Connect with us

GÜNDEM

KTTO: Popülist vaatler yerine ciddi tasarruf önlemleri alınmalı

Published

on

2025 bütçesinde yüzde 68 maaş odaklı harcamalar ve yüzde 18 milyar açık tartışmalara neden oldu. Ticaret Odası, kamu reformu ve tasarruf çağrısı yaptı.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), KKTC Meclisi’nde görüşülmekte olan 2025 yılı bütçesine yönelik eleştirilerini kamuoyuyla paylaştı. Oda, bütçenin ağırlıklı olarak maaş ödemelerine ayrıldığını, altyapı yatırımları ve ekonomik sürdürülebilirlikten uzak olduğunu vurguladı.

2025 bütçesinin toplam büyüklüğü 137 milyar TL olarak belirlenirken, bu tutarın yüzde 68’inin maaş ve maaş nitelikli harcamalara ayrılması dikkat çekti. KTTO, bu durumun bütçeyi esnekliğini kaybetmiş, krizlere uyum sağlayamaz bir hale getirdiğini ifade ediyor. Oda, “Bütçe, KKTC’nin yapısal sorunlarına çözüm üretmekten uzak ve mevcut ekonomik sorunları daha da derinleştirecek bir içerikte hazırlanmıştır” eleştirisini yapıyor.

Vergi Artışları Hane Halkını ve İşletmeleri Zorlayacak

KTTO, 2025 yılı için öngörülen vergi artışlarının enflasyon oranlarını aşarak halkın ekonomik yükünü artıracağını belirtti. Gelir vergisinde %90, kurumlar vergisinde yüzde 87 ve dahilde alınan KDV’de yüzde 81 oranında artışlar öngörülürken, fiyat istikrar fonu gibi kalemlerde de ciddi artışların planlandığına dikkat çekildi.

Oda, “Hane halkı ve işletmelerin mevcut ekonomik zorluklar içinde daha fazla vergi yükü taşıması kabul edilemez bir durumdur. Bu politikalar ekonomik daralmayı tetikleyen bir işlev görecektir” ifadelerine yer verdi.

Altyapı ve Yatırımlara Ayrılan Kaynak Yetersiz

Bütçede altyapı ve yatırım kalemleri için toplam %10.5 oranında pay ayrıldığı, bunun büyük kısmının ise Türkiye’den sağlanacak kaynaklara dayandığı belirtildi. KTTO, yerel kaynaklarla finanse edilecek yatırımların yetersiz olduğunu ve KKTC’nin altyapı ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kaldığını savundu.

18 Milyar TL’lik Açık: Reform ve Tasarruf Çağrısı

2025 bütçesindeki 18 milyar TL’lik açık, Oda tarafından en büyük sorunlardan biri olarak değerlendirildi. “Bütçe açığını kapatmak için alınan palyatif önlemler, uzun vadede daha büyük ekonomik ve sosyal sorunlara yol açacaktır” denilen açıklamada, kamu reformunun gerekliliği bir kez daha vurgulandı.

KTTO, “Kamusal kaynakları daha verimli kullanarak refah yaratma çabası göstermeyen bu bütçe, halkın vergilere olan güvenini sarsacaktır” ifadelerini kullanarak yetkilileri popülist vaatler yerine ciddi tasarruf önlemleri almaya davet etti.

“2025 Zor Bir Yıl Olacak”

KTTO, hükümetin 2025 yılı için yaptığı “zor bir yıl olacak” açıklamalarını hatırlatarak, bütçede halkın ihtiyaçlarını gözetmeyen politikaların ekonomik olduğu kadar sosyal ve siyasal krizlere de zemin hazırlayacağı uyarısında bulundu.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

“Demir Yumruk” Metin Turunç KKTC Bayrağını İstanbul’da dalgalandırdı

Published

on

Kıbrıslı Türk Milli Boksör “Demir Yumruk” Metin Turunç, İstanbul’da çıktığı zorlu mücadelede rakibini ilk rauntta nakavt ederek adını bir kez daha duyurdu. Karşılaşma sonrası büyük bir coşkuyla KKTC bayrağını dalgalandıran Turunç, zaferini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne armağan etti.

