Connect with us

GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: Artık çerçevenin dışında düşünme zamanı geldi

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Polonyalı gazetecilerle bir araya gelerek Kıbrıs konusunda gelinen son aşamayı değerlendirdi, “Artık çerçevenin dışında düşünme zamanı geldi” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, federasyon temelli müzakerelerin elli yılı aşkın bir süre boyunca denendiği halde başarısız olduğunu ve federasyon görüşmelerinin tükendiğini belirterek, “Artık çerçevenin dışında düşünme zamanı geldi. Kıbrıs’ta ancak iki devletli bir çözümle gerçekçi ve sürdürülebilir bir anlaşma sağlanabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Polonya’nın başkenti Varşova’da Polonyalı gazetecilerle bir araya gelerek Kıbrıs konusunda gelinen son aşamayı değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü temelindeki yeni çözüm vizyonunu anlatarak, uluslararası toplumun Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık dışı izolasyonlara son vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Polonya halkının 123 yıl süren bağımsızlık mücadelesine de atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, şunları söyledi:

“Kıbrıs Türk halkı, Ada’da doğuştan gelen haklara sahiptir ve 1960 yılında eşitlik temelinde kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortaklarından biridir. Ancak, Rum tarafı, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama arzusuyla, Kıbrıs Türklerini silah zoruyla devlet yönetiminden dışlamış ve halkımın adada zor koşullarda yaşamaya mahkûm edilmesine sebep olmuştur. Halkımız bu zorluklara direnmiş, kendi kendini yönetmiş ve kendi devletini kurmuştur.”

Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türk tarafının federal çözüm için ortaya koyduğu yoğun çabalara rağmen, Rum tarafı, 1960 Antlaşmaları’na ve adadaki gerçeklere aykırı bir şekilde, adanın tamamının tek hükümeti olarak tanınmaktadır ve Kıbrıs Türk halkını temsil edebileceği gibi yanlış ve adaletsiz bir şekilde muamele görmektedir” dedi.

KKTC’nin Kıbrıs Türk halkını temsil edebilecek tek devlet olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, şunları söyledi:

“Nisan 2004’te Rumlar Annan planına yüzde 76 oranında hayır oyu verirken, Kıbrıslı Türkler yüzde 65 oranında evet oyu kullandı. Uluslararası toplumun izolasyonları ve kısıtlamaları sona erdirmek için verdiği sözlere rağmen, Kıbrıslı Türkler, kendi hataları olmaksızın, doğrudan uçuş, doğrudan ticaret ve dünyanın diğer liderleriyle doğrudan temaslardan halen mahrum bırakılmaktadır. Bunu temel insan haklarımızın ihlali olarak görmekteyiz.”

Cumhurbaşkanı Tatar, “federal temelde bir çözüme ulaşmak için yapılan son ve nihai girişimin Temmuz 2017’de Crans-Montana’da çöktüğünü” ekleyerek şöyle devam etti:

“Rum tarafının Kıbrıs Türk halkıyla güç ve refah paylaşımı konusunda hiçbir teşvik veya ihtiyacının olmadığı açıktır. Bu nedenle, egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz gibi doğal haklarımıza dayanan yeni bir çözüm önerisi ortaya koydum. Ortaya koyduğum çözüm; akıl, mantık ve rasyonaliteye dayanmaktadır ve iki tarafın barışçıl bir şekilde bir arada yaşamasını, iyi komşuluk ilişkilerini ön plana çıkarmaktadır. Bu öneri, geçmişteki hatalardan ders çıkartarak, gelecek nesiller için refah dolu bir gelecek sahibi olmakla ilgili bir adım niteliğindedir. Sadece federasyon için müzakere etmeye ısrar etmek 50 yıldan fazla bir süredir işe yaramadı. Kıbrıs’ta yeni bir sayfa açma zamanıdır.”

Rum tarafına farklı iş birliği önerileri sunduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Tatar, şunları kaydetti:

“İki taraf arasında güven eksikliği var ve BM Genel Sekreteri aracılığıyla Rum lidere enerji alanında iş birliği, su kaynaklarının rasyonel kullanımı, yeşil enerjiye geçiş ve güneş enerjisinden yararlanma, adanın elektriğini Türkiye Cumhuriyeti üzerinden AB şebekesine bağlayacak uygulanabilir bir bağlantı kablosu, düzensiz göç sorununu nasıl birlikte ele alabileceğimizi değerlendirme ve Kıbrıs Adası’nı mayınlardan arındırma konularında iş birliği yapma önerilerimi sundum.”

