Connect with us

GÜNDEM

Veterinerler Birliği’nden mavi dil açıklaması: Et ve süt tüketiminde risk yok

Published

on

Veteriner Hekimler Birliği, mavi dil hastalığı hakkında açıklama yaparak, et ve süt tüketiminde risk olmadığını vurguladı.

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği (KTVHB), eylül ayı ortalarında ülkede özellikle küçükbaş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığına bağlı olarak toplumda “güvenli hayvansal gıda arzı” konusunda gelişen endişelerle ilgili açıklama yaparak, mavi dil hastalığının insanlara bulaşmadığını, et ve süt ürünlerinin tüketilmesinde halk sağlığı açısından bir risk olmadığını belirtti.

KTVHB Yönetim Kurulu adına Başkan Veteriner Hekim Burak Toksoy’un konuya ilişkin açıklamasında, “Mavi dil hastalığı zoonoz bir hastalık değildir. Dolayısıyla insanlara bulaşması olası değildir.” diyerek, “Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) bildirilerine göre de bugüne kadar, direkt hayvana temasla veya hayvansal ürün tüketimi kaynaklı (taze et, süt, işlenmiş ürün, vs.) Mavi Dil hastalığının insanlara bulaştığı yönünde hiçbir tespit ve kayıt bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

HASTALIK VARLIĞINDAN ŞÜPHELENİLEN İŞLETMELERE KARANTİNA UYGULANIR

Toksoy, hastalık semptomu gösteren hayvanlar için, hayvan sahibinin Kaza Veteriner Dairesi ve veteriner hekimine ihbarı sonrasında ikincil hastalıklara karşı koruyucu ve semptomatik tedavi protokolü başlatıldığına işaret ederek, devamla şunları kaydetti:

“Hastalık varlığından şüphelenilen işletmelere Veteriner Dairesi tarafından hayvan hareketi yasağı (karantina) uygulanır. Buna göre işletme sahipleri hiçbir şekilde damızlık ve/veya kasaplık nitelikli hayvan alım ve satımı yapamaz. Kasaplık hayvan satışları, üreticinin bağlı bulunduğu Kaza Veteriner Dairesinin iznine bağlı olarak ve veteriner hekim muayenesi sonrası sadece sağlıklı olup herhangi bir hastalık semptomu göstermeyen hayvanlar için gerçekleştirilir. Ayrıca Veteriner Mevzuatında belirtilen kurallar gereğince de Veteriner Dairesi Müdürlüğü’nden ruhsatlı mezbahalarda kesim öncesi yapılan kayıt ve sağlık muayeneleri esnasında hastalık semptomu gösteren ve eti insan tüketimi için risk teşkil eden hayvanların kesimine izin verilmeyerek, yerinde imha edilmeleri sağlanmaktadır. Mavi Dil hastalığından ayrı olarak mezbahalarda yapılan kesim öncesi canlı hayvan muayenesi esnasında viremi ve/veya septisemi durumlarında yüksek ateş varlığı söz konusu olduğu zaman, hayvanın kesimine izin verilmeden doğrudan imha edilmesi sağlanmaktadır.”

GÜVENLİ HAYVANSAL GIDA ÜRETİMİ VE PİYASAYA TAZE ET ARZI …

Toksoy, güvenli hayvansal gıda üretimi ve piyasaya taze et arzı konusunda, canlı hayvanın gıdaya dönüştüğü tesislerde (mezbaha) yetkili makamlar ve belediyelere “büyük görev” düştüğüne işaret ederek, şu ifadelerde bulundu:

“Veteriner Mevzuat Kuralları gereği ülkemizde faaliyet sürdüren tüm mezbahalar, Veteriner Dairesi’ne kayıtlanarak ruhsat almak zorundadır. Fakat bilindiği üzere ruhsatlandırma işlemleri halen hiçbir belediye mezbahasına uygulanamamış olup, bu mezbahalar halen yetkili makamdan ruhsatsız olarak ve daha önceki dönemlerde de basına da yansıdığı üzere gayri sıhhi koşullarda hizmet yürütmeye devam etmektedir. Son 5 yıllık sürede Veteriner Dairesi’nin yetkisi ve/veya ilgili bazı belediye yönetimlerinin kendi rızalarıyla 6 adet mezbaha kapatılmıştır. Fakat kalan diğer belediye mezbahaları düzeltme faaliyetlerine devam etmekte ve halen faaliyetlerini sürdürmektedirler.”

