Connect with us

GÜNDEM

Erhan Arıklı: Kuzey Çevre Yolu’nun geri kalanının tamamlanması trafiğe ciddi bir rahatlama getirecek

Published

on

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kuzey Çevre Yolu’nun geri kalanının tamamlanması ile trafiğe rahatlama getireceğini söyledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile görüştü.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda saat 13.00’te yer alan görüşmede Ulaştırma Bakanı Arıklı geçmişte, Karayolları Genel Müdürlüğü görevinde bulunan Uraloğlu’nun KKTC’ye büyük hizmetleri bulunduğunu hatırlattı.

Arıklı, ulaştırma ve altyapıdaki sıkıntılara birlikte çözüm bulma amacında olduklarını dile getirerek, özellikle Kuzey Çevre Yolu’nun geri kalan kısmının (2. etap) temelinin atılmasıyla birlikte trafiğin ciddi şekilde rahatlayacağını belirtti ve konuk Bakana “Allah sizden razı olsun; iyi ki varsınız” ifadelerini kullandı.

URALOĞLU

Konuk Bakan Abdulkadir Uraloğlu da kendisi ve beraberindeki heyetin KKTC’de olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Karayolları Kıbrıs Koordinatörlüğü’yle daha önce çok iş yaptıklarını ve işlerin sağlıklı yürütülebilmesinde ikili ilişkilerin çok önemli olduğunu söyledi.

Lefkoşa Çevre Yolu’nun ikinci etabının temel atma töreni için KKTC’de olduklarına işaret eden Bakan Uraloğlu, ülkelerin ulaştırma altyapılarının geliştiği ölçüde ülke gelişimine katkı sağlanabildiğini kaydetti.

Özellikle ada ülkelerinde ulaşımın önemli olduğunu, bunun yanında iş birliği içerisinde yürütülen iletişimle ilgili çalışmaların da bulunduğunu söyleyen Uraloğlu, ayrıca Ercan havalimanının da yap-işlet türü bir projenin hayata geçirilmesi noktasında Kıbrıs’ı bir “rol model” haline getirdiğini aktardı.

Uraloğlu, haftalık 362 seferin Ercan Havaalanı için önemli olduğunu ve bunun daha da artması gerektiğini söyleyerek, yolcu sayılarına bakıldığı zaman Ercan’ın Türkiye’deki havaalanları arasında da ilk 10’a girdiğine dikkat çekti.

Tüm bu işlerin yapılmasıyla KKTC turizmi, ekonomisi, ticareti ve kalkınmasının geliştirilmiş olacağını da belirten Uraloğlu, “Bakanlık olarak bu tür işlerde tuzumuzun bulunması bizleri ancak mutlu eder” dedi ve Arıklı’ya misafirperverliğinden ötürü teşekkür etti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

BM Sözcüsü Dujarris: Kıbrıs’taki taraflar, 15 Ekim’de BM’de bir araya gelecek

Published

on

Birleşmiş Milletler (BM), Kıbrıs’taki tarafların 15 Ekim’de bir araya geleceğini bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, dün günlük basın toplantısında bir soru üzerine konuya ilişkin açıklama yaptı.

Dujarric, tarafların katılacağı “gayriresmî akşam yemeğinin” 15 Ekim’de gerçekleşeceğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis’i ekim ayında gayri resmî istişarelere davet ettiği bildirilmişti.

İki tarafın da daveti kabul ettiği, görüşmelerin New York’ta gerçekleşeceği aktarılmıştı.

Continue Reading

GÜNDEM

Dinozorları yok eden asteroit yalnız değilmiş

Published

on

Bilim insanları, 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpıp dinozorların yok olmasına neden olan dev asteroitin yalnız olmadığını ortaya koydu.

Araştırmalara göre, aynı dönemde Batı Afrika açıklarına düşen ikinci, daha küçük bir gök cismi büyük bir krater oluşturdu.

Bu çarpışma, bilim insanlarının tahminlerine göre, Atlantik Okyanusu’nda en az 800 metre yüksekliğinde bir tsunaminin meydana gelmesine neden oldu.

2022 yılında Heriot-Watt Üniversitesi’nden Dr. Uisdean Nicholson, bu krateri ilk kez keşfetmişti. Ancak bu oluşumun gerçekten bir asteroit çarpmasıyla mı meydana geldiği konusunda belirsizlikler vardı.

Şimdi ise Dr. Nicholson ve ekibi, Nadir Krateri adı verilen 9 kilometre genişliğindeki bu çöküntünün, deniz tabanına çarpan bir asteroit tarafından oluşturulduğundan emin.

Bilim insanları, bu olayın tam zamanını belirleyemiyor ya da Meksika’da 180 kilometre genişliğinde Chicxulub Krateri’ni oluşturan ve dinozorların sonunu getiren dev asteroitten önce mi yoksa sonra mı gerçekleştiğini söyleyemiyorlar.

