DÜNYA
İsrail, Gazze Şeridi’ne saldırılarını 114 gündür aralıksız sürdürüyor

İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıların 114. gününde, onlarca kişi öldü ve yaralandı.
Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre İsrail savaş uçaklarının, Gazze kentinin güneydoğusundaki Ez-Zeytun Mahallesi’nde Selmi ailesine ait evi bombalaması sonucu en az 8 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.
Bombalanan evin enkazında hala çıkarılmayı bekleyenler olduğu ifade edildi.
İsrail topçu birliklerinin, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentindeki evleri bombalaması sonucu ölen ve yaralanan Filistinliler kentteki Nasır Tıp Kompleksi’ne nakledildi.
Gazze’nin güneybatısındaki Tel el-Heva Mahallesi’ne ve kentin batı bölgelerine de bir dizi hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda kişiyi öldürdü ve yaraladı.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bölgeleri de gece boyu havadan ve karadan bombaladı; saldırılar nedeniyle yıkılan binaların enkazından çıkarılamayan kişiler olduğu aktarıldı.
İsrail’in Gazze saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 26 bin 422’ye yükseldi
İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarının 114. gününde, öldürülen Filistinlilerin sayısı 26 bin 422’ye, yaralı sayısı 65 bin 87’ye yükseldi.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 165 kişinin öldürüldüğü, 290 kişinin de çeşitli şekillerde yaralandığı belirtildi.
Saldırıların devam etmesi nedeniyle acil sağlık ve sivil savunma ekiplerinin enkaz altındakilere ya da yollardaki yaralılara ulaşamadığı aktarıldı.
Açıklamada, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılar sonucu öldürülen Filistinlilerin sayısının 26 bin 422’ye, yaralı sayısının da 65 bin 87’ye yükseldiği belirtildi.
Han Yunus kentinde son 48 saatte düzenlediği saldırılarda 350 kişi öldü
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Han Yunus’ta son 48 saatte “38 katliam” gerçekleştirdiği ifade edildi.
Açıklamada, İsrail’in soykırım suçu işleme niyetini ortaya koyan bu katliamlarda 350 Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
Sağlık ve sivil savunma ekiplerinin, İsrail ordusunun engellemeleri nedeniyle halen sokaklarda ve yollardaki onlarca cesede ulaşamadığı kaydedildi.
Öte yandan, Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, Han Yunus’ta Kızılay’a bağlı El-Emel Hastanesindeki ablukanın devam etmesi nedeniyle 3 kişinin cenazesinin hastane avlusuna defnedildiği aktarıldı.
Açıklamada, Filistinlilerden birinin dün, 2’sinin de bugün öldüğü belirtildi.
İsrail’in Gazze’yi işgalinde 7 Ekim sonrası
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi.
İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 11 bini çocuk, 7 bin 500’ü kadın olmak üzere 26 bin 257 Filistinli öldürüldü, 64 bin 797 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 220’si karadan işgal sürecinde olmak üzere 557 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.
Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 373 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 30 Lübnanlı sivil ve 171 Hizbullah mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.
İsrail ordusu 4’üncü ve 55’inci yedek tugaylarını Gazze’den çekti
İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’ni karadan işgalinde savaşan 4’üncü ve 55’inci yedek tugaylarını geri çektiği bildirildi.
İsrail ordu radyosu, ordunun, 4’üncü ve 55’inci yedek tugaylarını görevlerini tamamladıktan sonra Gazze Şeridi’nden çektiğini duyurduğunu aktardı.
İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre de İsrail ordusunun, görevlerinin sona ermesinin ardından Gazze Şeridi’ndeki 4. Kiryati Yedek Tugayı ile 55. Tugayı’nı geri çektiği belirtildi.
Haberde, Kiryati Yedek Tugayı’nın, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kenti kuzeyinde ve doğusunda Hamas hareketine karşı şiddetli çatışmalara katılmasının ardından dün gece güney Gazze’den ayrıldığı bilgisine yer verdi.
Geri çekilen 55’inci Tugay’ın ise 5 taburdan müteşekkil “Mızrağın Ucu” olarak bilinen paraşütçülerden oluştuğuna dikkat çekildi.
