DÜNYA
Kuzey Kore’den 4,5 tonluk savaş başlığı taşıyabilen yeni füze
Kuzey Kore, dün gerçekleştirilen tatbikatlarda 4,5 tonluk “süper büyük” savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip yeni “Hwasong-11Da-4.5” taktik balistik füzesini başarılı bir şekilde test ettiğini açıkladı.
Kuzey Kore, dün gerçekleştirdiği füze denemesine ilişkin açıklama yaptı. Resmi Kuzey Kore basınında yer alan haberlerde 4,5 tonluk “süper büyük” savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip yeni “Hwasong-11Da-4.5” taktik balistik füzesinin başarılı bir şekilde test edildiği bildirildi.
Testin füzenin maksimum 500 kilometre ve minimum 90 kilometre menzil içindeki uçuş kabiliyetini ve isabet hassasiyetini teyit etmek için “ağır savaş başlığı” kullanılarak yapıldığı ifade edilirken, Kuzey Kore Füze İdaresi’nin füzenin 250 kilometrelik orta menzil performansını doğrulamak üzere Temmuz ayı içinde bir deneme daha gerçekleştireceği kaydedildi.
PYONGYANG 2 BALİSTİK FÜZE FIRLATMIŞTI
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından (JCS) yapılan açıklamada, Pyongyang’ın dün yerel saatle 05.05 sıralarında Güney Hwanghae eyaletindeki Jangyon bölgesinden kuzeydoğu istikametine doğru kısa menzilli bir balistik füze fırlattığı bildirilmişti.
Açıklamada, 05.15 sıralarında türü tanımlanamayan bir füze daha ateşlendiği belirtilirken, füzelerin sırasıyla 600 kilometre ve 120 kilometre uçtuğu aktarılmıştı. Füzenin az mesafe kat etmesi nedeniyle ikinci denemenin başarısızlıkla sonuçlandığının değerlendirildiği belirtilmişti.
ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Kuzey Kore’nin son füze denemesi ABD, Güney Kore ve Japonya’nın geçen hafta Jeju Adası’nın güneyindeki sularda gerçekleştirdiği “Freedom Edge” (Özgürlük Sınırı) adlı 3 günlük kapsamlı ortak askeri tatbikata yanıt olarak yorumlanmıştı.
DÜNYA
ABD’de bir eyalet doktor gibi davranan yapay zekaya dava açtı
Pennsylvania eyaleti, popüler yapay zeka platformu Character.AI’ın arkasındaki şirket olan Character Technologies Inc.’e karşı hukuk mücadelesi başlattı. Eyalet mahkemesine sunulan dava dilekçesinde, platformdaki sohbet botlarının kendilerini lisanslı doktorlar gibi tanıttığı ve kullanıcıları yanılttığı iddia edildi.
Vali Josh Shapiro yönetimi, bu davayı bir eyalet yönetiminin bir yapay zeka şirketine karşı açtığı “türünün ilk örneği olan bir yaptırım eylemi” olarak nitelendirdi.
Şapiro yaptığı açıklamada, “Pennsylvania halkı, özellikle sağlıkları söz konusu olduğunda, internette kiminle veya neyle etkileşim kurduklarını bilmeyi hak ediyor” dedi.
Sahte lisans numarası ve ilaç vaadi
Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, Pennsylvania Eyalet Departmanı’ndan bir müfettiş platformda “psikiyatri” araması yaptı ve kendisini “psikiyatri doktoru” olarak tanımlayan karakterlerle karşılaştı.
“Emilie” adlı bir botun, müfettişe hem Pennsylvania hem de Birleşik Krallık’ta lisanslı bir psikiyatrist olduğunu söylediği öne sürüldü.
İddiaya göre bot, sahte bir lisans numarası vermekle kalmadı, aynı zamanda ilaç yazıp yazamayacağı sorusuna, “Teknik olarak evet, bir doktor olarak bu yetkim dahilinde,” şeklinde yanıt verdi. Eyalet yönetimi, bu durumun geçerli bir lisans olmadan tıp pratiği yapmayı veya bu yönde beyanda bulunmayı yasaklayan Tıbbi Uygulama Yasası’nı ihlal ettiğini savunuyor.
Şirketten “eğlence ve rol yapma” savunması
Character.AI, devam eden dava süreci hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Reuters’a yaptığı açıklamada platformdaki karakterlerin kullanıcılar tarafından oluşturulduğunu ve tamamen eğlence ile rol yapma amaçlı, kurgusal karakterler olduğunu belirtti. Şirket, bu ayrımın netleşmesi için güçlü adımlar attıklarını savundu.
Bu dava, Character.AI’ın karşılaştığı ilk yasal engel değil. Şirket daha önce de şu suçlamalarla gündeme gelmişti:
Kentucky Tüketici Davası: Şirketin çocukları hedef aldığı ve onları kendine zarar vermeye yönlendirdiği iddia edildi.
