Connect with us

GÜNDEM

Bilim insanları açıkladı! Çay içmek yaşlılığı yavaşlatıyor

Published

on

Beslenme şekli hayatımızın en önemli faktörlerinden biri olurken, yaşlanmayı etkileyen etkenlerden biri olarak da öne çıkıyor. Yediğimiz yiyecekler vücudumuza daha uzun ve daha sağlıklı yaşamamıza yardımcı olabilecek bir dizi temel besin maddesini sağlıyor. Bilim insanları da çayın yaşlılığa iyi geldiğini iddia etti.

Yediğimiz yiyecekler vücudumuza daha uzun ve daha sağlıklı yaşamamıza yardımcı olabilecek bir dizi temel besin maddesini sağlıyor. Gündelik hayatta en fazla tükettiğimiz ürünlerden olan çayın da yaşlılığa iyi geldiği bilim insanları tarafından iddia edildi.

ÇAYIN YAŞLILIĞI ENGELLEYİCİ ÖZELLİĞİ

Bilim insanlarına göre çay yaşlanma hızını ciddi oranda düşürüyor. Hayvan deneyleri, çaydaki polifenol adı verilen bitki bazlı bileşiklerin solucanların, sineklerin ve farelerin ömrünü uzattığını öne sürdü. İnsanlarda yapılan çalışmalar çay tüketiminin yaşa bağlı çeşitli hastalıkların riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu buldu. Kalp hastalığı, diyabet, demans ve kanser gibi hastalıklar bunlardan bazıları. Ancak çay tüketimi ile biyolojik yaşlanma arasındaki ilişkiyi inceleyen çok az çalışma bulunuyor. Çin’in Sichuan Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaşları 30 ile 79 arasında değişen yaklaşık 14 bin katılımcının verilerini kullanarak çay tüketiminin uzun ömürle ilişkisini araştırdı. Katılımcılara bir günde kaç fincan çay içtikleri soruldu içtikleri çay fincanlarının sayısı soruldu ve toplanan sayı yaşlanmanın biyolojik göstergeleri açısından ele alındı. Katılımcılar iki ila dört yıl sonra bir takip çalışmasında tekrar değerlendirildi.

GÜNDE 3 FİNCAN İÇİLMELİ

Araştırmalar günde yaklaşık üç fincan çay tüketmenin belirgin yaşlanma karşıtı faydalar sağlayabileceğini öne sürüyor. Çayın içinde bu potansiyel yaşlanma karşıtı özellikleri destekleyebilecek bir takım moleküller var. Çay bitkisi iltihabı azaltmada, hücresel reaksiyonların toksik yan ürünlerini temizlemede ve hücre dönüşümünü artırmada rol oynadığı düşünülen polifenoller ve antioksidanlar açısından çok zengin. Çalışma, çayın yaşlanma sürecini yavaşlatmaya ve yaşla ilişkili hastalık riskini azaltmaya yönelik etkilerine dair heyecan verici kanıtlar sunuyor. Bulgular, beslenme odaklı yaşlanma karşıtı müdahalelerin geliştirilmesinde ve sağlıklı yaşlanma politikalarına rehberlik etmede çayın rolünü vurguluyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Sağlıkta Türkiye–KKTC arasında güçlü iş birliği devam ediyor: Her türlüğü desteği vermeye hazırız

Published

on

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile görüştü. Görüşmede, iki ülke arasında sağlık alanındaki mevcut çalışmalar, anlaşmaların güncellenmesi ve yeni iş birlikleri ele alınırken, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için desteğin süreceği vurgulandı.

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Ankara’da temaslarda bulundu. Dinçyürek bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile bir araya geldi.

 

Görüşmede, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında sağlık alanında sürdürülen mevcut çalışmaların geldiği nokta ele alınırken, ikili anlaşmaların güncellenmesi ve yeni iş birliklerinin geliştirilmesi konusunda ortak irade ortaya kondu.

Bakan Dinçyürek, göreve geldikleri günden itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin sağladığı desteklere dikkat çekerek, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz olmak üzere Türkiye Sağlık Bakanlığı’na teşekkür etti. Dinçyürek, mevcut ortak çalışmaların değerlendirilmesi, anlaşmaların revize edilmesi ve önümüzdeki süreçte atılacak adımların belirlenmesi amacıyla yoğun bir gündemle Ankara’da bulunduklarını ifade etti.