İsrail ordusu dün aylarca çatışmalara katıldıktan sonra 7107’nci Askeri Mühendislik Taburunun Gazze’den çekildiğini duyurmuştu.
İsrail, Gazze saldırıları için konuşlandırdığı 4 askeri tümenden biri olan 36. Tümeni Ocak ayı ortalarında geri çekmişti.
27 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne karadan işgal sürecine giren İsrail kuvvetlerinin sayısı ve niteliğine ilişkin herhangi resmi bir rakam bulunmuyor.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 220’si karadan işgal sürecinde olmak üzere 557 askerinin öldürüldüğünü duyurmuştu.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 11 bini çocuk, 7 bin 500’ü kadın olmak üzere 26 bin 422 Filistinli öldürüldü, 65 bin 87 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
DÜNYA
İran lideri Hamaney, İsrail’e sert karşılık vereceklerini bildirdi

İran Lideri Ali Hamaney, İsrail’in saldırılarında bazı komutan ve bilim insanlarının hayatını kaybettiğini belirterek, İsrail’e sert karşılık vereceklerini açıkladı.
Devlet televizyonuna göre, Ali Hamaney İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını ilişkin yazılı mesaj yayımladı.
Hamaney mesajında, İsrail’in yerleşim yerlerine yönelik saldırı ile “kötü doğasını” gösterdiğini anlatarak, “Bu rejim, ağır bir cezanın kendisini beklediğini bilmelidir.” ifadesini kullandı.
İran silahlı kuvvetlerinin İsrail’i rahat bırakmayacağını aktaran Hamaney, “Düşmanın saldırılarında birkaç komutan ve bilim insanı şehit oldu. Yerlerine geçenler ve meslektaşları, görevlerini derhal üstlenecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Hamaney, mesajında, “Siyonist rejim, bu cinayetle kendisi için acı ve ıstıraplı bir kader hazırladı ve kesinlikle bunun karşılığını alacaktır.” ifadesine yer verdi.
DÜNYA
BM Genel Kurulu, Gazze’de acil ateşkes ve insani yardım talep eden tasarıyı kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, ABD’nin 4 Haziran’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’de ateşkes çağrısı içeren karar tasarısını veto etmesinin ardından, bugün yapılan oylamada aynı içerikteki tasarıyı 12’ye karşı 149 oyla kabul etti.
Genel Kurul salonunda İspanya öncülüğünde ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin eş sunuculuğunu üstlendiği Gazze’de derhal ateşkes talebini içeren tasarı oylandı.
Olağanüstü acil özel gündemle toplanan Genel Kurul’daki oylamada BM’ye üye 193 ülkeden 149’u “evet” oyu ile tasarıya desteğini ortaya koyarken 12 ülke karşı çıktı ve 19 ülke de çekimser kaldı.
ABD, İsrail, Macaristan ve Paraguay tasarıya “hayır” oyu veren ülkeler arasında yer aldı.
ABD’nin öncelikli talepleri arasında yer alan, Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısının kınanması ve örgüte silah bırakma ya da Gazze’den çekilme çağrısı yapılmasının kararda yer almaması dikkati çekti.
– Gazze’de derhal ateşkes talebi
Genel Kurul’da kabul edilen kararda, Gazze’de derhal ateşkes yapılması, esirlerin serbest bırakılması ve İsrail sınır kapılarının acil insani yardım için açılması talep edildi.
Kararda, İsrail’in işgalci güç olarak uluslararası hukuk gereği insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlama yükümlülüğü bulunduğu vurgulanıyor.
BM Genel Kurulu’nun iki devletli çözüm konusundaki kararlılığının altı çizilen kararda, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) 28 Mart’ta İsrail’e Gazze’ye daha fazla kara sınır kapısı açması yönünde verdiği bağlayıcı karara da atıf yapılıyor.
Genel Kurul kararları, BM Güvenlik Konseyi kararları gibi bağlayıcı niteliğe sahip bulunmuyor ancak 193 üyeli BM’nin ve dünya kamuoyunun eğilimini yansıtması bakımından önemli görülüyor.
