Connect with us

GÜNDEM

Türkiye, yılın ilk yarısında 17 bin 343 depremle sarsıldı

Published

on

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye’de 2024’ün altı ayında 17 bin 343 deprem meydana geldiğini bildirdi.

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın ilk 6 ayındaki deprem verilerini değerlendirdi.

Türkiye’nin, bine yakın “deprem üretme potansiyeli olan diri fay” barındırdığını ve deprem aktivitesi yüksek ülkeler arasında yer aldığını belirten Özmen, “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 1145 deprem gözlem ağı ile Türkiye ve yakın civarında meydana gelen depremler gece gündüz takip edilmekte, kayıt altına alınmakta ve kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.” dedi.

Deprem verilerinden yararlanarak depremin zamanı, büyüklüğü, yeri, derinliği, enlem ve boylamı gibi parametrelerin belirlenip kamuoyuyla paylaşıldığını ve veri tabanına kaydedildiğini belirten Özmen, bu verilerin analiz edilip istatistik yöntemleriyle incelendiğini ve gelecekte meydana gelebilecek depremlerin büyüklüğü ve hangi bölgelerde oluşabileceğinin belirlenmeye çalışıldığını aktardı.

Doç. Dr. Özmen, böylece ülkede deprem tehlikesinin ortaya konulduğunu ve deprem riskine karşı her türlü çalışmanın çok daha sağlıklı, etkin ve verimli şekilde yapılmasına katkı sağlandığını belirtti.

 “ÜLKEMİZ GÜNDE ORTALAMA 95 DEPREMLE SARSILDI”

Yılın deprem verilerini paylaşan Doç. Dr. Özmen, şöyle konuştu:

“Türkiye genelinde meydana gelen deprem verilerine göre, 2024’ün ilk altı ayında (1 Ocak – 30 Haziran) 94 tanesi 4,0-4,9 büyüklüğü arasında, 5 tanesi 5,0-5,9 büyüklüğü arasında olmak üzere toplam 17 bin 343 deprem meydana geldi. Bu depremlerin 3 bin 409’u ocak ayında, 3 bin 207’si şubatta, 3 bin 17’si martta, 2 bin 697’si nisanda, 2 bin 730’u mayısta, 2 bin 283’ü de haziranda oldu. Bu verilere göre geçen 6 ayda en fazla deprem, ocak ve şubat aylarında görüldü. Ülkemiz günde ortalama 95 depremle sarsıldı. Bu depremler nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi de yaralandı.”

Özmen, yılın ilk altı ayında meydana gelen en büyük depremin, 18 Nisan’da 5,6 büyüklüğündeki Sulusaray-Tokat depremi olduğuna işaret ederek, Tokat’ta 5 kişinin yaralandığını, 20 ev ve iki minarenin yıkıldığını ve 283 binanın hasar gördüğünü, depremden etkilenen Yozgat’ta da 1 binanın yıkıldığını ve 169 binada hasar meydana geldiğini anımsattı.

EN FAZLA DEPREM MALATYA’DA MEYDANA GELDİ

Özmen, yılın ilk yarısında yaşanan depremleri il bazında da değerlendirerek, “2024’ün ilk 6 ayında en fazla depremin 3 bin 78 deprem ile Malatya’da meydana geldiğini görüyoruz. Bu ili sırasıyla 2 bin 599 depremle Kahramanmaraş, 1153 depremle Muğla, bin depremle İzmir, 814 depremle Adıyaman ve 645 depremle Çanakkale illeri izledi.” bilgisini verdi.

Doç. Dr. Özmen, deprem risklerinin önlenmesi için 2003-2004 yıllarında dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, geçen yıl da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca “Deprem Şura”ları düzenlendiğini anımsattı.

Geçen yılki şurada depremin daha çok kentsel dönüşüm boyutuyla ele alındığına işaret eden Özmen, şunları kaydetti:

“Şuranın yeniden toplanarak, mevcut durumun, sorunların ve çözüm yollarının değerlendirilmesi ve deprem risklerinin azaltılması konusunda yeni bir yol haritasının belirlenmesi gerekir. Ayrıca kamuoyunda ‘afetin anayasası’ olarak kabul edilen ve 1959’da yasalaşan 7269 sayılı ‘Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’da da düzenlemeye ihtiyaç var. Kanun, hem 65 yıl önce yasalaşan bir kanun olması hem de daha çok müdahale ve iyileştirme çalışmalarına yönelik olması nedeniyle zaman geçirmeden güncellenmeli veya sil baştan afet risk azaltma çalışmalarını önceleyen, yetki karmaşasını ortadan kaldıran, bütüncül bir bakış açısıyla eksiklikleri tamamlayacak şekilde ele alınmalıdır.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

İsrail, 401 gündür saldırılarına devam ediyor: Gazze’de can kaybı 43 bin 603’e yükseldi

Published

on

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 43 bin 603’e çıktı.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 401 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği “3 katliamda” 51 kişinin hayatını kaybettiği, 164 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 43 bin 603’e, yaralı sayısının da 102 bin 929’a yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

Continue Reading

GÜNDEM

LTB ile SOS Çocukköyü Derneği iş birliğinde Çocuk Hakları Festivali düzenlendi

Published

on

LTB ve SOS Çocukköyü Derneği iş birliğinde 3’üncü kez Çocuk Hakları Festivali düzenlendi.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve SOS Çocukköyü Derneği iş birliğinde 3’üncü kez Çocuk Hakları Festivali düzenlendi.

