GÜNDEM
Norveç’in Filistin’i resmen tanıma kararı yürürlüğe girdi
Norveç’in Filistin’i devlet olarak tanıma kararı gece yarısı itibarıyla yürürlüğe girdi. İspanya ve İrlanda da tanıma kararlarını gün içinde yürürlüğe geçirecek.
Norveç’in Filistin’i devlet olarak tanıma kararı gece yarısı itibarıyla yürürlüğe girdi. İspanya ve İrlanda da tanıma kararlarını gün içinde yürürlüğe geçirecek.
Norveç gece yarısı itibarıyla Filistin’i resmi olarak tanıma kararını yürürlüğe geçirdi. Gün içinde İspanya ve İrlanda da tanıma kararlarını uygulamaya başlayacak. Üç ülkenin bu hamlesi İsrail’in Gazze’de Hamas’la olan savaşında ateşkes sağlama çabalarını hızlandırma amacını taşıyor. Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 193 ülkeden 144’ü Filistin devletini tanıyor.
Üç Avrupa ülkesinden ilk açıklama bir hafta önce Norveç’ten gelmişti. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, iki devletli çözümün İsrail’in de çıkarına olduğunu belirterek tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğini belirtmişti.
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Brüksel’de yaptığı açıklamada “Filistin devletini tanımak, Filistin halkı için adaletle ilgilidir” demişti ve bu kararın bölgede barışa ulaşmak için kesinlikle gerekli olduğunun altını çizmişti.
Norveç hem Filistin’le hem İsrail’le yakın
Norveç’in Filistin’in yanı sıra İsrail ile yakın ilişkileri bulunuyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi olamayan Norveç uzun yıllardır bağımsız Filistin devleti fikrini destekliyor.
Üç ülke bu hamlesiyle diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeleri de bu doğrultuda bir karar almaya yönelik teşvik etmeyi hedefliyor.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 22 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, bu kararı vererek diğer batılı ülkelerin de bu yolu izlemesini umduklarını, ne kadar çok ülke bu kararı verirse ateşkesi empoze etmek için o kadar çok güce sahip olacaklarını söylemişti.
İspanya ve İrlanda, 27 üyeli Avrupa Birliği’nde Filistin devletini tanıyan en büyük ve siyasi açıdan en etkili ülkeler oldu.
İngiltere, Avustralya’nın yanı sıra AB ülkeleri Malta ve Slovenya da benzer bir adım atabileceklerini belirtmişti.
İsrail: Bu karar Hamas’ı ödüllendirmek
İsrail üç ülkenin bu kararına tepki göstermiş, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, kararların “İran ve Hamas’ı ödüllendirmek” anlamına geldiğini söylemişti. İsrail büyükelçilerini Norveç, İspanya ve İrlanda’dan çekme kararı almıştı.
İsrail bunun yanı sıra İspanya’nın Batı Şeria’daki Filistinlilere konsolosluk hizmeti vermesini engellemiş ve İspanya’yı Hamas’a yardım etmekle suçlamıştı. İspanya buna yanıt olarak Gazze’de yaşananları “gerçek bir soykırım” olarak nitelendirerek eleştirilerini artırmıştı.
Fransa Filistin devletini tanımak için doğru zaman olmadığını ifade ederken Almanya da iki devletli çözümün yalnızca diyalog yoluyla sağlanabileceği konusunda ısrar ediyor.
Gazze savaşından önce ABD ve birçok Avrupalı devlet, Filistin’i tanımak için İsrail’le bir barış anlaşmasını şart koşuyordu.
İsveç, Filistin’i devlet olarak tanıyan ilk AB ülkesi. 2014 yılında bu kararı alan İsveç’in ardından Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti Macaristan, Polonya ve Romanya da Filistin’i devlet olarak tanımıştı.