– ABD, BMGK’ye sunulan karar tasarısını tek oyuyla veto etmişti
BMGK, Kurulun geçici 10 üyesi (E10) tarafından imzalanan ve grup koordinatörü Slovenya tarafından sunulan Gazze tasarısını görüşmek üzere 4 Haziran’da toplanmıştı.
Gazze’de ateşkes çağrısı içeren karar tasarısı, Hamas’ı kınamadığı gerekçesiyle ABD tarafından veto edilmişti.
DÜNYA
Okyanuslarda sessiz çöküş: Bilim insanları zamanın tükendiğini açıkladı

Dünya okyanuslarının sağlık durumunun tahmin edilenden daha kötü olduğunu açıklayan bilim insanları, “saatli bomba” uyarısında bulundu.
Bilim insanları, bugün yaptıkları açıklamada, dünya okyanuslarının sağlık durumunun tahmin edilenden daha kötü olduğunu belirttti.
Ayrıca önemli bir ölçümün, deniz ekosistemlerini korumak için “zamanımızın tükenmekte olduğunu” gösterdiği uyarısında bulundular.
The Guardian gazetesinde yer alan habere göre şimdiye kadar okyanus asitlenmesinin “gezegensel sınırı” aştığı kabul edilmemişti.
Gezegensel sınırlar, iklim, su ve yaban hayatı çeşitliliği gibi önemli küresel sistemlerin, ötesinde sağlıklı bir gezegeni sürdürme yeteneklerinin bozulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu doğal sınırlar olarak biliniyor.
Bilim insanları geçen yıl 9 sınırdan 6’sının çoktan aşıldığını söylemişti.
Ancak İngiltere’nin Plymouth Deniz Laboratuarı (PML), Washington merkezli Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ve Oregon Eyalet Üniversitesi Deniz Kaynakları Çalışmaları Kooperatif Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir çalışma, okyanus asitlenmesinin “sınırına” da yaklaşık 5 yıl önce ulaşıldığını ortaya koydu.
“Saatli bir bomba”
Aynı zamanda Küresel Okyanus Asitlenmesi Gözlem Ağı’nın eş başkanı olan PML’den Prof Steve Widdicombe, “Okyanus asitlenmesi sadece çevresel bir kriz değil, deniz ekosistemleri ve kıyı ekonomileri için saatli bir bombadır” dedi.
Çalışma, buz çekirdeklerinden elde edilen yeni ve tarihi fiziksel ve kimyasal ölçümleri, gelişmiş bilgisayar modelleri ve deniz yaşamı çalışmalarıyla birleştirerek bilim insanlarına son 150 yılın genel bir değerlendirmesini verdi.
Araştırma, 2020 yılı itibariyle dünya genelinde ortalama okyanus durumunun okyanus asitleşmesi için gezegensel sınıra çok yakın ve bazı bölgelerde bu sınırın ötesinde olduğunu ortaya koydu.
Bu, deniz suyundaki kalsiyum karbonat konsantrasyonunun endüstri öncesi seviyelerin yüzde 20’sinden fazla altında olduğu zaman olarak tanımlanıyor.
Bilim insanları, okyanusta ne kadar derine bakarlarsa bulguların o kadar kötü olduğunu söyledi. Yüzeyin 200 metre altında, küresel suların yüzde 60’ı, asitleşme için “güvenli” sınırı aşmıştı.
-
GÜNDEM1 yıl ago
Sigaraya zam üstüne zam!
-
GÜNDEM1 yıl ago
Bakan Arıklı şehit olan TSK askeri için taziye mesajı yayımladı
-
GÜNDEM1 yıl ago
Asgari ücret için yüzde 50 artış talebi
-
GÜNDEM1 yıl ago
Bir haftada 56 kaza
-
GÜNDEM1 yıl ago
Başbakanlık önünde “mücadele ateşi”
-
GÜNDEM11 ay ago
Emrullah Turanlı: “Ercan’a Herkesin Sahip Çıkması Gerekiyor”
-
SAĞLIK1 yıl ago
Giderek artıyor: Uzmanlar “miyop salgını”na karşı uyarıyor
-
SAĞLIK1 yıl ago
Elektronik sigara kullanan gençlerin idrarında uranyum ve kurşun bulundu