Cumhurbaşkanı Tatar, yatırımcıları tutuklayıp Kıbrıs Türk ekonomisine zarar vermeye çalışmaları, baskı ve sindirme eylemlerine rağmen Rum tarafıyla diyaloğa her zaman açık olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, 15 Ekim’de New York’ta BM Genel Sekreteri tarafından verilen gayriresmi akşam yemeğine katıldığını belirterek, kendisi ile Rum liderin yeni geçiş noktalarının açılmasıyla ilgili diyaloğun devamı için Kıbrıs’ta bir araya gelmeyi ve iki Anavatan olan Türkiye ve Yunanistan ile birlikte, Birleşik Krallık’ın daha düşük temsiliyetiyle daha geniş bir toplantıya katılmayı kabul ettiklerini, bu toplantının yakın bir tarihte yapılacağını sözlerine ekledi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

“Demir Yumruk” Metin Turunç KKTC Bayrağını İstanbul’da dalgalandırdı

Published

on

Kıbrıslı Türk Milli Boksör “Demir Yumruk” Metin Turunç, İstanbul’da çıktığı zorlu mücadelede rakibini ilk rauntta nakavt ederek adını bir kez daha duyurdu. Karşılaşma sonrası büyük bir coşkuyla KKTC bayrağını dalgalandıran Turunç, zaferini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne armağan etti.

Başarılı sporcu, “KKTC benim İstanbul’da rakibimi birinci rauntta yendiğimi bilsin.

Bayrağımızı burada dalgalandırdım, şimdi sıradaki hedefim Tayland!

Orada da KKTC bayrağını gururla dalgalandıracağım” sözleriyle Tayland’daki şampiyonluk maçı için iddialı mesajlar verdi.

Metin Turunç’un Tayland’daki karşılaşması merakla beklenirken, Turunç’un hedefi, Tayland’da şampiyonluk kemerini kazanarak KKTC bayrağını uluslararası arenada bir kez daha dalgalandırmak.

Continue Reading

GÜNDEM

“Cronos” ve “Afrodit” yatakları konusunda Mısır ile anlaşma…

Published

on

Güney Kıbrıs ile Mısır arasında, Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği MEB’deki “Cronos” ve “Afrodit” doğal gaz yataklarının değerlendirilmesi konusunda önemli kararlar alındığı bildirildi.

Rum radyosuna göre Mısır Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Karim Badawi dün Güney Kıbrıs’a giderek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hrisgtodulidis ve Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu ortak bir görüşme yaptı. Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede “Cronos” ve “Afrodit” yataklarının değerlendirilmesine yönelik “çok önemli kararlar alındı.”

Badawi ile dün alınan kararların, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in 17 Şubat’ta gideceği Mısır’da Mısır Devlet Başkanı Abdel Fatah El Sisi ile ilgili anlaşmaları imzalamalarından sonra hayata geçeceği kaydedildi.

Mısırlı Bakan Badawi, anlaşmalar ile “Rum doğal gaz yataklarının potansiyelinin ‘serbest bırakıldığını’ belirterek, Mısır’ın sahip olduğu altyapıların ve Rum doğal gaz potansiyelinin çok hızlı bir şekilde uygulamaya konulacak özel bir eylem planı çerçevesinde değerlendirileceğini” söyledi.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu dünkü kararların doğal gazın, sıvılaştırılmak ve üçüncü ülkelere ihraç edilmek üzere “Cronos” yatağından Mısır terminaline sevkini kapsadığını açıkladı.

Rum Başkanlık Sarayı’ndaki görüşmede “Afrodit” doğal gazının da Mısır’da değerlendirilmesi konusunda iş birliği memorandumu imzalanması kararı alındı.  Bunun paralelinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gazlaştırma yüzer tesisi (SFRU) “Promithea”nın, Vasiliko doğal gaz terminali hazır olana kadar lisanslandırılmak ve kullanılmak üzere Mısır’da demirlemesi ihtimali de incelendi.

Cyprus Times, Hristodulidis’in, Badawi ile görüşmesinin ardından “X” hesabından yaptığı açıklamada, Mısır Devlet Başkanı El Sisi’nin daveti üzerine, “Cronos” ve “Afrodit” yataklarının geliştirilmesiyle ilgili iki önemli anlaşmanın imza törenine katılmak üzere 17 Şubat’ta Kahire’ye gideceğini söyledi. Hristodulidis imzalanacak anlaşmaları “bölgedeki kalkınmanın ileri götürülmesi yönünde yeni bir adım” olarak niteledi.