Başarılı sporcu, “KKTC benim İstanbul’da rakibimi birinci rauntta yendiğimi bilsin.

Bayrağımızı burada dalgalandırdım, şimdi sıradaki hedefim Tayland!

Orada da KKTC bayrağını gururla dalgalandıracağım” sözleriyle Tayland’daki şampiyonluk maçı için iddialı mesajlar verdi.

Metin Turunç’un Tayland’daki karşılaşması merakla beklenirken, Turunç’un hedefi, Tayland’da şampiyonluk kemerini kazanarak KKTC bayrağını uluslararası arenada bir kez daha dalgalandırmak.

Continue Reading

GÜNDEM

“Cronos” ve “Afrodit” yatakları konusunda Mısır ile anlaşma…

Published

on

Güney Kıbrıs ile Mısır arasında, Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği MEB’deki “Cronos” ve “Afrodit” doğal gaz yataklarının değerlendirilmesi konusunda önemli kararlar alındığı bildirildi.

Rum radyosuna göre Mısır Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Karim Badawi dün Güney Kıbrıs’a giderek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hrisgtodulidis ve Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu ortak bir görüşme yaptı. Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede “Cronos” ve “Afrodit” yataklarının değerlendirilmesine yönelik “çok önemli kararlar alındı.”

Badawi ile dün alınan kararların, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in 17 Şubat’ta gideceği Mısır’da Mısır Devlet Başkanı Abdel Fatah El Sisi ile ilgili anlaşmaları imzalamalarından sonra hayata geçeceği kaydedildi.

Mısırlı Bakan Badawi, anlaşmalar ile “Rum doğal gaz yataklarının potansiyelinin ‘serbest bırakıldığını’ belirterek, Mısır’ın sahip olduğu altyapıların ve Rum doğal gaz potansiyelinin çok hızlı bir şekilde uygulamaya konulacak özel bir eylem planı çerçevesinde değerlendirileceğini” söyledi.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu dünkü kararların doğal gazın, sıvılaştırılmak ve üçüncü ülkelere ihraç edilmek üzere “Cronos” yatağından Mısır terminaline sevkini kapsadığını açıkladı.

Rum Başkanlık Sarayı’ndaki görüşmede “Afrodit” doğal gazının da Mısır’da değerlendirilmesi konusunda iş birliği memorandumu imzalanması kararı alındı.  Bunun paralelinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gazlaştırma yüzer tesisi (SFRU) “Promithea”nın, Vasiliko doğal gaz terminali hazır olana kadar lisanslandırılmak ve kullanılmak üzere Mısır’da demirlemesi ihtimali de incelendi.

Cyprus Times, Hristodulidis’in, Badawi ile görüşmesinin ardından “X” hesabından yaptığı açıklamada, Mısır Devlet Başkanı El Sisi’nin daveti üzerine, “Cronos” ve “Afrodit” yataklarının geliştirilmesiyle ilgili iki önemli anlaşmanın imza törenine katılmak üzere 17 Şubat’ta Kahire’ye gideceğini söyledi. Hristodulidis imzalanacak anlaşmaları “bölgedeki kalkınmanın ileri götürülmesi yönünde yeni bir adım” olarak niteledi.

Fileleftheros, Kahire’de imzalanacak anlaşmaların Güney Kıbrıs ve Mısır’ın ENI ve Chevron petrol devleti ile iş birliğini öngördüğü bilgisine yer verdi.

Haravgi’nin internet versiyonu “Diyalogos”a göre “Cronos” yatağı konusunda Kahire’de imzalanacak anlaşmanın “Host Government Agreement” olarak tanımlandığını belirten Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu, doğal gaz yatağını yöneten şirket ve doğal gazı kabul edecek ülke arasında imzalanacak anlaşmanın yatağın ticarileştirme şartlarını da içerdiğini belirtti. Papanastasiu Güney Kıbrıs’ın söz konusu anlaşmaya doğal gazı Mısır’a gönderen ülke” sıfatıyla imza atacağını kaydetti.

