Connect with us

DÜNYA

NATO Savunma Bakanları bugün Brüksel’de toplanacak

Published

on

NATO ülkelerinin savunma bakanları, yeni Genel Sekreter Mark Rutte’nin başkanlık edeceği ilk toplantıda bir araya gelecek.

NATO ülkelerinin savunma bakanları, yeni Genel Sekreter Mark Rutte’nin başkanlık edeceği ilk toplantıda, İttifak’ın savunma ve caydırıcılığının artırılması, Ukrayna’nın desteklenmesi, Asya-Pasifik bölgesi ve Avrupa Birliği (AB) ile ortaklığın derinleştirilmesi, Kosova ile Irak’taki NATO misyonlarının faaliyetlerini görüşmek üzere bir araya gelecek.

İki gün sürecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı bugün Brüksel’deki karargahta düzenlenecek. Bu, 1 Ekim’de göreve gelen Rutte’nin başkanlık edeceği ilk toplantı olacak. Toplantıda Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler temsil edecek.

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov da toplantının NATO-Ukrayna Konseyi oturumuna katılarak sahadaki son durumu ve ihtiyaçları aktaracak.

Rutte, toplantının gündemiyle ilgili basın mensuplarına yaptığı bilgilendirmede, gündemin temmuz ayında yapılan Washington Zirvesi’nde alınan kararlar uyarınca İttifak’ın savunma ve caydırıcılığının artırılması, Ukrayna’nın desteklenmesi, Asya-Pasifik bölgesi ve AB ile ortaklığın derinleştirilmesi, Kosova ile Irak’taki NATO misyonlarının faaliyetlerine ilişkin değerlendirme olacağını söyledi.

Savunma harcamalarının ve yatırımlarının artırılmasının bakanların gündemindeki önemli maddelerden olduğunu ifade eden Rutte, savunma endüstrisindeki önemli aktörlerle görüşmeler yaptığını belirtti.

Rutte, bakanların müttefikler arasındaki kapasite ve yeteneklerin uyumlandırılmasıyla ilgili bir girişimini kabul edeceğini söyledi.

UKRAYNA

Ukrayna’ya ulaştırılacak yardımların koordinasyonunu NATO çatısında sağlayacak Almanya’daki yeni üssü ziyaret ettiğini dile getiren Rutte, bunun birkaç ay içinde operasyonel hale gelmesini beklediğini kaydetti.

Rutte, Washington Zirvesi’nde alınan Ukrayna’ya gelecek yıl için 40 milyar avroluk yardım kararına ilişkin planın yolunda gittiğini, NATO’nun bu ülkeye yılın ilk yarısında 20,9 milyar avroluk harcama taahhüdünü yerine getirmeye hazırlandığını söyledi.

Bir soru üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Volodmir Zelenskiy’in “Zafer Planı” adını verdiği programın detaylarına hakim olduğunu belirten Rutte, Ukrayna’nın bir gün mutlaka NATO şemsiyesi altına gireceğini yineledi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DÜNYA

California’nın son 40 yıldaki en geniş kentsel alanı yandı

Published

on

ABD’nin California eyaletinde geçen hafta başlayan ve hala devam eden iki orman yangınında, 1980’li yıllardan bu yana çıkan bir yangından daha fazla yerleşim alanı küle döndü.

Associated Press (AP) ajansının Madison’daki Wisconsin Üniversitesine bağlı Silvis Laboratuvarından alınan verilerle yaptığı analiz, California’nın Los Angeles kenti sınırlarında bulunan Palisades ve Eaton bölgelerindeki kentsel alanda çıkan yangınlardaki tahribatın büyüklüğünü ortaya koydu.

Analize göre, Los Angeles’ın Palisades ve Eaton bölgelerinde yaklaşık 10 gündür devam eden yangınlarda tahrip olan kentsel alanın genişliği, eyalette 1980’lerin ortalarından bu yana çıkan herhangi bir yangındakinden daha fazla.

California’da son 40 yılda çıkan diğer yangınlarla karşılaştırıldığında hepsinden daha fazla kentsel alanı küle çevirdiği anlaşılan halihazırdaki yangınlar, Pasifik Okyanusu’ndan gelen şiddetli ve sürekli rüzgarların etkisiyle daha da büyürken, daha fazla konut ve iş yeri alevler içinde kaldı.

En az 25 kişi yaşamını yitirdi

Ölçümlere göre, Palisades ve Eaton yangınları, Los Angeles’ın yoğun nüfuslu bölgelerinde yaklaşık 10,36 kilometrekarelik bir yerleşim alanını küle çevirdi.

Bu miktarın, 2018’de bölgedeki Woolsey Yangını’nın tahrip ettiği kentsel alanın 2 katından fazla olduğu kaydedildi.

Los Angeles’ta 7 Ocak’ta sabah saatlerinde Pacific Palisades bölgesinde başlayan, Eaton, Hurst, Sunset, Woodley bölgeleri başta olmak üzere hızla çevreye yayılan orman yangınlarında bugüne kadar en az 25 kişi yaşamını yitirdi.

Binlerce dönüm alanın kül olmasına yol açan yangınların neden olduğu toplam hasar ve ekonomik kaybın 250 ila 275 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Continue Reading

DÜNYA

BM’ye göre Esed rejiminin devrilmesinden ardından 200 bin Suriyeli mülteci ülkesine döndü

Published

on

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Beşşar Esed rejiminin devrildiği aralık ayının başında bu yana yaklaşık 200 bin Suriyeli mültecinin ülkelerine geri döndüğünü bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşlerine ilişkin X’ten paylaşımda bulundu.

