Connect with us

GÜNDEM

Yeşil Barış Hareketi’nden Gıda Günü mesajı: İsrafta Kıbrıs birinci sırada

Published

on

Yeşil Barış Hareketi, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, Kıbrıs’ın gıda israfında dünyada birinci sırada yer aldığını vurguladı.

Yeşil Barış Hareketi, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Bu yılın temasının; “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı!…” olduğuna dikkat çeken Yeşil Barış Hareketi, gıdaya ulaşmanın, dünya nüfusun hızla artışına paralel olarak her gün biraz daha zorlaştığını belirtti.

Kıbrıs’ın gıda israfında dünyada birinci sırada yer aldığının altı çizilen açıklamada, “Gıda israfının azaltılması, mevcut gıda kaynaklarının, dolayısıyla; suyun, enerjinin, emeğin ve ulaşım harcamalarının daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır” denildi.

Yeşil Barış Hareketi’nden yapılan açıklamada, organik ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının hem çevresel hem de gıda güvenliği açısından çok önemli olduğu hatırlatıldı ve “Gıda yetiştirilmesi, taşınması ve hazırlanması sistemlerinin iyileştirilmesi için araştırmalar yapmak ve yenilikçi çözümler geliştirmeli” ifadelerine yer verildi.

“ÜLKEMİZİN ÖDEVLERİ VAR”

Açıklamanın devamında şunlara dikkat çekildi:

“Ülkemizde de artık ne yazık ki, yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşamayan insanlar vardır.

Siyasilerin, bu alanda yasal düzenlemeler yapmak, önlemler almak, israfa yönelik politikalar üretmek ve sosyal yardımların artırılması ile sürdürülebilir tarım politikalarının desteklenmesini içeren, ödevleri vardır.

16 Ekim Dünya Gıda Günü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 1945’te kuruluş tarihini anmak için ilan edilen ve her yıl bütün dünyada gıda ile ilgili sorunların gündeme taşındığı önemli uluslararası bir gündür. Gün, Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu da dahil olmak üzere açlık ve gıda güvenliğiyle ilgilenen birçok başka kuruluş tarafından yaygın olarak benimsenmiş ve mücadele alanlarının temelini oluşturmuştur. 16 Ekim Dünya Gıda Günü 2024 teması “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı! Dünyada yaşayabilmeyi sürdürmek adına fark edilen ilk sorunların başında yer alan gıdaya ulaşmak, dünya nüfusun hızla artışına paralel olarak her gün biraz daha zorlaşmaktadır.

ATILABİLECEK ADIMLAR…

Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir geleceğe yönelik gıda hakkı için etkili bir mücadele vermek, birçok yönü bir araya getiren çok boyutlu bir yaklaşım gerektirir. “Yeşil Barış Hareketi” olarak bu bağlamda atılabilecek adımları şöyle özetleyebiliriz:

Farkındalık Yaratma: Toplumda gıda hakkının önemi hakkında farkındalık oluşturmak için kampanyalar düzenlemek, seminerler ve eğitim programları aracılığıyla bilgi yaymak önemlidir. Bu konuda oluşturulması gereken politikalar doğrultusunda medya ve sosyal medyanın gücü kullanılarak bu doğrultudaki bilinç artırılmalıdır.

Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları: Yerel çiftçileri destekleyerek ve organik, sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik ederek sağlıklı gıda üretimini artırılmalı. Bu, hem çevresel sürdürülebilirlik hem de gıda güvenliği açısından önemli bir adım olacaktır.

Gıda Adaleti Hareketleri: Gıda adaleti için mücadele eden yerel ve ulusal organizasyonlarla iş birliği yapmak çok önemlidir. Yetersiz beslenen topluluklara destek sağlayan projelere katılarak bu grupların seslerinin duyurulması ve çareler üretilmesi sağlanmalı. Ülkemizde de artık ne yazık ki, yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşamayan insanlar vardır.

Topluluk Destekli Tarım (TDT): Tüketicilerin yerel çiftçilere doğrudan destek vermesini sağlayan TDT projeleri oluşturularak, hem gıda güvenliğinin artırılması hem de yerel ekonominin canlandırılmasının önü açılmalı.

