Connect with us

DÜNYA

Misilleme alarmı! Her an düğmeye basabilir

Published

on

Orta doğu, İran’ın İsrail’e yönelik misillemesini bekliyor. Yetkililer, büyük bir saldırının kaçınılmaz olduğunu düşünürken, havayolu firmaları da bölgeye yapacakları uçuşları iptal ediyor. Öte yandan ABD, İran’ın saldırı düzenleyebileceği endişesi üzerine, İsrail’deki büyükelçilik çalışanlarına seyahat kısıtlaması getirdi. İsrail’deki Amerikan Büyükelçiliği’nde görevli personele, “her ihtimale karşı” Kudüs ve çevresi ile Tel Aviv ve Beerşeba bölgeleri dışına çıkmamaları uyarısı yapıldı.

Şam saldırısına İran’ın vereceği karşılığı bekliyor. Hem İsrail hem de bölgede askeri unsurları bulunan ABD teyakkuza geçerken, misillemenin her an yapılabileceği ifade ediliyor. Her ne kadar üstlenmese de, Şam’daki saldırıyı İsrail’in düzenlediğine inanılıyor.

Bloomberg, İran veya müttefiklerinin önümüzdeki günlerde hassas füzeler kullanarak İsrail hedeflerine yönelik büyük füze saldırısı düzenleyebileceğini belirtti. Haberde, “ABD ve müttefikleri, İran’ın veya vekillerinin İsrail’deki askeri ve hükümet hedeflerine yönelik büyük füze veya İHA saldırılarının kaçınılmaz olduğuna inanıyor” ifadesi kullanıldı. Adı açıklanmayan bir kaynak, ABD ve İsrail istihbarat değerlendirmelerine işaret ederek, “Bu, artık olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı meselesidir” dedi.

‘İRAN’I VURURUZ!’

Nitekim İran, ‘askeri tatbikatlar’ gerekçesiyle önceki geceden itibaren Tahran üzerindeki tüm hava trafiğini askıya aldığını duyururken, bu açıklama daha sonra kaldırıldı. İran’ın doğrudan İsrail topraklarını vurması düşük bir ihtimal olarak görülürken, böyle bir saldırı, Ortadoğu’daki çatışmaların büyük ölçüde genişlemesine işaret edebilir. İsmi açıklanmayan kaynaklar, Irak içinde de bir saldırı olmayacağını belirtirken, Golan Tepeleri’ni olası bir hedef olarak gösterdi.

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze politikasını kıyasıya eleştiren ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın olası saldırısı konusunda İsrail’e arka çıktı. Biden, İran ve vekillerinden gelen tehditlere karşı İsrail’e desteklerinin tam olduğunu belirterek, “İsrail’in güvenliğini korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

İsrail yönetiminin bir saldırıyı beklediği ve bu konuda hazırlığını yaptığı görülüyor. Herhangi bir saldırıya nereden gelirse gelsin hızlıca karşılık verileceğini belirten Gallant, “İsrail’in tepkisi çok etkili, çok güçlü olacak. Yıllardır üstün olduğumuz şeylerden biri de düşmanın kendisine ne gibi sürprizler hazırladığımızı asla bilmemesidir” diye konuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise “İran kendi topraklarından saldırırsa İsrail karşılık verecek ve İran’a saldıracak” ifadesini kullandı.Bir hava üssünü ziyaret eden Netanyahu ise, diğer cephelerden gelecek saldırılara hazır olduklarını ve ‘İsrail’e zarar veren kim olursa olsun saldıracaklarını’ dile getirdi.İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, son yaptığı açıklamada İsrail’in İran konsolosluğuna yönelik saldırısının ‘cezalandırılacağını’ söylemişti.

UÇAKLAR İPTAL EDİLDİ!

Ortadoğu’daki gerilim ve yeni saldırı beklentisi uçuş şirketlerini iptallere yöneltti. Almanya’nın ulusal havayolu şirketi Lufthansa, İran’ın İsrail’e yönelik beklenen misilleme saldırısı nedeniyle, Tahran varışlı ve kalkışlı uçuşlarını durdurdu. Lufthansa, çoğunlukla Türk ve Ortadoğulu havayolu şirketlerinin hizmet verdiği Tahran’a uluslararası uçuş gerçekleştiren tek Batılı havayolu şirketi olarak biliniyor.

HAMAS’IN HAYATTA OLAN 40 REHİNESİ YOK!

