Connect with us

GÜNDEM

Annita Dimitriu: Atina, Türkiye’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili tavrında değişiklikler görüyor”

Published

on

Rum Meclisi ve DİSİ Başkanı Annita Dimitriu, “Atina, Türkiye’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili tavrında değişiklikler görüyor” dedi.

Rum Meclisi ve DİSİ Başkanı Annita Dimitriu dün Atina’ya yıldırım ziyaret gerçekleştirerek Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias ile görüştü.

Fileleftheros “Atina Ankara’da Değişim Görüyor… Annita’nın Yıldırım Ziyareti ve Miçotakis İle Görüşmesi” başlıklı haberinde ziyaretin, Miçotakis’in geçen haftaki New York ve Washington ziyaretleri hakkında birinci elden bilgi almak hedefini taşıdığını yazdı.

Dimitriu ile Miçotakis’in görüşmelerinin odağını Kıbrıs sorununun oluşturduğunu kaydeden gazete edindiği bilgilere dayanarak Atina’nın, “halen yapıcı olmaktan uzak olsa da Türkiye’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili bütün tavrında değişiklikler kaydettiğini” yazdı.

Gazete Dimitriu’nun, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile daha öncekilerde olduğu gibi son görüşmesinde de Kıbrıs sorununu gündeme getiren Miçotakis’le görüşmesinden edindiği izlenimleri aktardı.

Buna göre, Atina “Türkiye’nin tavrında değişiklik görüyor ve Erdoğan’ın söylemlerinde, iki devlette ısrarın devam etmediğine dikkat çekiyor. Ancak Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için daha adımlar atılması gerektiğini değerlendiriyor.

Dimitriu ayrıca gerek Yunanistan’ın gerekse Rum yönetiminin BM Genel Sekreteri’nin görüşünü söylemesini beklediği ve Atina’nın, eylül ayında New York’ta Genel Sekreter ile iki lider arasında gerçekleşecek temaslardan sonra olacakları önemli bulduğu izlenimini edindi.

Annita Dimitriu basına yaptığı açıklamada Miçotakis ile “Kişisel Temsilci Maria Angela Holguin’in raporunu sunmasından sonra, BM Genel Sekreteri’nin vereceği kararlar ile açılması olası perspektiflerle” ilgili değerlendirme yaptıklarını da söyledi.

Dimitriu Yunanistan’ın adayı “yeniden birleştirecek, işgale, taksime ve yabancı garantilerine son verecek BM kararları zemininde bir çözüm bulma” çabalarında her zaman en büyük dayanakları olduğunu, olmaya devam edeceğini” de söyledi.

Habere göre Dimitriu yıldırım ziyareti çerçevesinde Atina’daki ilk görüşmesini Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias ile yaptı.  Dendias ile “bölgedeki gelişmeler ve özellikle tırmanan çatışmalar ışığı altında ülkelerinin (Güney Kıbrıs ve Yunanistan) savunma ve güvenliğinin takviye edilmesi gereğini” ele aldıklarını söyleyen Dimitriu “Yunanistan’ın ve Kıbrıs’ın Türk saldırganlığını önleme politikalarını uygulama kabiliyetine sahip olduğunu vurguladık.” dedi.

Annita Dimitriu  DİSİ’nin “ortak bir savunma planlaması çerçevesindeki ortak  programlar aracılığıyla  ülkenin caydırıcılığını ve savunma kabiliyetlerini güçlendirme çabasına bağlı olduğunu” belirtti. Dimitriu, Rum ve Yunan hükümetlerinin “ortak savunma ve güvenlik ile ilgili Avrupa stratejisi de dahil tam koordinasyon içerisinde olduğunu” söyledi.

Alithia “Annita Dimitriu-Kiriakos Miçotakis Görüşmesi… Kıbrıs Sorunundaki Gelişmeleri ve Yunan Başbakanı’nın NATO’daki Görüşmelerini Ele Aldılar” başlıklı haberinde Dimitriu’nun Atina’ya DİSİ Milletvekili ve Meclis Dışişleri ve Avrupa Konuları Komitesi Başkanı Haris Yeorgiadis eşliğinde gittiğini yazdı.