Fileleftheros, Kahire’de imzalanacak anlaşmaların Güney Kıbrıs ve Mısır’ın ENI ve Chevron petrol devleti ile iş birliğini öngördüğü bilgisine yer verdi.

Haravgi’nin internet versiyonu “Diyalogos”a göre “Cronos” yatağı konusunda Kahire’de imzalanacak anlaşmanın “Host Government Agreement” olarak tanımlandığını belirten Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu, doğal gaz yatağını yöneten şirket ve doğal gazı kabul edecek ülke arasında imzalanacak anlaşmanın yatağın ticarileştirme şartlarını da içerdiğini belirtti. Papanastasiu Güney Kıbrıs’ın söz konusu anlaşmaya doğal gazı Mısır’a gönderen ülke” sıfatıyla imza atacağını kaydetti.

Mısır’ın, “Promithea” SFRU gemisini kullanmaya talip olduğunu açıklayan Papanastasiu “Şu anda yüzer tesisin hazırlık aşamasındayız. Bugün Mısır Promithea’nın lisanslandırılmasını ve biz ihtiyaç duyana kadar kullanmayı üstlenmeye talip oldu.” dedi.

Papanastasiu’ya Kahire’de imzalanacak anlaşmaların içeriği de soruldu. “Cronos” ile ilgili anlaşmanın, doğal gazın sıvılaştırılmasını, konsorsiyum ya da gönderici ülke arzu ederse, yerel piyasaya da gönderilebilmesini öngördüğünü anlattı. Papanastasiu “Cronos’un bütün doğal gazı, bizim istediğimiz gibi, sıvılaştırılmaya ve ihracata gidecek.” dedi.

“Afrodit” yatağı için ise doğal gazın nereye gideceğinin tartışılmakta olduğunu söyleyen Papanastasiu “Gazın yerel piyasaya mı verileceğini yoksa ihraç mı edileceğini söylemek için henüz erken.” ifadesini kullandı.

Mısır Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Badawi ise Güney Kıbrıs ile ülkesi arasındaki iş birliği ve ortaklık ilişkisinin, 8 Ocak’ta Kahire’de gerçekleştirilen üçlü zirve toplantısının güçlü bir devamı olduğunu söyledi.

“Cronos ile ilgili anlaşmanın, yakın gelecekte Cronos’un potansiyelini serbest bırakma konusundaki nihai yatırım kararlarını almalarına yardımcı olacağını” söyleyen Badawi, Mısır’da Afrodit yatağı için de, yatağın potansiyelinin serbest bırakılmasına yardımcı olmak üzere bir iş birliği memorandumu imzalamak için çalıştıklarını anlattı.

Continue Reading

GÜNDEM

Miraç Kandili yarın idrak edilecek

Published

on

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed’in Allah’ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, yarın idrak edilecek.

“İsra ve Miraç mucizesi” ismiyle anılan bu olay, Kur’an-ı Kerim’de İsra ve Necm surelerinde ifade ediliyor. “İsra olayı”, Hazreti Muhammed’in bir gece Mekke’den Kudüs’e, “Miraç olayı” ise gökler ötesine yaptığı yolculuğa deniliyor.

İslam kaynaklarına göre, Mekke’den Medine’ye hicretten bir sene önce yaşanan “İsra ve Miraç” olayı Allah’ın, Hazreti Muhammed’in Mekke’de gördüğü eziyetlere karşı bir tesellisi olarak kabul ediliyor.

Miraç gecesinde beş vakit namaz farz kılındı, Allah’a şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdesi verildi ve “Amenerrasulü” diye başlayan Bakara Suresi’nin son iki ayeti vahyolundu.

Ayrıca bu gece Allah, Hazreti Muhammed’e İsra Suresi’nde de yer alan insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi.

Müslümanlara Miraç Kandili’nde, namaz borcu olanların kılabildiklerince namaz kılması, namaz borcu olmayanların ise nafile namaz kılması, Kur’an-ı Kerim okuması, istiğfar ve dua tavsiye ediliyor.

RAMAZAN AYI 1 MART’TA BAŞLAYACAK

Hazreti Muhammed’in, Allah’ın daveti üzerine Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, yarın ve “ramazanın müjdecisi” Berat Kandili’nin 13 Şubat’ta idrak edilmesinin ardından Müslümanlarca “on bir ayın sultanı” olarak tanımlanan ramazan ayı 1 Mart’ta başlayacak.

Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 26 Mart’ta idrak edilecek ve Müslümanlar 30 Mart’ta Ramazan Bayramı’nı karşılayacak.

Continue Reading