Gıda İsrafının Azaltılması: Gıda israfını azaltma konusunda toplumda bilinç oluşturularak, eğitim ve denetim programları geliştirilmelidir. İsrafın aşırı derecede gerçekleştiği yanlış turizm modelleri ile toplu yemek üretilen yerlerdeki uygulamalar yeniden değerlendirilerek önlemler üretilmelidir. Gıda israfının azaltılması, mevcut gıda kaynaklarının, dolayısıyla; suyun, enerjinin, emeğin ve ulaşım harcamalarının daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır. Unutmayalım ki “Gıda israfında Kıbrıs dünyada birinci sırada yer almaktadır.”

Araştırma ve Yenilik: Gıda yetiştirilmesi, taşınması ve hazırlanması sistemlerinin iyileştirilmesi için araştırmalar yapmak ve yenilikçi çözümler geliştirmek için, bu alanda çalışmalar yapılması gerekir. Bu alanlarda faaliyet gösteren üniversitelerin araştırmalar yapması çok önemli katkılar sağlayacaktır. Sürdürülebilir beslenme modelleri ve teknolojik yenilikler bu alanda önemli rol üstlenecektir.

Uluslararası İş Birliği: Gıda hakkı ile ilgili uluslararası sözleşmeleri desteklemek ve bu konudaki küresel inisiyatiflere katılarak bilgi paylaşımı ve dayanışmak önemli kazançlar sağlayacaktır. Küresel sorunlara karşı toplu eylem önemlidir.

Politikaları İzleme ve Değerlendirme: Mevcut sosyal politikaları ve gıda sistemlerini izlemek, eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmenin de ötesinde, önerilerle gerektiğinde radikal değişimler de talep edilmelidir.

Siyasi Destek Şart: Hükümetlere ve yerel yönetimlere gıda hakkının korunması ve geliştirilmesi için talepkâr olmak ve gerekirse bu doğrultuda baskı yapmak zorundayız. Siyasilerin, bu alanda saydığımız yasal düzenlemelerin yapılması, önlemlerin alınması, israfa yönelik politikalar üretmek, sosyal yardımların artırılması ve sürdürülebilir tarım politikalarının desteklenmesini içeren, olmazsa olmaz yapılması gereken ödevleri vardır.

Gıda hakkı mücadelesi, bireylerden topluluklara, yerel düzeyden uluslararası boyutlara kadar birçok katmanda yapılmalıdır. Herkesin temel gıda ihtiyaçlarına erişimini sağlamak, toplumların sağlıklı ve sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmalarını destekleyecektir.

Bulunduğumuz noktada, kamuoyunun da etkin biçimde aktif hareket ederek, hükümetin bu doğrultudaki yükümlülüklerini hatırlatarak, gerekenlerin ve talep edilenlerin dikkate alması zorlanmalıdır. Bu bağlamda, gerek ülkemizde, gerekse dünyada, hem kendi yaşamımızı hem de gelecek nesillerin yaşama hakkını sürdürebilmeleri için tek tek her birey bu sorumluluğu paylaşıp, yönetimler üzerinde de baskı oluşturarak, daha iyi gıda, daha iyi bir gelecek ve yaşam hakkımız için gerekenlerin yapılmasını el birliği ile sağlamalıyız”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

İsrail, 401 gündür saldırılarına devam ediyor: Gazze’de can kaybı 43 bin 603’e yükseldi

Published

on

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 43 bin 603’e çıktı.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 401 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği “3 katliamda” 51 kişinin hayatını kaybettiği, 164 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 43 bin 603’e, yaralı sayısının da 102 bin 929’a yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

Continue Reading

GÜNDEM

LTB ile SOS Çocukköyü Derneği iş birliğinde Çocuk Hakları Festivali düzenlendi

Published

on

LTB ve SOS Çocukköyü Derneği iş birliğinde 3’üncü kez Çocuk Hakları Festivali düzenlendi.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve SOS Çocukköyü Derneği iş birliğinde 3’üncü kez Çocuk Hakları Festivali düzenlendi.

“Hak Ediyorum! Hak İstiyorum” temalı festival, dün Kızılbaş Parkı’nda yapıldı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, çocukları ve aileleri bir araya getiren festivalde, DJ Halil Erhan ve ekibi sahne aldı. Park alanında farklı noktalara survivor parkuru, çeşitli oyun ve sanat atölyeleri ile stantlar kuruldu.

Etkinlik boyunca CBA Basketbol ve SOS Dans Grubu gösterileri ile Lefkoşa Belediye Orkestrası Çocuk ve Çok Sesli Gençlik Korosu dans ve müzik performansları yer aldı.

