Connect with us

DÜNYA

Misilleme alarmı! Her an düğmeye basabilir

Published

on

Orta doğu, İran’ın İsrail’e yönelik misillemesini bekliyor. Yetkililer, büyük bir saldırının kaçınılmaz olduğunu düşünürken, havayolu firmaları da bölgeye yapacakları uçuşları iptal ediyor. Öte yandan ABD, İran’ın saldırı düzenleyebileceği endişesi üzerine, İsrail’deki büyükelçilik çalışanlarına seyahat kısıtlaması getirdi. İsrail’deki Amerikan Büyükelçiliği’nde görevli personele, “her ihtimale karşı” Kudüs ve çevresi ile Tel Aviv ve Beerşeba bölgeleri dışına çıkmamaları uyarısı yapıldı.

Şam saldırısına İran’ın vereceği karşılığı bekliyor. Hem İsrail hem de bölgede askeri unsurları bulunan ABD teyakkuza geçerken, misillemenin her an yapılabileceği ifade ediliyor. Her ne kadar üstlenmese de, Şam’daki saldırıyı İsrail’in düzenlediğine inanılıyor.

Bloomberg, İran veya müttefiklerinin önümüzdeki günlerde hassas füzeler kullanarak İsrail hedeflerine yönelik büyük füze saldırısı düzenleyebileceğini belirtti. Haberde, “ABD ve müttefikleri, İran’ın veya vekillerinin İsrail’deki askeri ve hükümet hedeflerine yönelik büyük füze veya İHA saldırılarının kaçınılmaz olduğuna inanıyor” ifadesi kullanıldı. Adı açıklanmayan bir kaynak, ABD ve İsrail istihbarat değerlendirmelerine işaret ederek, “Bu, artık olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı meselesidir” dedi.

‘İRAN’I VURURUZ!’

Nitekim İran, ‘askeri tatbikatlar’ gerekçesiyle önceki geceden itibaren Tahran üzerindeki tüm hava trafiğini askıya aldığını duyururken, bu açıklama daha sonra kaldırıldı. İran’ın doğrudan İsrail topraklarını vurması düşük bir ihtimal olarak görülürken, böyle bir saldırı, Ortadoğu’daki çatışmaların büyük ölçüde genişlemesine işaret edebilir. İsmi açıklanmayan kaynaklar, Irak içinde de bir saldırı olmayacağını belirtirken, Golan Tepeleri’ni olası bir hedef olarak gösterdi.

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze politikasını kıyasıya eleştiren ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın olası saldırısı konusunda İsrail’e arka çıktı. Biden, İran ve vekillerinden gelen tehditlere karşı İsrail’e desteklerinin tam olduğunu belirterek, “İsrail’in güvenliğini korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

İsrail yönetiminin bir saldırıyı beklediği ve bu konuda hazırlığını yaptığı görülüyor. Herhangi bir saldırıya nereden gelirse gelsin hızlıca karşılık verileceğini belirten Gallant, “İsrail’in tepkisi çok etkili, çok güçlü olacak. Yıllardır üstün olduğumuz şeylerden biri de düşmanın kendisine ne gibi sürprizler hazırladığımızı asla bilmemesidir” diye konuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise “İran kendi topraklarından saldırırsa İsrail karşılık verecek ve İran’a saldıracak” ifadesini kullandı.Bir hava üssünü ziyaret eden Netanyahu ise, diğer cephelerden gelecek saldırılara hazır olduklarını ve ‘İsrail’e zarar veren kim olursa olsun saldıracaklarını’ dile getirdi.İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, son yaptığı açıklamada İsrail’in İran konsolosluğuna yönelik saldırısının ‘cezalandırılacağını’ söylemişti.

UÇAKLAR İPTAL EDİLDİ!

Ortadoğu’daki gerilim ve yeni saldırı beklentisi uçuş şirketlerini iptallere yöneltti. Almanya’nın ulusal havayolu şirketi Lufthansa, İran’ın İsrail’e yönelik beklenen misilleme saldırısı nedeniyle, Tahran varışlı ve kalkışlı uçuşlarını durdurdu. Lufthansa, çoğunlukla Türk ve Ortadoğulu havayolu şirketlerinin hizmet verdiği Tahran’a uluslararası uçuş gerçekleştiren tek Batılı havayolu şirketi olarak biliniyor.

