kullandı.

Açıklamasının devamında dikkat çeken bir üslup kullanan Arıklı, “En iyisi; ‘Sahi bu akşam Gençlerbirliği sürpriz yapar mı?’ diyerek lafı değiştirelim” ifadelerine yer verdi.

Arıklı’nın paylaşımı, doğrudan isim verilmemesine rağmen Antalya Diplomasi Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’a yönelik bir değerlendirme olarak yorumlandı.

Continue Reading

GÜNDEM

Tufan Erhürman AA’nın sorularını yanıtladı: Türkiye ile istişare sürecek

Published

on

Antalya Diplomasi Forumu’nda AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, dış politikada Türkiye ile istişarenin süreceğini açıkladı. Erhürman ayrıca, Kıbrıs sorunu ve bölgesel gelişmelerin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ele alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Kıbrıs sorunuyla ilgili tüm adımların ve KKTC’nin dış politikasıyla ilgili tüm adımların Türkiye ile istişare içerisinde atıldığını, bugüne kadar tüm liderler döneminde böyle olduğunu, benim dönemimde bunun artarak devam edeceğini söylemiştim.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erhürman, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2026’ya katılmak üzere geldiği Antalya’da AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Erhürman, ADF’nin “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” temasının doğru seçilen bir tema olduğunu belirterek, bu temanın Kıbrıslı Türkler olarak en fazla sıkıntı yaşadıkları konulardan biri olduğunu söyledi.

“Sürekli bir belirsizlik ortamının içindeyiz ama tabii bugün dünya büyük bir belirsizlik ortamının içerisine girdi. Belirsizliğin yanında ben öngörülebilir olmamayı da ekliyorum.” ifadelerini kullanan Erhürman, pek çok şeyin öngörülmesinin mümkün olmamaya başladığının altını çizdi.

Erhürman, ADF’nin her zaman çok önemli bir misyonu gerçekleştirdiğini, dünyanın dört bir yanından diplomatları, yönetici kadroları, uzmanları bir araya getirdiğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok yararlı görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Erhürman, şöyle devam etti:

“Biz zaten genelde çok yoğun temas halindeyiz. Koordinasyon Türk makamlarıyla günlük bir şekilde devam ediyor. Biliyorsunuz ben seçilmeden önce de seçildiğim gece de Kıbrıs sorunuyla ilgili tüm adımların ve KKTC’nin dış politikasıyla ilgili tüm adımların Türkiye ile istişare içerisinde atıldığını, bugüne kadar tüm liderler döneminde böyle olduğunu, benim dönemimde bunun artarak devam edeceğini söylemiştim. Bu kadar yoğunluğun içerisinde Sayın Cumhurbaşkanı da sürekli bu konuda bizimle temas halinde kalmaya devam ediyor. Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri ve onların Kıbrıs sorunu üzerindeki gelişmeleri, etkilerini de konuşma fırsatı bulduk. Tam bir koordinasyon içerisinde olduğumuzu bir kez daha karşılıklı olarak tespit etme fırsatı bulduk.”

Tufan Erhürman, ADF’de birçok temasta bulunduğunu aktardı. Kendileri için Kıbrıs sorununun çözümünün önemli olduğunu dile getiren Erhürman, bunun için de hiçbir zaman görüşmeden kaçan taraf olmadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Tarih bize şunu öğretti ki görüşme masasının dışında da bir dünya var. Yani Kıbrıslı Türkler görüşme masasına hapsolma niyetinde değil. Orada iyi niyetle çözüme ulaşmak için her türlü çabayı göstermeye devam ederiz. Türk Devletleri Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nda gözlemci üye statüsündeyiz. Görüşme içerisinde olduğumuz çok sayıda dost ve kardeş ülke var. Dolayısıyla onlarla da birlikte iş yapmaya, birlikte projeleri geliştirmeye, birlikte görüş alışverişinde bulunmaya devam edeceğiz.”

Continue Reading

GÜNDEM

Meclis Başkanı Ziya Öztürkler: Anayasa Mahkemesi kararları yoruma açık değil

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Meclis’in Anayasa Mahkemesi kararlarına bağlı kalarak, hareket edeceğini vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Anayasa Mahkemesi’nin kararnamelere ilişkin gerekçeli kararını BRT’de katıldığı “Gündem 12” programında değerlendirdi. Öztürkler, Meclis’in Anayasa Mahkemesi kararlarına bağlı kalarak, hareket edeceğini vurguladı.

“ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARINI UYGULARIZ”

Kararın ardından herhangi bir tereddüt olmadığını belirten Öztürkler, şu ifadeleri kullandı:

“Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını uygularız. Tüm hukukçularımızla birlikte değerlendirmemizi yaptık. Ne yapacağımızı, nasıl hareket edeceğimizi biliyoruz. Burada CTP Milletvekili Ürün Solyalı rahat olsun.”

“1992 UYGULAMASI DEĞİŞTİ”

Geçmişte farklı bir uygulama olduğunu hatırlatan Öztürkler, 1992 yılında alınan karara işaret etti:

“1992 yılındaki kararda, yasa gücündeki kararnameler 90 gün içerisinde yasallaşmasa bile yürürlükte kalır yönünde bir gerekçe vardı. Cumhuriyet Meclisi bugüne kadar bu doğrultuda hareket etti.”

Öztürkler, Anayasa Mahkemesi’nin son kararıyla birlikte bu yaklaşımın değiştiğini de söyledi.

“YASA GÜCÜNDEKİ KARARNAMELER 90 GÜNDE YASALLAŞMAZSA YÜRÜRLÜKTEN KALKAR”

Yeni kararın açık ve bağlayıcı olduğunu vurgulayan Öztürkler, süreci şöyle özetledi:

“Yasa gücündeki kararnameler 90 gün içerisinde Meclis’ten geçmeli, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmalı ve Resmi Gazete’de yayımlanmalıdır. Aksi halde yürürlükten kalkar.”

“MECLİS YENİ KARARA GÖRE HAREKET EDECEK”

Cumhuriyet Meclisi’nin, Anayasa Mahkemesi kararını esas alacağını belirten Öztürkler, şöyle konuştu:

“Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararlar yoruma bağlı değildir, kişiye göre değişmez. Meclis Başkanı olarak bu kararların arkasında duracağız.”

“SÜRESİ DOLAN KARARNAMELER GÜNDEMDEN ÇIKARILIYOR”

Mevcut durumda 90 günü aşan kararnameler bulunduğunu açıklayan Öztürkler, bu düzenlemeler için adım atılacağını söyledi, “90 günü geçen yasa gücündeki kararnamelerin komite gündeminden çıkarılması için çalışmalar yapılacaktır” dedi.

Süresi dolmamış kararnameler için de hükümete çağrıda bulunan Öztürkler, sürecin net olduğunu vurguladı.

Meclis Başkanı Öztürkler, “90 günü dolmayan kararnamelerle ilgili hükümete gerekli uyarılar yapılacaktır. Bu konunun yorumlanacak bir tarafı yoktur.” dedi.

Continue Reading