DÜNYA
Biden, “İsrail’e desteğimiz tam” mesajı verdi
-“İran ile onun Yemen, Suriye ve Irak’taki bağlantılı örgütleri, İsrail’deki askeri tesislere yönelik benzeri görülmemiş bir hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyorum”
– “(İran’dan) Gelen insansız hava araçları ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesinde İsrail’e yardımcı olduk”
ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya “ülkeye desteklerinin tam olduğu” mesajını ilettiğini ve İran’a ortak diplomatik tepki verilmesi için G-7 liderlerini toplayacağını bildirdi.
Biden, yaptığı yazılı açıklamada, “İran ile onun Yemen, Suriye ve Irak’taki bağlantılı örgütleri, bugün İsrail’deki askeri tesislere yönelik benzeri görülmemiş bir hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyorum.” ifadelerini kullandı.
Talimatıyla, İsrail’in savunmasına yardımcı olabilmek için geçen hafta bazı ilave Amerikan askeri unsurlarının bölgeye kaydırıldığına işaret eden Biden, “(İran’dan) Gelen insansız hava araçları ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesinde İsrail’e yardımcı olduk.” bilgisini verdi.
Netanyahu ile telefon görüşmesine atıf yapan Biden, “ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan sarsılmaz taahhüdünü yeniden vurguladığını” belirtti.
Biden, İsrail’in bölgedeki düşmanlarına karşı kendini nasıl savunabileceğini bu gece gösterdiğini kaydetti.
– G-7 liderleriyle toplantı
Biden, İran’a verilecek ortak diplomatik tepkiyi görüşmek amacıyla pazar günü G-7 liderlerini toplayacağını da ifade etti.
İsrail ve bölgedeki diğer müttefik ülkelerle görüşmelerine devam edeceklerini ve sürecin gidişatını değerlendireceklerini belirten Biden, her ne kadar Amerikan askerlerine yönelik herhangi saldırı olmasa da uyanık ve dikkatli davranacakları, vatandaşlarını korumak için ne gerekiyorsa yapacakları mesajını verdi.
DÜNYA
17 yıl sperm bağışladı, doğan bebeklerin 10’u kanser, bazıları öldü
Avrupa’da en az 197 çocuk, kanser riskini artıran bir gen taşıyan sperm donörü nedeniyle ölümcül riskle doğdu. Çocuklardan bazıları öldü, 10’u ise şu an kanser.
Kanser riskini artıran genetik bir mutasyonu taşıdığından habersiz olan bir sperm bağışçısının, Avrupa genelinde en az 197 çocuğun biyolojik babası olduğu ortaya çıktı.
Bu çocuklardan bazıları hayatını kaybetti ve mutasyonu miras alanların çocukların çok büyük kısmının kansere yakalanacağı bildirildi.
Sperm, İngiltere’deki kliniklere satılmadı ancak BBC, bilgilendirilen çok küçük sayıda İngiliz ailenin, Danimarka’da doğurganlık tedavisi görürken bu donörün spermini kullandığını doğruladı. Soruşturma, BBC’nin de aralarında bulunduğu 14 kamu yayın kuruluşu tarafından, Avrupa Yayın Birliği’nin Araştırmacı Gazetecilik Ağı kapsamında yürütüldü.
OLAY NASIL MEYDANA GELDİ?
Sperm, 2005 yılından itibaren öğrenci olduğu dönemde bağış yapmaya başlayan anonim bir erkekten alındı. Spermi yaklaşık 17 yıl boyunca kadınlar tarafından kullanıldı.
Donör sağlıklıydı ve bağışçı tarama testlerini geçmişti. Ancak vücudundaki bazı hücrelerin DNA’sı, daha kendisi doğmadan önce mutasyona uğramıştı. Bu mutasyon, vücudun hücrelerinin kansere dönüşmesini engellemede kritik rol oynayan TP53 genine zarar veriyordu.
Donörün vücudunun büyük kısmında bu tehlikeli TP53 formu bulunmuyor, ancak spermlerinin yüzde 20’sine kadar olan kısmı bu mutasyonu taşıyor. Etkilenen spermden dünyaya gelen çocuklar, bu mutasyonu vücutlarındaki her hücrede taşıyor.
Bu durum, özellikle çocukluk çağında ve ilerleyen yaşlarda meme kanseri başta olmak üzere, yüzde 90’a varan kanser geliştirme riski taşıyan Li-Fraumeni sendromu olarak biliniyor.
ŞU AN KANSERE YAKALANAN 10 ÇOCUK VAR
Sperm bağışıyla bağlantılı kanser vakalarını takip eden doktorlar, o tarihte bilinen 67 çocuk arasında 23’ünde bu genetik varyantın bulunduğunu, bunlardan 10’unun halihazırda kansere yakalandığını bildirdi. Bilgi Edinme Özgürlüğü başvuruları ve doktorlar ile hastalarla yapılan görüşmeler sayesinde, bu donörden doğan çocuk sayısının çok daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Rakam en az 197, ancak tüm ülkelerden veri elde edilemediği için bu sayı nihai olmayabilir. Ayrıca bu çocuklardan kaçının tehlikeli varyantı taşıdığı da tam olarak bilinmiyor.
DÜNYA
Fed politika faizini 25 baz puan indirdi
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan düşürerek yüzde 3,5-3,75 aralığına indirdi.
DÜNYA
Papa 14. Leo: İnsan hakları ihlalleri karşısında sessiz kalmayacağız
Papa 14. Leo, Vatikan’da kabul ettiği 13 yeni büyükelçiye yaptığı konuşmada, Vatikan’ın küresel ölçekte artan insan hakları ihlallerine neden kayıtsız kalmayacağını, bu ihlallerden kimlerin etkilendiğini ve diplomatik olarak nasıl bir tutum izleyeceğini anlatarak eşitsizlik, yoksulluk ve dışlanmaya karşı ses yükseltme kararlılığını duyurdu.
-
GÜNDEM18 saat agoTahir Gökçebel: Milli Eğitim Bakanı ve Maliye Bakanı derhal tutuklanmalı ve yargılanmalı
-
GÜNDEM18 saat agoTrump, Kongre baskını belgeseli nedeniyle BBC’ye 10 milyar dolarlık dava açtı
-
GÜNDEM16 saat agoRum basını Hristodulidis-Macron zirvesini “tarihi gün” olarak nitelendirdi: 16 alanda iş birliği!
-
GÜNDEM5 saat agoMetaterra, New York’ta tanıtıldı