GÜNDEM
Asgari ücret tepkisi: Emekçileri açlığa mahkum ediyorlar
Basın Emekçileri Sendikası, açıklanan 37 bin 818 TL’lik asgari ücrete tepki göstererek, “Emekçileri açlığa mahkum ediyorlar” dedi.
GÜNDEM
Asgari ücret belirlendi…
Her zaman olduğu gibi sermayenin ölçüsüz bir şekilde yaptığı artışları/ zamları engelleyemeyenler asgari ücretliye gelince müdahale edip milim milim artış yaparak zaten olmayan alım güçlerini daha da dibe vurmalarına sebebiyet vermektedir….
Sosyal devlet yönetimleri alım gücü tamamen erimiş asgari ücretlilere değişik şekillerde çocuk yardımı gıda yardımı eğitim yardımı gibi birçok alanda katkı sağlama planlaması yapabilir…
Asgari ücretle çalışan insanlarımız iş yaşam koşullarında verimli olmak ve “ işinde kalabilmek “ için çok yoğun fiziki emek harcamaktadırlar.Bütün işler onların harcadığı emekleri sayesinde dönmektedir.
Emeğin en yüce değer olduğu boş bir laf değildir.Emekçi insanlara reva görülen 37 bin küsür maaşla geçinebilmeleri imkan dahilinde değildir .
Bu bulanık ortamda sermaye gelirini katlarken bütün işleri yapan bu emekçi insanların üzerinden para kazandıklarını unutmamalıdırlar
#İnsanı #yaşat ki #devlet #yaşasın sözü unutulmamalıdır….
Sosyal devlet olgusuyla yönetilen bir ortamda hükümetler her şeyi düşünmek zorundadır
Asgari ücretle çalışanlar üzerinden devlet aldığı katkıları minimize edebilir…
Bu bile asgari ücretliye yansırsa bir nebze rahatlayabilir…
Devlet birtürlü üstüne gidemediği bu ülkede milyon dolarlar kazanan çok sayıda şirket ve şahıslardan gelir toplayabilir…
Devletin yapması gereken gerçek servet sahiplerinden gelire göre vergi alabilmesinin yolunu açabilir….
Gelirlerini bu şekilde artırabilen devlet düşük maaşlı insanlara katkı sağlayarak refah düzeyini artırıp sosyal devlet olarak varlığını gösterebilir.
Bu çok önemli bir konudur
Aksi takdirde sermayeye hiç karışamayan devlet sadece yaşam savaşı veren insanlarımızın üstüne giden görüntüsüyle sosyal devlet olgusundan her gün biraz daha uzaklaşır
Devletin farkında olduğu ve çözmediği bu gidişat iradesi yüksek koltuk sevdası olmayan yöneticiler tarafından çok da kolay yapılabilir
Yeterki irade olsun…
GÜNDEM
Tufan Erhürman: Çözüm, bu adada kalıcı barışın ve istikrarın sağlanmasının tek yoludur
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Çözüm, bu adada ve bölgede kalıcı barışın ve istikrarın sağlanmasının tek yoludur” açıklamasını yaptı.
-
GÜNDEM1 yıl ago
Sigaraya zam üstüne zam!
-
GÜNDEM1 yıl ago
Bakan Arıklı şehit olan TSK askeri için taziye mesajı yayımladı
-
GÜNDEM1 yıl ago
Asgari ücret için yüzde 50 artış talebi
-
GÜNDEM1 yıl ago
Bir haftada 56 kaza
-
GÜNDEM1 yıl ago
Başbakanlık önünde “mücadele ateşi”
-
GÜNDEM6 ay ago
Emrullah Turanlı: “Ercan’a Herkesin Sahip Çıkması Gerekiyor”
-
SAĞLIK9 ay ago
Giderek artıyor: Uzmanlar “miyop salgını”na karşı uyarıyor
-
SAĞLIK9 ay ago
Bilimsel araştırma: Evlilik ve çocuk kadınlarda mutluluk sebebi