İsrailli kaynaklara göre Hamas, ateşkes görüşmelerinin ilk turundaki talepleri yerine getirmek için gereken 40 rehineye sahip olmadığını iddia etti. İsrail’den Kanal 12’nin aktardığına göre arabulucular, anlaşması kapsamında ‘Hamas’ın kaçırılan 40 kişiyi serbest bırakma kabiliyetine sahip olmadığını ve İsrail’in istediği sayıdan daha az olan başka sayılarda ısrar ettiğini’ söylüyor. Bu, kamuoyuna açıklanandan daha fazla rehinenin ölmüş olabileceği korkusuna yol açtı.

Gazze’de Hamas lideri İsmail Haniye’nin oğullarını hedef alan İsrail saldırısının, Başbakan Netanyahu dahil siyasi liderlere danışılmadan gerçekleştirildiği öne sürüldü. Saldırı İsrail ordusu ve istihbarat servisi Şin Bet’in eşgüdümünde düzenlendi. İsrail’in Haniye’nin oğullarını aile bağından değil, Hamas askeri kanadına bağlantılarından dolayı hedef aldığı belirtiliyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DÜNYA

DSÖ, Fransa’da norovirüs vakalarının görüldüğü gemideki yolcuların tahliye edildiğini bildirdi

Published

on

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Fransa’nın Bordeaux şehrine ulaşan, norovirüs vakalarının tespit edildiği gemide bulunan ve bir süredir karantina altında olan yolcuların tahliye edildiğini bildirdi.

Kluge, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından paylaşımda bulundu.

Bordeaux’daki Ambition isimli yolcu gemisinde görülen norovirüs vakalarına gösterdikleri hızlı, şefkatli ve şeffaf tepki için Fransız makamlarına minnettar olduklarını belirten Kluge, “Sağlık incelemesi ve alınan halk sağlığı önlemlerinin ardından yolcuların gemiden inmelerine izin verildi. Yaklaşık 50 kişi, dünya genelinde en yaygın ishal nedeni olan norovirüse yakalandı.” ifadelerine yer verdi.

Kluge, bu virüsten etkilenenler için kusma, mide bulantısı ve ishal gibi semptomların özellikle evden uzakta, seyahat ederken son derece rahatsız edici ve üzücü olabileceğine değinerek, gemiden ciddi vaka bildirilmemesinin olumlu bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Mevcut durumun, Hollanda bandıralı MV Hondius isimli gemide görülen ve dünya gündemine oturan hantavirüsle hiçbir bağlantısı olmadığını kaydeden Kluge, “Yaz yaklaşırken ve kruvaziyer seyahatleri artarken benzer salgınlar tekrar yaşanabilir. Önemli olan hızlı hareket, hızlı test, semptom gösterenlerin izolasyonu, net iletişim ve yolculara pratik desteğin sağlanmasıdır. Bordeaux’da bunun güçlü bir örneğini uygulamada gördük.” ifadelerini kullandı.

Bordeaux şehrine ulaşan gemide bir yolcunun gastroenterit olarak bilinen bulaşıcı sindirim sistemi hastalığı şüphesiyle ölümünün ardından 1700’den fazla yolcunun karantinaya alındığı bildirilmişti.

12 Mayıs gecesi Fransa’nın Brest şehrinden Bordeaux’ya ulaşan Ambassador Cruise Line adlı yolcu gemisinde bir kişi gastroenterit şüphesiyle ölmüştü.

Continue Reading

DÜNYA

DSÖ “Ülkeler yeni hantavirüs vakalarına karşı hazırlıklı olmalı”

Published

on

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, MV Hondius adlı yolcu gemisinde patlak veren hantavirüs salgınıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Paris’teki sağlık yetkilileri, gemide virüse yakalanan Fransız bir kadının durumunun ağırlaştığını ve yoğun bakımda solunum cihazına bağlandığını bildirdi.

Madrid’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, İspanya’ya zor durumdaki gemiyi kabul ederek gösterdiği “şefkat ve dayanışma” için teşekkür etti.

Mevcut durumun daha büyük bir salgın işareti taşımadığını belirten Ghebreyesus, “Ancak kuluçka süresinin uzunluğu göz önüne alındığında, önümüzdeki haftalarda yeni vakalar görmemiz muhtemel” dedi.

Arjantin’den Yeşil Burun Adaları’na seyreden MV Hondius gemisindeki salgında, şimdiye kadar biri Alman ikisi Hollandalı üç yolcu hayatını kaybetti. DSÖ, virüsün “Andes” varyantına sahip dokuz vakayı teyit ederken, gemiden tahliye edilenler arasında bir Fransız ve bir ABD vatandaşının testleri pozitif çıktı.

Hastaların durumu ve tahliye süreci

Paris’teki sağlık yetkilileri, 65 yaşındaki Fransız hastanın “en ağır kardiyopulmoner tablo” ile yoğun bakıma alındığını açıkladı.