Florida İntihar Vakası: 14 yaşındaki bir çocuğun intiharına bir sohbet botunun zemin hazırladığı iddiasıyla açılan dava Ocak ayında uzlaşmayla sonuçlanmıştı.
Pennsylvania eyaleti, mahkemeden platformun sohbet botlarının kendilerini lisanslı profesyoneller olarak tanıtmasını engelleyecek bir ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti.
DÜNYA
AB’den hantavirüs açıklaması: Avrupa için risk düşük
Avrupa Birliği, bir yolcu gemisinde tespit edilen hantavirüs vakalarına ilişkin Avrupa halkı için mevcut risk seviyesinin düşük olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, gemide üç hantavirüs vakasının doğrulandığını bildirirken, AB yetkilileri gelişmelerin yakından takip edildiğini duyurdu.
DÜNYA
Yaralı köpekleri kullanarak bağış toplama dolandırıcılığı ifşa oldu
Uganda merkezli şebekelerin, sosyal medyada paylaştıkları yaralı hayvan görüntüleriyle Batılı bağışçılardan para topladığı ortaya çıktı. Bazı hayvanların bilinçli olarak zarar gördüğü ve tedavi edilmeden ölüme terk edildiği iddia ediliyor.
BBC, Ugandalı dolandırıcıların sosyal medya üzerinden yaralı hayvan videolarıyla nasıl bağış topladığını ortaya çıkardı. Özellikle Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’daki hayvanseverler hedef alınıyor.
Viral olan bir TikTok videosunda ağır yaralı halde görülen “Russet” adlı köpeğin hikayesi de bu yöntemleri gözler önüne serdi. 15 saniyelik videoda köpeğin bir kazada yaralandığı iddia edilerek, izleyicilerden bağış yapmaları istendi.
Ancak yüzlerce kampanyada binlerce dolar toplanmasına rağmen Russet’in iyileşemediği, aksine hayatını kaybettiği belirlendi. Habere göre köpeğin, dolandırıcılar tarafından bilerek sakatlanmış olması da ihtimaller arasında.
Adı açıklanmayan bir Britanyalı, Russet’i dolandırıcıların elinden alarak veterinere götürdü. Ugandalı veteriner Dr. Isa Lutebemberwa, köpeğin tüm kemiklerinin aynı noktadan kırıldığını belirterek, bunun kazayla gerçekleşmiş olma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Köpek ameliyattan birkaç gün sonra yaşamını yitirdi.
Bilinçli olarak zarar veriliyor
BBC’nin araştırması, Uganda’nın Mityana bölgesinde “hayvan barınağı” adı altında faaliyet gösteren bazı merkezlerde benzer yöntemlerin kullanıldığını ortaya koydu. Bu yerlerde köpek, kedi ve tavşan gibi hayvanların zor durumdaki görüntüleri farklı sosyal medya hesaplarından paylaşılarak bağış toplandığı tespit edildi.
İddialara göre hayvanlara bilinçli olarak zarar veriliyor, ardından uygulanan sözde tedavilerle bağış miktarları artırılıyor. Gizli kamera görüntülerinde, bu merkezleri işleten kişilerin dolandırıcılığı itiraf ettiği görülüyor.
Uganda Hayvanların Korunması ve Bakımı Derneği Başkanı Bart Kakooza, “Batı’da insanlar hayvanlara çok bağlı. Kırsaldaki bazı gençler, köpekler üzerinden para kazanabileceklerini fark etti” dedi.
BBC, son 5 yılda GoFundMe üzerinden bu tür merkezlere 730 bin dolardan fazla bağış yapıldığını belirledi. Bu paranın yaklaşık yüzde 40’ının Mityana bağlantılı gruplara gittiği ifade edildi.
Dolandırıcılığı ifşa etmek isteyenler ise We Won’t Be Scammed adlı bir sosyal medya hesabı kurarak bağışçıları bilinçlendirmeye çalışıyor. 20 bine yakın takipçiye ulaşan hesap, insanların farkında olmadan hayvan istismarına destek vermesini engellemeyi hedefliyor.
-
DÜNYA19 saat agoABD’de bir eyalet doktor gibi davranan yapay zekaya dava açtı
-
GÜNDEM19 saat ago“15. Çilek Festivali” hafta sonu yapılıyor
-
GÜNDEM19 saat agoArıklı: “Türkiye, KKTC’den vazgeçmiyoruz dedi”
-
GÜNDEM19 saat agoTürkiye ile ehliyetlerin karşılıklı tanınması ve değişimini içeren yasa Resmi Gazete’de yayımlandı
-
DÜNYA19 saat agoAB’den hantavirüs açıklaması: Avrupa için risk düşük