Ancak Nadir asteroitinin de Kretase dönemi sonunda, dinozorların yok olduğu dönemde Dünya’ya çarptığını düşünüyorlar. Atmosfere girerken, büyük bir ateş topu oluşturduğu tahmin ediliyor.

Dr. Nicholson, “Glasgow’a çarpan bir asteroit hayal edin ve siz Edinburgh’dasınız, yaklaşık 50 kilometre uzakta. Ateş topu, gökyüzünde Güneş’in 24 katı büyüklüğünde olurdu ve Edinburgh’daki ağaçları ve bitkileri tutuşturmaya yeterdi,” diyerek olayın büyüklüğünü anlatıyor.

72.000 kilometre hızla çarptığı tahmin ediliyor

Kraterin fotoğrafı bulunmamakla birlikte, Avustralya’daki Gosses Bluff Krateri’ne benzer olduğu belirtiliyor.

Çarpmanın ardından, yüksek sesli bir hava patlaması ve 7 büyüklüğünde bir depremi andıran sismik sarsıntılar meydana gelmiş olabilir.

Deniz tabanından büyük miktarda suyun yükseldiği ve daha sonra tekrar yere düşerek zeminde eşsiz izler bıraktığı düşünülüyor.

Bu büyüklükteki asteroitlerin Dünya’ya kısa bir zaman dilimi içinde çarpması nadir bir olay. Ancak bilim insanları, neden iki büyük asteroitin birbirine bu kadar yakın zamanda Dünya’ya çarptığını henüz bilmiyor.

Nadir Krateri’ni oluşturan asteroidin yaklaşık 450-500 metre genişliğinde olduğu ve Dünya’ya saatte yaklaşık 72.000 kilometre hızla çarptığı tahmin ediliyor. Bu boyutta bir olay, insanlık tarihinde yaşanmadı.

Dr. Nicholson ve ekibi, Nadir Krateri’ni daha iyi anlamak için TGS adlı bir jeofizik şirketinden yüksek çözünürlüklü 3D veriler analiz etti.

Çoğu krater zamanla aşınırken, bu kraterin iyi korunmuş olması bilim insanlarının kaya katmanlarını daha derinlemesine incelemesine olanak sağladı. Dr. Nicholson, “Bu büyüklükte bir kraterin içine ilk kez bu kadar detaylı bakabiliyoruz, gerçekten heyecan verici” dedi.

Araştırmanın bulguları, Nature Communications Earth & Environment dergisinde yayımlandı.

Continue Reading

GÜNDEM

Hasan Küçük: KKTC, jeostratejik açıdan Türk dünyasının Akdeniz’deki güvenli limanıdır

Published

on

UBP Milletvekili Hasan Küçük, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, “KKTC, jeostratejik açıdan Türk dünyasının Akdeniz’deki güvenli limanıdır” dedi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili Dr. Hasan Küçük, “KKTC’nin varlığı jeostratejik açıdan Türk dünyasının Akdeniz’deki güvenli limanıdır” dedi.

UBP Milletvekili Hasan Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. İlkesel olarak rehberliği olan bir dış politikanın önemine vurgu yapan Küçük, Türkiye Cumhuriyeti ile güçlü dış siyasetin ve siyasi ve askeri gücün önemine değindi. Küçük, İsrail’in bölge huzurunu tehdit eden tutumunun gelecekte telafisi mümkün olmayan çok daha büyük sonuçlar doğuracağını söyledi.

KKTC’nin geleceğinin Türk dünyası içinde olduğunu vurgulayan Küçük, “Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurucu belgesi Nahçıvan Anlaşması’nın 15. yıldönümü vesilesiyle tüm Türk Dünyası’nın 3 Ekim Türk Devletleri İşbirliği Gününü gururla kutladık. KKTC’nin geleceğinin Türk Dünyası içerisinde olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Başta Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere diğer Türk devletleri ile ilişkilerimiz hayati öneme haizdir.” dedi.

İsrail’in Güney Kıbrıs ile yakınlaşmasını “tehlikeli ve iç huzuru tehdit edici” olarak değerlendiren Küçük, “Evlerimizin balkonlarında otururken artık havadaki füzeleri görebilmekteyiz. Buradan yola çıkarak savunma ve ekonomik iş birliğini güçlendirecek ve KKTC’nin temellerini sağlamlaştıracak adımlar hem bize, hem de Türk Dünyasına nefes aldıracaktır. Etrafımızda yanan ve hızla daralan ateş çemberinden tek çıkış yolu budur. Türk Dünyası ile olan ortak siyasi ve ekonomik işbirliğimizi artırıp, ortak kazanımlarımız öncelikli olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Continue Reading