HARMANCI: “DÜNYA ÇOCUKLAR GÜLDÜĞÜ VE MUTLU OLDUĞU ZAMAN GÜZEL”

Festivalde “Haklarım Mektubu”nun okunmasının ardından LTB Başkanı Mehmet Harmancı kısa bir konuşma yaparak, SOS’i çocuk hakları konusunda ortaya koyduğu ciddi gayretten dolayı kutladı.

Çocuk hakları alanında SOS ile dayanıştıklarını ifade eden Harmancı, çocuklara haklarını öğreterek, ailelere de çocukların haklarını anlatarak, daha iyi nesiller yetiştirmeye katkı sağladıklarını belirtti.

LTB Başkanı Harmancı, “Dünya çocuklar güldüğü ve mutlu olduğu zaman güzel, keşke dünyanın diğer yerlerinde olan vahim olaylar hiç yaşanmasa ve tüm çocuklar bugünkü gibi oynayabilse ve hayattan zevk alabilse” dedi.

Festival, katkı sağlayanlara teşekkür belgeleri verilmesiyle tamamlandı.

Continue Reading

GÜNDEM

AYDINLI: “İŞBİRLİĞİMİZ SAYESİNDE ÇOK DEĞERLİ PROJELER HAYATA GEÇİYOR”

Published

on

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkan Yardımcısı Tayfun Aydınlı, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Antalya’da düzenlenen TBD Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği’nin açılışında konuştu:

“İŞBİRLİĞİMİZ SAYESİNDE ÇOK DEĞERLİ PROJELER HAYATA GEÇİYOR”

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkan Yardımcısı Tayfun Aydınlı, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Antalya’da düzenlenen TBD Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği’nin açılışında yaptığı konuşmada, BTHK ile TBD arasında imzalanan işbirliği protokolü sayesinde değerli projelerin hayata geçtiğini söyledi.

Etkinliğin açılış törenine; Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkan Yardımcısı Cihan Kanlıgöz ve TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe de katılarak birer konuşma yaptı.

Konuşmasına, Kırgızistan’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında bulunduğu için etkinliğe katılamayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın selamlarını ve başarı dileklerini ileterek başlayan BTHK Başkan Yardımcısı Aydınlı, etkinliğin kamu, özel sektör ve üniversitelerden bilişim alanındaki uzman ve yöneticileri bir araya getirerek  ortak hedeflerde buluşmalarını  sağlayan eşsiz bir platform olduğunu ve kendileri için ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

Aydınlı, TBD Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği’nin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi dijital dönüşüm sürecinde ilerleyen toplumlar için geleceği şekillendiren fikirlerin filizlendiği bir ortam sunmanın yanında, dijital dönüşümde ortak akıl ve iş birliği oluşturmak için eşsiz bir fırsat sunduğunu kaydetti.

BİLİŞİM İLE TOPLUMSAL DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ

“TBD Kamu-BİB’in bugüne dek üstlendiği ve sürdürdüğü misyonun farkındayız; kamuda bilişim politikalarının gelişmesine rehberlik ederek, ülkemizin dijitalleşme sürecine katkı sunan projelere öncülük etmektedir. Bu çabalar, bilhassa bilgi işlem birimleri arasında bilgi paylaşımının artırılması, sorunlara ortak çözümler bulunması ve bilişim sektöründe mesleki dayanışmanın geliştirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır” diye Aydınlı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bilişim alanındaki yenilikleri benimseyerek toplumsal dönüşüme katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

BTHK Başkan Yardımcısı Aydınlı, etkinliğin, KKTC’de kamu hizmetlerinde verimliliği artıracak yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretilmesine ilham vereceğine güçlü bir şekilde inandığının altını çizdi.

EN ÖNEMLİ PROJE ‘UFUK 2033 BİLİŞİM ADASI KIBRIS’

“Sayın Bakanımızın teşvikleri ile Türkiye Bilişim Derneği ve KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumumuz arasında imzaladığımız işbirliği protokolü çerçevesinde çok değerli projeleri hayata geçiriyor ve önümüzdeki dönemde bunların üzerine yenilerini koymayı hedefliyoruz” diyen Aydınlı, projeler arasında en önemlisinin Bakan Arıklı ile Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın destek verdiği ‘Ufuk 2033 Bilişim Adası KIBRIS’ Vizyon projesi olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ‘bilişim ile kalkınma’ hedefine verdiği katkıdan dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a, TBD’ye TBD Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe, TBD  Yönetim Kurul ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen organizasyon ekibine teşekkür etti.

 

 

Continue Reading