Habere göre Dimitriu Miçotakis ile Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri; Dendias ile de bölgesel ve uluslararası güvenlik konularını görüştü. Yunanistan Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Barış Harekatının 50’nci yıldönümü “gölgesinde Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin, Genel Sekreter’in Kişisel Temsilcisi’nin bundan sonra alması beklenen inisiyatiflerin ve Avrupa Birliği’ndeki gelişmelerin ele alındığı” belirtildi.

Dendias ise “X” platformunda yaptığı paylaşımda “Dimitriu’ya, önceki gün Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaretin devamı niteliğinde, Rum ve Yunan hükümetlerinin savunma ilişkilerinin düzeyi ve bunları daha da artırma inisiyatifleri hakkında bilgi verdiğini” kaydetti. Dendias “Yunanistan’ın ve Kıbrıs’ın Uluslararası Hukuka, Uluslararası Deniz Hukukuna ve Türk askeri işgaline son verme mücadelesine bağlılığımızı yeniden teyit ettik” ifadesini kullandı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

İran Genelkurmay Başkanı Musevi: İran’a saldırı bölgesel savaşı tetikler

Published

on

İran Genelkurmay Başkanı Abdurrahim Musevi, ülkesine yönelik olası askeri girişimlerin bölgesel çatışmayı büyüteceğini belirterek, İran’ın ulusal güvenliğini savunmak için tüm askeri hazırlıklarını sürdürdüğünü açıkladı.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Musevi, İran’a yönelik herhangi bir askeri girişimin bölgesel bir savaşı tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Musevi, ülkesine karşı atılacak adımların çatışmaların bölge geneline yayılmasına yol açacağını belirtti.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Abdurrahim Musevi, “İran’a karşı başlatılacak herhangi bir askeri girişim, bunu planlayanlar ve destekleyenler için telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açacaktır” uyarısında bulundu.

Musevi yaptığı açıklamada, İran’ın düşmanlarının İran’a savaş dayatmayı hedefleyen her türlü maceranın kaçınılmaz bir yenilgiyle sonuçlanacağını ve bölgedeki savaş ve krizlerin kapsamının genişlemesine neden olacağını çok iyi bildiğini ifade etti.

Ülkesinin ‘savaşı başlatan taraf olmayacağını ancak ulusal güvenliğini, çıkarlarını ve toprak egemenliğini savunmaktan da asla geri durmayacağını’ vurgulayan Musevi, ‘İran’a karşı yapılacak herhangi bir maceranın, kaçınılmaz olarak çatışmanın bölgesel ölçekte yayılmasına yol açacağını’ dile getirdi.

Musevi açıklamasında, ‘İran ordusuna bağlı hava kuvvetlerinin en üst düzeyde hazırlık seviyesine sahip olduğunu’ belirterek İran silahlı kuvvetlerinin ‘düşman tehditlerindeki artışa paralel olarak askeri kapasitelerini güçlendirmeye ve savunma hazırlıklarını artırmaya devam ettiğini’ hususunun altını çizdi.

Continue Reading

GÜNDEM

Lavrov: Kiev, müzakereleri baltalamak için provokasyonlara devam ediyor

Published

on

Lavrov’dan Rus Korgeneral Alekseyev’e düzenlenen saldırı hakkında değerlendirme geldi.

Korgeneral Alekseyev’e yönelik suikast girişimi, Ukrayna’nın müzakere sürecini sekteye uğratmayı amaçlayan provokasyonları aralık vermeden sürdürmeye hazır olduğunu gösteriyor

Zelenskiy rejimi, ABD’nin adil barış görüşmelerine verdiği desteği baltalama konusunda Batılı hamilerini aynı safta kalmaya ikna etmek için her şeyi yapmaya hazır

Continue Reading

GÜNDEM

Trump, İran’la iş yapan tüm ülkelere gümrük vergisi uygulanmasını öngören emri imzaladı

Published

on

Bu durum, iki ülke bu hafta görüşmeler yapmış olmasına rağmen, İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki gerginliğin arttığı bir dönemde ortaya çıkıyor.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün, İran’la iş yapan ülkelere yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanmasını öngören bir başkanlık kararnamesi imzaladığını açıkladı.

Bu durum, iki ülke bu hafta görüşmeler yapmış olmasına rağmen, İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki gerginliğin arttığı bir dönemde ortaya çıkıyor.

Continue Reading