Connect with us

GÜNDEM

ÜLKE TANITIMINA KATKI

Published

on

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihinde ilk kez eğitim amaçlı sivil uçuşlara izin verilmesinin ardından Sivil Havacılık Dairesi ile Girne Üniversitesi arasında protokol imzalandı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Dairesi ile Girne Üniversitesi, pilot adayları için eğitim uçuşu düzenlenmesi konusunda protokol imzalandı.

Ülke tarihinde eğitim amaçlı sivil uçuşlara ilk kez izin verilmesinin ardından hazırlanan protokole Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, Sivil Havacılık Dairesi Hava Trafik Kontrol Şube Amiri Toycan Özdoğanlar ve Girne Üniversitesi Rektör Yrd. ve  Onaylı Eğitim Organizasyonu (Uçuş Okulu) Sorumlu Müdürü Prof. Dr. Gökmen Dağlı imza koydu.

Dünyanın ve Avrupa’nın bir çok ülkesinde bulunmayan eğitim uçuşlarının KKTC’de yapılabilecek olması sayesinde, daha önce Türkiye ve Güzey Kıbrıs’ta eğitim uçuşlarına katılan KKTC vatandaşları, eğitim uçuşlarını kendi ülkelerinde yapabilecek. Buna ek olarak, kendi ülkesinde eğitim uçuşu olmayan yabancılar da eğitim uçuşlarını KKTC’de yapabilecek.

EĞİTİM UÇUŞLARI KARPAZ ÜZERİNDE YAPILACAK

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı tarafından onaylanan protokol, Girne Üniversitesi Lisanslı pilot öğrencilerinin Girne Üniversitesine ait hava araçları ile yapacakları PIC (Pilot in Command) eğitim uçuşlarını hangi koşullar altında icra edebileceğini ve Ercan Havalimanından yapılacak uçuşlara ilişkin tarafların karşılıklı sorumluluklarını belirlemek amacıyla hazırlandı.

Protokol uyarınca Ercan Havalimanı kontrol sahası içerisinde icra edilecek PIC eğitim uçuş faaliyetleri, uluslararası ve ulusal kurallar çerçevesinde, belirlenmiş güzergah üzerinde yapılacak.

Buna göre pilot yetiştirme amacıyla Ercan Havalimanı’ndan başlayacak eğitim uçuşları, Karpaz Yarımadası üzerinde gerçekleşecek.

ÜLKE TANITIMINA KATKI

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, ülkeye ulaşımın iki yolundan birinin hava yolu olduğunu belirterek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sivil havacılığın gelişmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Arıklı, “Ulu önder Atatürk’ün dediği gibi istikbal, Kıbrıs Türkü için de göklerdedir. Bu yüzden ülkemizde sivil havacılığın gelişmesi, başta pilotlar olmak üzere bu sektörde çalışacak kalifiye eleman yetiştirecek kurumlarımıza her zaman destek olmaya hazırız. Eğitim uçuşlarının ilk kez yapılacak olmasının yanında, ülkelerinde eğitim uçuşu imkanı olmayan yabancıların da KKTC’de eğitim uçuşu yapabilecek olması hem eğitim kurumlarımızın hem de ülkemizin tanıtımı açısından oldukça değerli bir gelişmedir. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

“Demir Yumruk” Metin Turunç KKTC Bayrağını İstanbul’da dalgalandırdı

Published

on

Kıbrıslı Türk Milli Boksör “Demir Yumruk” Metin Turunç, İstanbul’da çıktığı zorlu mücadelede rakibini ilk rauntta nakavt ederek adını bir kez daha duyurdu. Karşılaşma sonrası büyük bir coşkuyla KKTC bayrağını dalgalandıran Turunç, zaferini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne armağan etti.

Başarılı sporcu, “KKTC benim İstanbul’da rakibimi birinci rauntta yendiğimi bilsin.

Bayrağımızı burada dalgalandırdım, şimdi sıradaki hedefim Tayland!

Orada da KKTC bayrağını gururla dalgalandıracağım” sözleriyle Tayland’daki şampiyonluk maçı için iddialı mesajlar verdi.

Metin Turunç’un Tayland’daki karşılaşması merakla beklenirken, Turunç’un hedefi, Tayland’da şampiyonluk kemerini kazanarak KKTC bayrağını uluslararası arenada bir kez daha dalgalandırmak.

Continue Reading

GÜNDEM

“Cronos” ve “Afrodit” yatakları konusunda Mısır ile anlaşma…

Published

on

Güney Kıbrıs ile Mısır arasında, Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği MEB’deki “Cronos” ve “Afrodit” doğal gaz yataklarının değerlendirilmesi konusunda önemli kararlar alındığı bildirildi.

Rum radyosuna göre Mısır Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Karim Badawi dün Güney Kıbrıs’a giderek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hrisgtodulidis ve Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu ortak bir görüşme yaptı. Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede “Cronos” ve “Afrodit” yataklarının değerlendirilmesine yönelik “çok önemli kararlar alındı.”

Badawi ile dün alınan kararların, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in 17 Şubat’ta gideceği Mısır’da Mısır Devlet Başkanı Abdel Fatah El Sisi ile ilgili anlaşmaları imzalamalarından sonra hayata geçeceği kaydedildi.

Mısırlı Bakan Badawi, anlaşmalar ile “Rum doğal gaz yataklarının potansiyelinin ‘serbest bırakıldığını’ belirterek, Mısır’ın sahip olduğu altyapıların ve Rum doğal gaz potansiyelinin çok hızlı bir şekilde uygulamaya konulacak özel bir eylem planı çerçevesinde değerlendirileceğini” söyledi.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu dünkü kararların doğal gazın, sıvılaştırılmak ve üçüncü ülkelere ihraç edilmek üzere “Cronos” yatağından Mısır terminaline sevkini kapsadığını açıkladı.