Aralık ayının başından bu yana yaklaşık 200 bin Suriyeli mültecinin ülkelerine geri döndüğünü bildiren Grandi, İsrail’in saldırıları nedeniyle de geçen yıl Lübnan’daki yaklaşık 500 bin Suriyelinin evlerine döndüğünü kaydetti.

Grandi, “Yakında Suriye’yi ve komşu ülkeleri ziyaret edeceğim. BMMYK geri dönen mültecilere ve ev sahibi topluluklara desteğini artırıyor” ifadelerini kullandı.

Continue Reading

DÜNYA

Bakan Fidan, Riyad’da düzenlenen Suriye toplantısına katıldı

Published

on

Bakan Fidan: Türkiye, Suriye halkının “zorlu yolunu kolaylaştırmak” için üzerine düşeni yapacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Türkiye olarak, Suriye halkının önündeki zorlu yolu kolaylaştırmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arap Birliği’ne üye ülkelerin katılımıyla Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Suriye toplantısına katıldı.

Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Fidan’ın, Arap Birliği’nden Suudi Arabistan, Suriye, Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarıyla Riyad’da düzenlenen Suriye toplantısına katıldığı belirtildi.

“Türkiye, Suriye halkının “zorlu yolunu kolaylaştırmak” için üzerine düşeni yapacak”

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Fidan, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılan Suriye toplantısında Suriye’deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Ahmed eş-Şeybani’nin de olmasının “dönüm noktası ve tarihi bir an olduğunu” ifade etti.

Bölge ülkeleri olarak Suriye’deki gelişmelerin doğru yöne yönlendirilmesinde en büyük sorumluluğun taşındığını vurgulayan Fidan, Suriye’nin toprak bütünlüğünün, birliği ve egemenliğinin, tüm çabalarını üzerine inşa ettikleri temel ilkeler olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Fidan, Suriye’deki normalleşme işaretlerinin her geçen gün güçlendiğine dikkati çekerek, “Bu kritik dönemde, uluslararası toplumun beklentileri ile Suriye’deki yeni yönetimin karşılaştığı gerçekler arasında dikkatli bir denge kurarak dengeleyici bir güç olarak hareket etmeliyiz.” diye konuştu.

Terör örgütünün feshedilmesi gerektiği mesajı

Çabaların daha etkin kılınması için bir eş güdüm mekanizması ya da komiteler oluşturabileceğini kaydeden Fidan, gelecek dönemde yaptırımlardan daha fazla muafiyet sağlamak için öncelikli sektörlerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Fidan, Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunmasının ana odak olmaya devam etmesi gerektiğine değinerek, “Eğer ‘SDG’ merkezi yönetimle bütünleşme çabalarında samimiyse, feshedildiğini açıklamalıdır.” şeklinde konuştu.

Terör örgütünün Fırat’ın doğusundaki Arap çoğunluk için ciddi bir tehdit oluşturmaya ve Suriye halkının en çok ihtiyaç duyduğu doğal kaynakları yağmalamaya devam ettiğini hatırlatan Fidan, şunları kaydetti:

“Yeni yönetimin DEAŞ’la etkin bir şekilde mücadele etme kapasitesini güçlendirmek için birlikte çalışabiliriz. Türkiye olarak, Suriye halkının önündeki zorlu yolu kolaylaştırmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”

“Ülkeyi terk etmeliler”

Bakan Fidan, Suriye’de Esed rejiminin düşmesinin üstünden bir ay geçtiğine işaret ederek, Suriye’deki kırılgan güvenlik durumu ve ekonomik durum nedeniyle “bu atmosferin suistimal edilmesini” engellemenin önemine dikkati çekti.

Toplantıdaki aktörlerin neredeyse hepsinin Suriye’deki yeni yönetimle doğrudan temasa geçerek doğru mesajları verdiğini belirten Fidan, yönetimin de bu mesajlara makul bir şekilde karşılık verdiğini vurguladı.

Fidan, yeni yönetimin Suriye’yi birleştirme yolundaki ilk adımlarının “doğru yönde” olduğunu belirterek, toplumun muhtelif unsurlarıyla bir araya geldiklerine işaret etti.

Bakan Fidan, silahlı grupların yeni yönetim tarafından ulusal ordu çatısı altında toplanmaya çalışıldığını dile getirerek, insani yardım akışının da başladığını kaydetti.

Suriye sahasında herhangi bir terör örgütüne “yer olmaması” gerektiğine dikkati çeken Fidan, “Türkiye olarak, PKK ve uzantıları konusundaki hassasiyetlerimizi ve beklentilerimizi açıkça ortaya koyuyoruz. Ülkeyi terk etmeliler.” ifadesini kullandı. ⁠

Fidan ayrıca, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeydoğusundaki kampların kontrolü konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.

Bakan Fidan, ikili görüşmeler gerçekleştirdi

Bu arada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Riyad’da düzenlenen Suriye toplantısı kapsamında ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakan fidan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile de bir araya geldi.

Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Fidan’ın Abdulati ve Baerbock ile Riyad’daki Suriye toplantısı çerçevesinde görüştüğü belirtildi.

Continue Reading