“Hak Ediyorum! Hak İstiyorum” temalı festival, dün Kızılbaş Parkı’nda yapıldı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, çocukları ve aileleri bir araya getiren festivalde, DJ Halil Erhan ve ekibi sahne aldı. Park alanında farklı noktalara survivor parkuru, çeşitli oyun ve sanat atölyeleri ile stantlar kuruldu.

Etkinlik boyunca CBA Basketbol ve SOS Dans Grubu gösterileri ile Lefkoşa Belediye Orkestrası Çocuk ve Çok Sesli Gençlik Korosu dans ve müzik performansları yer aldı.

HARMANCI: “DÜNYA ÇOCUKLAR GÜLDÜĞÜ VE MUTLU OLDUĞU ZAMAN GÜZEL”

Festivalde “Haklarım Mektubu”nun okunmasının ardından LTB Başkanı Mehmet Harmancı kısa bir konuşma yaparak, SOS’i çocuk hakları konusunda ortaya koyduğu ciddi gayretten dolayı kutladı.

Çocuk hakları alanında SOS ile dayanıştıklarını ifade eden Harmancı, çocuklara haklarını öğreterek, ailelere de çocukların haklarını anlatarak, daha iyi nesiller yetiştirmeye katkı sağladıklarını belirtti.

LTB Başkanı Harmancı, “Dünya çocuklar güldüğü ve mutlu olduğu zaman güzel, keşke dünyanın diğer yerlerinde olan vahim olaylar hiç yaşanmasa ve tüm çocuklar bugünkü gibi oynayabilse ve hayattan zevk alabilse” dedi.

Festival, katkı sağlayanlara teşekkür belgeleri verilmesiyle tamamlandı.

Continue Reading

GÜNDEM

AYDINLI: “İŞBİRLİĞİMİZ SAYESİNDE ÇOK DEĞERLİ PROJELER HAYATA GEÇİYOR”

Published

on

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkan Yardımcısı Tayfun Aydınlı, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Antalya’da düzenlenen TBD Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği’nin açılışında konuştu:

“İŞBİRLİĞİMİZ SAYESİNDE ÇOK DEĞERLİ PROJELER HAYATA GEÇİYOR”

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkan Yardımcısı Tayfun Aydınlı, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Antalya’da düzenlenen TBD Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği’nin açılışında yaptığı konuşmada, BTHK ile TBD arasında imzalanan işbirliği protokolü sayesinde değerli projelerin hayata geçtiğini söyledi.

Etkinliğin açılış törenine; Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkan Yardımcısı Cihan Kanlıgöz ve TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe de katılarak birer konuşma yaptı.

Konuşmasına, Kırgızistan’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında bulunduğu için etkinliğe katılamayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın selamlarını ve başarı dileklerini ileterek başlayan BTHK Başkan Yardımcısı Aydınlı, etkinliğin kamu, özel sektör ve üniversitelerden bilişim alanındaki uzman ve yöneticileri bir araya getirerek  ortak hedeflerde buluşmalarını  sağlayan eşsiz bir platform olduğunu ve kendileri için ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

Aydınlı, TBD Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği’nin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi dijital dönüşüm sürecinde ilerleyen toplumlar için geleceği şekillendiren fikirlerin filizlendiği bir ortam sunmanın yanında, dijital dönüşümde ortak akıl ve iş birliği oluşturmak için eşsiz bir fırsat sunduğunu kaydetti.

BİLİŞİM İLE TOPLUMSAL DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ

“TBD Kamu-BİB’in bugüne dek üstlendiği ve sürdürdüğü misyonun farkındayız; kamuda bilişim politikalarının gelişmesine rehberlik ederek, ülkemizin dijitalleşme sürecine katkı sunan projelere öncülük etmektedir. Bu çabalar, bilhassa bilgi işlem birimleri arasında bilgi paylaşımının artırılması, sorunlara ortak çözümler bulunması ve bilişim sektöründe mesleki dayanışmanın geliştirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır” diye Aydınlı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bilişim alanındaki yenilikleri benimseyerek toplumsal dönüşüme katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

BTHK Başkan Yardımcısı Aydınlı, etkinliğin, KKTC’de kamu hizmetlerinde verimliliği artıracak yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretilmesine ilham vereceğine güçlü bir şekilde inandığının altını çizdi.

EN ÖNEMLİ PROJE ‘UFUK 2033 BİLİŞİM ADASI KIBRIS’

“Sayın Bakanımızın teşvikleri ile Türkiye Bilişim Derneği ve KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumumuz arasında imzaladığımız işbirliği protokolü çerçevesinde çok değerli projeleri hayata geçiriyor ve önümüzdeki dönemde bunların üzerine yenilerini koymayı hedefliyoruz” diyen Aydınlı, projeler arasında en önemlisinin Bakan Arıklı ile Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın destek verdiği ‘Ufuk 2033 Bilişim Adası KIBRIS’ Vizyon projesi olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ‘bilişim ile kalkınma’ hedefine verdiği katkıdan dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a, TBD’ye TBD Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe, TBD  Yönetim Kurul ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen organizasyon ekibine teşekkür etti.

 

 

Continue Reading