Dr. Xavier Lescure, hastanın yapay akciğer ve kan baypası desteğiyle hayatta tutulmaya çalışıldığını bildirdi. İspanya Sağlık Bakanlığı ise Madrid’deki askeri hastanede karantinaya alınan 14 İspanyol vatandaşı arasından bir kişinin testinin pozitif çıktığını, ancak durumunun şu an için stabil olduğunu duyurdu.

DSÖ Direktörü, ilk vakanın 6 Nisan’da görülmüş olabileceğine dikkat çekerek, yolcular arasındaki yoğun temas ve 6 ila 8 haftalık kuluçka süresi nedeniyle yeni vakaların beklendiğini yineledi.

Uluslararası önlemler artırılıyor

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, salgınla bağlantılı olan Güney Atlantik adalarından 10 kişinin tedbir amaçlı İngiltere’ye getirileceğini açıkladı. Hollanda’ya ulaşan tahliye uçaklarındaki 26 yolcunun testleri negatif çıkarken, Nijmegen’deki bir hastanede gerekli protokoller uygulanmadan hasta numuneleriyle temas eden 12 personel altı haftalık karantinaya alındı.

Tenerife’de yakıt ve erzak ikmali yapan MV Hondius gemisi, şu anda 25 kişilik mürettebat, bir doktor ve bir hemşire ile Rotterdam Limanı’na doğru yol alıyor. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, dünyanın bencilliğe değil dayanışmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayarak tahliye operasyonuna verdikleri desteğin önemine dikkat çekti.

Continue Reading

DÜNYA

Petrol yüksek seyrini koruyor: Hürmüz krizi derinleşiyor

Published

on

Petrol, Orta Doğu’daki çatışmaya ilişkin çözüm ihtimalinin belirsizliğini korumasıyla son üç seansta yaklaşık yüzde 8 yükseldikten sonra yatay seyretti.

Petrol, Orta Doğu’daki çatışmaya ilişkin çözüm ihtimalinin belirsizliğini korumasıyla son üç seansta yaklaşık yüzde 8 yükseldikten sonra yatay seyretti.

Brent petrolü varil başına 107 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü (WTI) vadeli kontratları 102 doların altında kaldı. Uydu görüntüleri, İran’ın ana ihracat merkezi olan Hark Adası çevresinde son birkaç gündür hiçbir petrol tankerinin görülmediğini ortaya koydu. Bu durum, çatışmaların başlamasından bu yana ülkenin en büyük ihracat terminalindeki uzun süreli duraksamanın ilk işareti olarak değerlendirildi.

ABD Başkanı Donald Trump, salı günü Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, İran savaşının bu hafta Pekin’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yapacağı görüşmelerde önemli bir gündem maddesi olmayacağını söyledi. Trump, ticaret görüşmelerinin öncelikli olacağını belirterek, “İran’ı büyük ölçüde kontrol altında tutuyoruz” ifadelerini kullandı.

Ancak bu açıklamalara rağmen, savaşın ABD içinde Trump üzerindeki siyasi baskıyı artırabileceği belirtiliyor. Salı günü açıklanan ABD verileri, çatışmanın enflasyonu yeniden hızlandırdığını ortaya koydu. ABD’de benzin fiyatları 2022’den bu yana en yüksek seviyeye yükselirken, kasım ayında yapılacak kritik ara seçimler öncesinde bu durum siyasi açıdan hassas bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Hürmüz Boğazı, savaşın başlamasından bu yana geçen 10 haftadır fiilen kapalı durumda bulunuyor. ABD’nin nisan ortasında İran limanlarına yönelik uyguladığı abluka da çatışmayı sona erdirmeye yönelik diplomatik girişimlerde yeni bir engel oluşturdu. Ham petrol, doğalgaz ve yakıt akışlarının kesintiye uğraması küresel büyümeye yönelik endişeleri artırdı.

Çatışma, özellikle ham petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’ını Orta Doğu’dan karşılayan Japonya gibi Asya ülkelerinin enerji tedarik zincirlerinde ciddi aksamalara yol açtı. Japon rafinerileri alternatif kaynak arayışına girerken, yakın zamanda 2023’ten bu yana ilk kez Meksika’dan petrol satın aldı.

Baskının genişlediğine işaret eden bir diğer gelişmede ise Vietnam devlet petrol şirketinin, Basra Körfezi dışındaki ABD deniz ablukasında bekleyen ham petrol yüklü bir süper tankerin geçişine izin verilmesi için Washington’a çağrıda bulunduğu belirtildi. Şirket, sevkiyatın ülke ekonomisi açısından kritik önemde olduğunu ifade etti. Tankerin daha önce Hürmüz Boğazı’nı geçtiği ancak pazartesi günü abluka hattı yakınlarında geri döndüğü aktarıldı.

Continue Reading