Mısır’ın, “Promithea” SFRU gemisini kullanmaya talip olduğunu açıklayan Papanastasiu “Şu anda yüzer tesisin hazırlık aşamasındayız. Bugün Mısır Promithea’nın lisanslandırılmasını ve biz ihtiyaç duyana kadar kullanmayı üstlenmeye talip oldu.” dedi.

Papanastasiu’ya Kahire’de imzalanacak anlaşmaların içeriği de soruldu. “Cronos” ile ilgili anlaşmanın, doğal gazın sıvılaştırılmasını, konsorsiyum ya da gönderici ülke arzu ederse, yerel piyasaya da gönderilebilmesini öngördüğünü anlattı. Papanastasiu “Cronos’un bütün doğal gazı, bizim istediğimiz gibi, sıvılaştırılmaya ve ihracata gidecek.” dedi.

“Afrodit” yatağı için ise doğal gazın nereye gideceğinin tartışılmakta olduğunu söyleyen Papanastasiu “Gazın yerel piyasaya mı verileceğini yoksa ihraç mı edileceğini söylemek için henüz erken.” ifadesini kullandı.

Mısır Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Badawi ise Güney Kıbrıs ile ülkesi arasındaki iş birliği ve ortaklık ilişkisinin, 8 Ocak’ta Kahire’de gerçekleştirilen üçlü zirve toplantısının güçlü bir devamı olduğunu söyledi.

“Cronos ile ilgili anlaşmanın, yakın gelecekte Cronos’un potansiyelini serbest bırakma konusundaki nihai yatırım kararlarını almalarına yardımcı olacağını” söyleyen Badawi, Mısır’da Afrodit yatağı için de, yatağın potansiyelinin serbest bırakılmasına yardımcı olmak üzere bir iş birliği memorandumu imzalamak için çalıştıklarını anlattı.

Continue Reading

GÜNDEM

Miraç Kandili yarın idrak edilecek

Published

on

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed’in Allah’ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, yarın idrak edilecek.

“İsra ve Miraç mucizesi” ismiyle anılan bu olay, Kur’an-ı Kerim’de İsra ve Necm surelerinde ifade ediliyor. “İsra olayı”, Hazreti Muhammed’in bir gece Mekke’den Kudüs’e, “Miraç olayı” ise gökler ötesine yaptığı yolculuğa deniliyor.

İslam kaynaklarına göre, Mekke’den Medine’ye hicretten bir sene önce yaşanan “İsra ve Miraç” olayı Allah’ın, Hazreti Muhammed’in Mekke’de gördüğü eziyetlere karşı bir tesellisi olarak kabul ediliyor.

Miraç gecesinde beş vakit namaz farz kılındı, Allah’a şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdesi verildi ve “Amenerrasulü” diye başlayan Bakara Suresi’nin son iki ayeti vahyolundu.

Ayrıca bu gece Allah, Hazreti Muhammed’e İsra Suresi’nde de yer alan insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi.

Müslümanlara Miraç Kandili’nde, namaz borcu olanların kılabildiklerince namaz kılması, namaz borcu olmayanların ise nafile namaz kılması, Kur’an-ı Kerim okuması, istiğfar ve dua tavsiye ediliyor.

RAMAZAN AYI 1 MART’TA BAŞLAYACAK

Hazreti Muhammed’in, Allah’ın daveti üzerine Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, yarın ve “ramazanın müjdecisi” Berat Kandili’nin 13 Şubat’ta idrak edilmesinin ardından Müslümanlarca “on bir ayın sultanı” olarak tanımlanan ramazan ayı 1 Mart’ta başlayacak.

Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 26 Mart’ta idrak edilecek ve Müslümanlar 30 Mart’ta Ramazan Bayramı’nı karşılayacak.

Continue Reading