HAMAS’IN HAYATTA OLAN 40 REHİNESİ YOK!

İsrailli kaynaklara göre Hamas, ateşkes görüşmelerinin ilk turundaki talepleri yerine getirmek için gereken 40 rehineye sahip olmadığını iddia etti. İsrail’den Kanal 12’nin aktardığına göre arabulucular, anlaşması kapsamında ‘Hamas’ın kaçırılan 40 kişiyi serbest bırakma kabiliyetine sahip olmadığını ve İsrail’in istediği sayıdan daha az olan başka sayılarda ısrar ettiğini’ söylüyor. Bu, kamuoyuna açıklanandan daha fazla rehinenin ölmüş olabileceği korkusuna yol açtı.

Gazze’de Hamas lideri İsmail Haniye’nin oğullarını hedef alan İsrail saldırısının, Başbakan Netanyahu dahil siyasi liderlere danışılmadan gerçekleştirildiği öne sürüldü. Saldırı İsrail ordusu ve istihbarat servisi Şin Bet’in eşgüdümünde düzenlendi. İsrail’in Haniye’nin oğullarını aile bağından değil, Hamas askeri kanadına bağlantılarından dolayı hedef aldığı belirtiliyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DÜNYA

İran lideri Hamaney, İsrail’e sert karşılık vereceklerini bildirdi

Published

on

İran Lideri Ali Hamaney, İsrail’in saldırılarında bazı komutan ve bilim insanlarının hayatını kaybettiğini belirterek, İsrail’e sert karşılık vereceklerini açıkladı.

Devlet televizyonuna göre, Ali Hamaney İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını ilişkin yazılı mesaj yayımladı.

Hamaney mesajında, İsrail’in yerleşim yerlerine yönelik saldırı ile “kötü doğasını” gösterdiğini anlatarak, “Bu rejim, ağır bir cezanın kendisini beklediğini bilmelidir.” ifadesini kullandı.

İran silahlı kuvvetlerinin İsrail’i rahat bırakmayacağını aktaran Hamaney, “Düşmanın saldırılarında birkaç komutan ve bilim insanı şehit oldu. Yerlerine geçenler ve meslektaşları, görevlerini derhal üstlenecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Hamaney, mesajında, “Siyonist rejim, bu cinayetle kendisi için acı ve ıstıraplı bir kader hazırladı ve kesinlikle bunun karşılığını alacaktır.” ifadesine yer verdi.

Continue Reading

DÜNYA

BM Genel Kurulu, Gazze’de acil ateşkes ve insani yardım talep eden tasarıyı kabul etti

Published

on

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, ABD’nin 4 Haziran’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’de ateşkes çağrısı içeren karar tasarısını veto etmesinin ardından, bugün yapılan oylamada aynı içerikteki tasarıyı 12’ye karşı 149 oyla kabul etti.

Genel Kurul salonunda İspanya öncülüğünde ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin eş sunuculuğunu üstlendiği Gazze’de derhal ateşkes talebini içeren tasarı oylandı.

Olağanüstü acil özel gündemle toplanan Genel Kurul’daki oylamada BM’ye üye 193 ülkeden 149’u “evet” oyu ile tasarıya desteğini ortaya koyarken 12 ülke karşı çıktı ve 19 ülke de çekimser kaldı.

ABD, İsrail, Macaristan ve Paraguay tasarıya “hayır” oyu veren ülkeler arasında yer aldı.

ABD’nin öncelikli talepleri arasında yer alan, Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısının kınanması ve örgüte silah bırakma ya da Gazze’den çekilme çağrısı yapılmasının kararda yer almaması dikkati çekti.

– Gazze’de derhal ateşkes talebi

Genel Kurul’da kabul edilen kararda, Gazze’de derhal ateşkes yapılması, esirlerin serbest bırakılması ve İsrail sınır kapılarının acil insani yardım için açılması talep edildi.