MAVİ DİL HASTALIĞINA BAĞLI ÖLEN HAYVANLARIN TAZMİN EDİLMESİ KONUSU…

Toksoy, Birliğin Mavi Dil hastalığına bağlı ölen hayvanların tazmin edilmesi konusunda Genel Tarım Sigortası Fonu kapsamının ve kriterlerinin tekrar gözden geçirilerek, ölen hayvanların birim kilo ücretle değil, hayvan türüne ve yaş aralığına göre değişen ücretlerle tazmin edilmesinin “daha doğru olacağı”  yönündeki görüşünü de yineledi.

Şu an ilgili mevzuata göre Mavi Dil hastalığından ölen hayvanların ortalama kilosuna göre belirlenen ücretin bir kısmının tazmin edildiğini belirten Toksoy, “Tazminat oranının tekrar gözden geçirilerek, hızlı gelişen ve kontrol dışı çevresel faktörlerin (rüzgar şiddeti, yönü, hızı, hava sıcaklığı, vs.) vektörel yayılımda etkili olduğu bu tip hastalıklarda, özellikle üreticilerin ve diğer kurumların hayvanları korumada etkisiz ve yetersiz kaldığı durumlar söz konusu olduğunda, üreticinin en az maddi zararla atlatabilmeleri sağlanmalıdır.” dedi.

Toksoy, “KTVHB Yönetim Kurulu olarak, ilgili yetkili makamların yasal çerçevede almış olduğu doğru ve hızlı kararların;  eksik ve/veya yanlış uygulamalar ve yönlendirmeler ile toplum sağlığını olumsuz etkileyecek durumlar söz konusu olduğunda, gerekli düzeltme faaliyetlerinin yetkili makamlarca yapılmasının; toplum sağlığı gözetilerek yetkili makamlar tarafından uygulanacak düzeltici faaliyetlerin ve yasal yaptırımların caydırıcı şekilde uygulanmasının destekçisiyiz” dedi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Taçoy ve Candan, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi Başkanı Bayr ile görüştü: Kıbrıs sorunu ele alındı

Published

on

UBP Milletvekili Hasan Taçoy ve CTP Milletvekili Armağan Candan’ın yer aldığı Cumhuriyet Meclisi heyeti, AKPA Genel Kurulu kapsamında yeni Başkan Petra Bayr ile görüştü, çeşitli ülkelerin heyetleriyle temaslar gerçekleştirdi

Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA) Genel Kurulu’na katılan Cumhuriyet Meclisi heyeti göreve yeni seçilen AKPA Başkanı Petra Bayr ile görüştü. İkili görüşmeler de gerçekleştiren heyet ayrıca Almanya, İtalya ve İsviçre AKPA ulusal heyetleri ile de istişarelerde bulundu.

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, Cumhuriyet Meclisi heyeti 20-24 Nisan tarihlerinde Strazburg’ta bulunan Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA) Genel Kurulu’na katılarak, temaslar gerçekleştirdi.

Heyette yer alan UBP Milletvekili Hasan Taçoy ve CTP Milletvekili Armağan Candan, çeşitli oturumlarda söz alarak Kıbrıs meselesini gündeme taşıdı.

Heyet AKPA Genel Kurulu oturumlarının yanı sıra çeşitli komite toplantılarına da katıldı, ikili görüşmeler yaptı.

Heyet üyeleri, “Avrupa’da dine dayalı ayrımcılıkla mücadele ve din veya inanç özgürlüğünün korunması”, “Orta Doğu’da uluslararası hukuka saygı, barış ve istikrarın gerekliliği” ve serbest gündemli oturumlarda konuştu.