Rum Başkanlık Sarayı’ndaki görüşmede “Afrodit” doğal gazının da Mısır’da değerlendirilmesi konusunda iş birliği memorandumu imzalanması kararı alındı.  Bunun paralelinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gazlaştırma yüzer tesisi (SFRU) “Promithea”nın, Vasiliko doğal gaz terminali hazır olana kadar lisanslandırılmak ve kullanılmak üzere Mısır’da demirlemesi ihtimali de incelendi.

Cyprus Times, Hristodulidis’in, Badawi ile görüşmesinin ardından “X” hesabından yaptığı açıklamada, Mısır Devlet Başkanı El Sisi’nin daveti üzerine, “Cronos” ve “Afrodit” yataklarının geliştirilmesiyle ilgili iki önemli anlaşmanın imza törenine katılmak üzere 17 Şubat’ta Kahire’ye gideceğini söyledi. Hristodulidis imzalanacak anlaşmaları “bölgedeki kalkınmanın ileri götürülmesi yönünde yeni bir adım” olarak niteledi.

Fileleftheros, Kahire’de imzalanacak anlaşmaların Güney Kıbrıs ve Mısır’ın ENI ve Chevron petrol devleti ile iş birliğini öngördüğü bilgisine yer verdi.

Haravgi’nin internet versiyonu “Diyalogos”a göre “Cronos” yatağı konusunda Kahire’de imzalanacak anlaşmanın “Host Government Agreement” olarak tanımlandığını belirten Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu, doğal gaz yatağını yöneten şirket ve doğal gazı kabul edecek ülke arasında imzalanacak anlaşmanın yatağın ticarileştirme şartlarını da içerdiğini belirtti. Papanastasiu Güney Kıbrıs’ın söz konusu anlaşmaya doğal gazı Mısır’a gönderen ülke” sıfatıyla imza atacağını kaydetti.

Mısır’ın, “Promithea” SFRU gemisini kullanmaya talip olduğunu açıklayan Papanastasiu “Şu anda yüzer tesisin hazırlık aşamasındayız. Bugün Mısır Promithea’nın lisanslandırılmasını ve biz ihtiyaç duyana kadar kullanmayı üstlenmeye talip oldu.” dedi.

Papanastasiu’ya Kahire’de imzalanacak anlaşmaların içeriği de soruldu. “Cronos” ile ilgili anlaşmanın, doğal gazın sıvılaştırılmasını, konsorsiyum ya da gönderici ülke arzu ederse, yerel piyasaya da gönderilebilmesini öngördüğünü anlattı. Papanastasiu “Cronos’un bütün doğal gazı, bizim istediğimiz gibi, sıvılaştırılmaya ve ihracata gidecek.” dedi.

“Afrodit” yatağı için ise doğal gazın nereye gideceğinin tartışılmakta olduğunu söyleyen Papanastasiu “Gazın yerel piyasaya mı verileceğini yoksa ihraç mı edileceğini söylemek için henüz erken.” ifadesini kullandı.

Mısır Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Badawi ise Güney Kıbrıs ile ülkesi arasındaki iş birliği ve ortaklık ilişkisinin, 8 Ocak’ta Kahire’de gerçekleştirilen üçlü zirve toplantısının güçlü bir devamı olduğunu söyledi.

“Cronos ile ilgili anlaşmanın, yakın gelecekte Cronos’un potansiyelini serbest bırakma konusundaki nihai yatırım kararlarını almalarına yardımcı olacağını” söyleyen Badawi, Mısır’da Afrodit yatağı için de, yatağın potansiyelinin serbest bırakılmasına yardımcı olmak üzere bir iş birliği memorandumu imzalamak için çalıştıklarını anlattı.

Continue Reading

GÜNDEM

Miraç Kandili yarın idrak edilecek

Published

on

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed’in Allah’ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, yarın idrak edilecek.

“İsra ve Miraç mucizesi” ismiyle anılan bu olay, Kur’an-ı Kerim’de İsra ve Necm surelerinde ifade ediliyor. “İsra olayı”, Hazreti Muhammed’in bir gece Mekke’den Kudüs’e, “Miraç olayı” ise gökler ötesine yaptığı yolculuğa deniliyor.

İslam kaynaklarına göre, Mekke’den Medine’ye hicretten bir sene önce yaşanan “İsra ve Miraç” olayı Allah’ın, Hazreti Muhammed’in Mekke’de gördüğü eziyetlere karşı bir tesellisi olarak kabul ediliyor.

Miraç gecesinde beş vakit namaz farz kılındı, Allah’a şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdesi verildi ve “Amenerrasulü” diye başlayan Bakara Suresi’nin son iki ayeti vahyolundu.

Ayrıca bu gece Allah, Hazreti Muhammed’e İsra Suresi’nde de yer alan insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi.

Müslümanlara Miraç Kandili’nde, namaz borcu olanların kılabildiklerince namaz kılması, namaz borcu olmayanların ise nafile namaz kılması, Kur’an-ı Kerim okuması, istiğfar ve dua tavsiye ediliyor.

RAMAZAN AYI 1 MART’TA BAŞLAYACAK

Hazreti Muhammed’in, Allah’ın daveti üzerine Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, yarın ve “ramazanın müjdecisi” Berat Kandili’nin 13 Şubat’ta idrak edilmesinin ardından Müslümanlarca “on bir ayın sultanı” olarak tanımlanan ramazan ayı 1 Mart’ta başlayacak.

Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 26 Mart’ta idrak edilecek ve Müslümanlar 30 Mart’ta Ramazan Bayramı’nı karşılayacak.

Continue Reading