 

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise Türkiye’nin KKTC’yi kendisinden ayrı görmediğini vurgulayarak, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi adına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Memişoğlu, iki ülkede yapımı süren hastane projelerinin büyük önem taşıdığını ifade ederek, bu yatırımların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla ilerlediğini ve tamamlandığında önemli sağlık hizmetleri sunacağını kaydetti. İnsan gücü, tıbbi cihaz ve ilaç temini başta olmak üzere her alanda destek sağlandığını dile getirdi.

 

Memişoğlu ayrıca, “Sizin ve hükümetinizin çabasını bizzat şahit olan birisi olarak takdir ediyor, destekliyoruz” ifadelerini kullanarak KKTC’nin sağlık alanındaki çalışmalarına verdikleri önemi vurguladı.

 

Görüşmede, sağlık hizmetlerinin daha ileri seviyeye taşınması ve toplum sağlığının güçlendirilmesi adına iş birliğinin artırılarak devam edeceği mesajı verildi.

Continue Reading

GÜNDEM

Antalya Diplomasi Forumu bugün başlıyor

Published

on

Türkiye’de düzenlenecek 5. Antalya Diplomasi Forumu’nda dünya liderleri ve hükümet temsilcileri bugün bir araya getirecek. “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” temasıyla yapılacak forumda 150’den fazla ülkeden yaklaşık 5 bin katılımcı yer alacak.

Dünya liderleri ve hükümet yetkilileri, 17-19 Nisan’da “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” ana temasıyla düzenlenecek 5. Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF2026) bir araya gelecek.

ADF2026, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve Türkiye Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak.

İlki 2021’de düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nun bu yılki teması, “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” olacak.

Foruma, Kuzey Kıbrıs da dahil 150’den fazla ülkeden 20’yi aşkın devlet ve hükümet başkanı, yaklaşık 15 devlet ve hükümet başkan yardımcısı, 40’tan fazlası dışişleri bakanı olmak üzere 50’nin üzerinde bakan, 75’i uluslararası kuruluş temsilcisi olmak üzere 460’ı aşkın kişinin yanı sıra aralarında akademisyen ve öğrencilerin de bulunduğu 5 bine yakın konuğun katılması bekleniyor.

Foruma, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Başbakan Ünal Üstel ve diğer hükümet yetkilileri ile bazı siyasi parti temsilcilerinin katılması da bekleniyor.

ADF2026 kapsamında lider panelleri dahil olmak üzere 40’tan fazla etkinlik ve oturumun düzenlenmesi planlanıyor.

Oturumlarda küresel sistemde derinleşen belirsizlikler ve dönüşüm süreçleri ile bölgesel gelişmelerin geniş yelpazede ele alınacağı, siyasal, ekonomik, çevresel ve teknolojik eksenlerde şekillenen başlıca gündem maddelerinin de tartışmaların odağını oluşturacağı belirtildi.

OTURUMLARIN ÖNEMLİ KISMI TRT’DEN YAYIMLANACAK

ADF2026’daki faaliyetler, forumun resmi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından eş zamanlı izlenebilecek, ayrıca oturumların önemli bir kısmı TRT aracılığıyla canlı yayımlanacak.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, ADF2026 kapsamında Balkan Barış Platformu Üçüncü Dışişleri Bakanları Toplantısı, Gazze Konulu Sekizli Toplantı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Gayriresmi Toplantısı ve Türkiye-Pakistan-Suudi Arabistan-Mısır Toplantısı’na katılması planlanıyor.

Continue Reading

GÜNDEM

Yer yer sağanak ve gök gürültülü yağmur bekleniyor

Published

on

Bugün çok bulutlu hava etkili olacak; yer yer yağmur, zamanla sağanak veya gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü’nün 16–22 Nisan 2026 tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, 17 Nisan’da bölge genelinde parçalı ve çok bulutlu hava etkili olacak.

Yer yer yağmur görülecek, zamanla sağanak veya gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Continue Reading