HEYET, ALMANYA, İTALYA VE İSVİÇRE AKPA ULUSAL HEYETLERİYLE İSTİŞARE ETTİ

Göreve yeni seçilen AKPA Başkanı Petra Bayr ile de bir araya gelen heyet, ayrıca Almanya, İtalya ve İsviçre AKPA ulusal heyetleri ile istişarelerde bulundu.

Görüşmelerde, mülkiyet, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) işleyişi, siyasi ve hukuki boyutu konularında bilgi paylaşıldı, genel olarak adadaki siyasi durumu aktarıldı.

AKPA Kurallar, Etik ve Dokunulmazlıklar Komitesi’nin daveti üzerine etik standartlar konulu panelde birer konuşma yapan heyet, AKPA’da yirmi yılı aşkındır devam eden katılımlarına ilişkin bilgi verdi, Cumhuriyet Meclisi’nde üyelerin uyması gereken etik kurallar ve Kıbrıslı Türk milletvekillerinin AKPA’daki statüsüne ilişkin unsurları gündeme getirdi.

Heyet ayrıca Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nin kabinesi ve Konsey Sekretaryası İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürlüğü ve Gençlik Departmanı ile çeşitli görüşmeler yaparak, adadaki siyasi gelişmeler ve mülkiyet konusunda bilgi verdi.

Heyet, son olarak Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nurdan Bayraktar’ın Türkiye ve KKTC AKPA heyetleri onuruna verdiği yemeğe de katıldı.

Continue Reading

GÜNDEM

Hristodulidis, AB Liderler Zirvesi’ni değerlendirdi: : Büyük gelişmelerde üstlenebileceğimiz rolü kanıtladık

Published

on

Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis, AB Gayrı Resmi Liderler Zirvesi sonrası yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’ın bölgesel rolüne vurgu yaptı. Hristodulidis, ülkesinin daha büyük gelişmelerde etkili olduğunu savundu

Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen AB Gayrı Resmi Liderler Zirvesi toplantısı sonrasında dün yaptığı değerlendirmede “ülkemle gurur duyuyorum” ifadesini kullandı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis’in dün sosyal medya hesabı üzerinde yaptığı açıklamada, AB Gayrı Resmi Liderler Zirvesi’ni değerlendirdiğini yazdı.

Habere göre, Hristodulidis açıklamasında; “Kıbrıs’ın kendi boyutundan çok daha büyük gelişmelerin şekillenmesinde özlü rol üstlenebileceğini bir kez daha kanıtladığını” belirterek, “ülkemle gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

Öte yandan Rum Başkanlık Sarayı Basın Ofisi Müdürü Viktoras Papadopulos dün yaptığı açıklamada, zirvenin Güney Kıbrıs’ın AB ile Orta Doğu arasında köprü görevi görebileceğini kanıtladığını öne sürdü.

Papadopulos açıklamasında ayrıca, toplantıya katılan tüm liderlerin, AB yasasının 47.2 sayılı maddesinin “Ölü bir metin olarak kalmaması, görüşülerek tam fonksiyonel hale getirilmesi konusunda uzlaştıklarını” da iddia etti.

Continue Reading

GÜNDEM

Eczacılar mesleki dayanışma ve sektörün geleceğine birlikte yön verilmesi amacıyla Lefkoşa’da buluşuyor

Published

on

Eczacılar Birliği, Lefkoşa ve Mesarya bölgesi eczacılarını 29 Nisan’da düzenlenecek etkinlikte bir araya getirerek mesleki dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, Lefkoşa ve Mesarya bölgesinde faaliyet gösteren eczacıları ortak bir buluşmada bir araya getirecek.

Birlikten yapılan açıklamada, mesleki dayanışmanın güçlendirilmesi ve sektörün geleceğine birlikte yön verilmesi amacıyla düzenlenecek etkinlikte, eczacıların bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunacağı belirtildi.

Açıklamada, karar alma süreçlerinde ortak hareket edilmesinin önemine vurgu yapılarak, sektörün yarınlarının birlikte şekillendirilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

Etkinliğin 29 Nisan 2026 Çarşamba günü saat 19.30’da Lefkoşa’da, Belediye Pazarı (Jumbo karşısı) bölgesinde gerçekleştirileceği bildirildi.

 

Continue Reading