Kararda, İsrail’in işgalci güç olarak uluslararası hukuk gereği insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlama yükümlülüğü bulunduğu vurgulanıyor.

BM Genel Kurulu’nun iki devletli çözüm konusundaki kararlılığının altı çizilen kararda, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) 28 Mart’ta İsrail’e Gazze’ye daha fazla kara sınır kapısı açması yönünde verdiği bağlayıcı karara da atıf yapılıyor.

Genel Kurul kararları, BM Güvenlik Konseyi kararları gibi bağlayıcı niteliğe sahip bulunmuyor ancak 193 üyeli BM’nin ve dünya kamuoyunun eğilimini yansıtması bakımından önemli görülüyor.

– ABD, BMGK’ye sunulan karar tasarısını tek oyuyla veto etmişti

BMGK, Kurulun geçici 10 üyesi (E10) tarafından imzalanan ve grup koordinatörü Slovenya tarafından sunulan Gazze tasarısını görüşmek üzere 4 Haziran’da toplanmıştı.

Gazze’de ateşkes çağrısı içeren karar tasarısı, Hamas’ı kınamadığı gerekçesiyle ABD tarafından veto edilmişti.

Continue Reading

DÜNYA

Okyanuslarda sessiz çöküş: Bilim insanları zamanın tükendiğini açıkladı

Published

on

Dünya okyanuslarının sağlık durumunun tahmin edilenden daha kötü olduğunu açıklayan bilim insanları, “saatli bomba” uyarısında bulundu.

Bilim insanları, bugün yaptıkları açıklamada, dünya okyanuslarının sağlık durumunun tahmin edilenden daha kötü olduğunu belirttti.

Ayrıca önemli bir ölçümün, deniz ekosistemlerini korumak için “zamanımızın tükenmekte olduğunu” gösterdiği uyarısında bulundular.

The Guardian gazetesinde yer alan habere göre şimdiye kadar okyanus asitlenmesinin “gezegensel sınırı” aştığı kabul edilmemişti.

Gezegensel sınırlar, iklim, su ve yaban hayatı çeşitliliği gibi önemli küresel sistemlerin, ötesinde sağlıklı bir gezegeni sürdürme yeteneklerinin bozulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu doğal sınırlar olarak biliniyor.

Bilim insanları geçen yıl 9 sınırdan 6’sının çoktan aşıldığını söylemişti.

Ancak İngiltere’nin Plymouth Deniz Laboratuarı (PML), Washington merkezli Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ve Oregon Eyalet Üniversitesi Deniz Kaynakları Çalışmaları Kooperatif Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir çalışma, okyanus asitlenmesinin “sınırına” da yaklaşık 5 yıl önce ulaşıldığını ortaya koydu.

“Saatli bir bomba”

Aynı zamanda Küresel Okyanus Asitlenmesi Gözlem Ağı’nın eş başkanı olan PML’den Prof Steve Widdicombe, “Okyanus asitlenmesi sadece çevresel bir kriz değil, deniz ekosistemleri ve kıyı ekonomileri için saatli bir bombadır” dedi.

Çalışma, buz çekirdeklerinden elde edilen yeni ve tarihi fiziksel ve kimyasal ölçümleri, gelişmiş bilgisayar modelleri ve deniz yaşamı çalışmalarıyla birleştirerek bilim insanlarına son 150 yılın genel bir değerlendirmesini verdi.

Araştırma, 2020 yılı itibariyle dünya genelinde ortalama okyanus durumunun okyanus asitleşmesi için gezegensel sınıra çok yakın ve bazı bölgelerde bu sınırın ötesinde olduğunu ortaya koydu.

Bu, deniz suyundaki kalsiyum karbonat konsantrasyonunun endüstri öncesi seviyelerin yüzde 20’sinden fazla altında olduğu zaman olarak tanımlanıyor.

Bilim insanları, okyanusta ne kadar derine bakarlarsa bulguların o kadar kötü olduğunu söyledi. Yüzeyin 200 metre altında, küresel suların yüzde 60’ı, asitleşme için “güvenli” sınırı aşmıştı.

Continue Reading