DÜNYA
Türkiye, BM Genel Kurulu kapsamında “İnsani Yardım Personelinin Korunması Bildirisi”ni imzaladı
DÜNYA
6,5 milyon kişi ciddi gıda güvensizliğiyle karşı karşıya
Birleşmiş Milletler’in (BM) Somali İnsani Koordinatörü George Conway, ülkede kuraklık nedeniyle açlık ve yetersiz beslenme krizinin giderek derinleştiğini belirterek, yaklaşık 6,5 milyon kişinin şiddetli açlıkla karşı karşıya kalacağını bildirdi.
Conway, Somali’ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında hükümet yetkilileri, BM ekibi ve insani yardım yetkilileriyle görüştü.
Somali’deki durumun ciddiyetini yerinde görmek için ülkenin farklı bölgelerini ziyaret ettiğini kaydeden Conway, kuraklık nedeniyle açlık ve yetersiz beslenme krizinin giderek ağırlaştığını söyledi.
Somali’nin, son üç yıldır yetersiz yağışların sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığını belirten Conway, bazı bölgelerde yağışların başlamasının umut verici olduğunu ancak bunun henüz insani durumda somut bir iyileşme sağlamadığını ifade etti.
Conway, ülkede yaklaşık 6,5 milyon kişinin ciddi veya akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu, yaklaşık 2 milyon kişinin ise acil seviyede açlık ve yetersiz gıda sorunu yaşadığını dile getirdi.
Yaklaşık 2 milyon çocuğun da yetersiz beslenme riski altında bulunduğunu aktaran Conway, insani durumun hızla kötüleştiği uyarısında bulundu.
DÜNYA
ABD’de bir eyalet doktor gibi davranan yapay zekaya dava açtı
Pennsylvania eyaleti, popüler yapay zeka platformu Character.AI’ın arkasındaki şirket olan Character Technologies Inc.’e karşı hukuk mücadelesi başlattı. Eyalet mahkemesine sunulan dava dilekçesinde, platformdaki sohbet botlarının kendilerini lisanslı doktorlar gibi tanıttığı ve kullanıcıları yanılttığı iddia edildi.
Vali Josh Shapiro yönetimi, bu davayı bir eyalet yönetiminin bir yapay zeka şirketine karşı açtığı “türünün ilk örneği olan bir yaptırım eylemi” olarak nitelendirdi.
Şapiro yaptığı açıklamada, “Pennsylvania halkı, özellikle sağlıkları söz konusu olduğunda, internette kiminle veya neyle etkileşim kurduklarını bilmeyi hak ediyor” dedi.
Sahte lisans numarası ve ilaç vaadi
Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, Pennsylvania Eyalet Departmanı’ndan bir müfettiş platformda “psikiyatri” araması yaptı ve kendisini “psikiyatri doktoru” olarak tanımlayan karakterlerle karşılaştı.
“Emilie” adlı bir botun, müfettişe hem Pennsylvania hem de Birleşik Krallık’ta lisanslı bir psikiyatrist olduğunu söylediği öne sürüldü.
İddiaya göre bot, sahte bir lisans numarası vermekle kalmadı, aynı zamanda ilaç yazıp yazamayacağı sorusuna, “Teknik olarak evet, bir doktor olarak bu yetkim dahilinde,” şeklinde yanıt verdi. Eyalet yönetimi, bu durumun geçerli bir lisans olmadan tıp pratiği yapmayı veya bu yönde beyanda bulunmayı yasaklayan Tıbbi Uygulama Yasası’nı ihlal ettiğini savunuyor.
Şirketten “eğlence ve rol yapma” savunması
Character.AI, devam eden dava süreci hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Reuters’a yaptığı açıklamada platformdaki karakterlerin kullanıcılar tarafından oluşturulduğunu ve tamamen eğlence ile rol yapma amaçlı, kurgusal karakterler olduğunu belirtti. Şirket, bu ayrımın netleşmesi için güçlü adımlar attıklarını savundu.
Bu dava, Character.AI’ın karşılaştığı ilk yasal engel değil. Şirket daha önce de şu suçlamalarla gündeme gelmişti:
Kentucky Tüketici Davası: Şirketin çocukları hedef aldığı ve onları kendine zarar vermeye yönlendirdiği iddia edildi.
Florida İntihar Vakası: 14 yaşındaki bir çocuğun intiharına bir sohbet botunun zemin hazırladığı iddiasıyla açılan dava Ocak ayında uzlaşmayla sonuçlanmıştı.
Pennsylvania eyaleti, mahkemeden platformun sohbet botlarının kendilerini lisanslı profesyoneller olarak tanıtmasını engelleyecek bir ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti.
DÜNYA
AB’den hantavirüs açıklaması: Avrupa için risk düşük
Avrupa Birliği, bir yolcu gemisinde tespit edilen hantavirüs vakalarına ilişkin Avrupa halkı için mevcut risk seviyesinin düşük olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, gemide üç hantavirüs vakasının doğrulandığını bildirirken, AB yetkilileri gelişmelerin yakından takip edildiğini duyurdu.
-
DÜNYA20 saat agoABD’de bir eyalet doktor gibi davranan yapay zekaya dava açtı
-
GÜNDEM20 saat ago“15. Çilek Festivali” hafta sonu yapılıyor
-
GÜNDEM20 saat agoArıklı: “Türkiye, KKTC’den vazgeçmiyoruz dedi”
-
GÜNDEM20 saat agoTürkiye ile ehliyetlerin karşılıklı tanınması ve değişimini içeren yasa Resmi Gazete’de yayımlandı
-
DÜNYA20 saat agoAB’den hantavirüs açıklaması: Avrupa için risk düşük
-
GÜNDEM56 dakika agoRum basını liderlerin görüşmesini ele aldı: Anlaşma sağlanacak kadar olgunlaşmış GYÖ’ler gündeme gelecek
-
GÜNDEM46 dakika ago8’nci Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunları başladı
-
GÜNDEM52 dakika agoBaf’ta Kemal Atatürk Caddesi’nin ismi değiştiriliyor
