Connect with us

GÜNDEM

CHP Sözcüsü Yücel, MYK toplantısına ilişkin açıklama yaptı

Published

on

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, “Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi için önce toplumun belini büken, toplumun kanayan yarası haline gelen sorunların çözümü için adım atılması gerektiği Genel Başkanımız tarafından Sayın Cumhurbaşkanı’na iletildi.” dedi.

Yücel, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’ye yaptığı ziyaretin ardından, Genel Başkan Özgür Özel’in başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına ilişkin açıklama yaptı.

Genel Başkan Özel’in, yerel seçimlerin ardından 2 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ettiğini dile getiren Yücel, bugün de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 yıl aradan sonra CHP’ye bir iadeyiziyaret gerçekleştirdiğini belirtti.

Ziyareti demokrasi açısından son derece önemli bulduklarını dile getiren Yücel, “İktidarın şimdiye kadar kapattığı diyalog kanallarını Genel Başkanımız Özgür Özel başkanlığındaki CHP’nin açmış olması, Türk siyasi tarihi açısından önemli bir adımdır. Diyalog, istişare, müzakere, demokrasinin olmazsa olmaz unsurlarıdır. Toplumun faydasına olacak, toplumun ve ülkenin sorunlarının çözülmesine katkı sunacak her konuda CHP olarak katkı koymaya hazırız. Bizim normalleşme olarak ifade ettiğimiz bu sürecin toplumda da olumlu karşılandığını müşahede ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ülkede hemen her kesimin etkilendiği temel sorunların çözümünün siyaset kurumunda olduğunu dile getiren Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“CHP olarak ülkede yaşanan her sorunun, eğer çözülmek istenirse siyaset kurumu tarafından mutlaka çözülebileceğini biliyoruz. Ülkemizde çok uzunca bir zamandır devam eden kutuplaşma ve ayrıştırmanın olumlu sonuçlar vermediğini hep birlikte yaşadık ve tecrübe ettik. Bu nedenle toplumsal huzuru tesis edecek şekilde siyasi partilerin diyalog içerisinde olmasını önemsiyoruz. Açılan bu diyalog kanalı bizi inandığımız ilkeli muhalefetten, toplumun sesi olmaktan vazgeçirmeyecek. Sorunu olan her kesime el uzatacağımızdan ve gerektiğinde en sert muhalefeti yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal tıkanmışlığın çözülmesi konusunda kararlı duruşumuz devam edecek. Bugün ülkemizde ekonomik buhranın sonlandırılması, adaletin yeniden tesis edilmesi, hukukun üstünlüğünün egemen olması, temel hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması, ilk olarak gündeme gelmesi gereken konulardır.”

– “Bugüne kadar kaynak transferi tersine işledi”

CHP olarak, “çığ gibi büyüyen sorunların çözümü konusunda 31 Mart’ta halkın kendilerine verdiği sorumluluğun bilinciyle hareket ettiklerini” bildiren Yücel, siyaseti insan, toplum için yaptıklarını belirterek, “Bu nedenle bizim gündemimiz insanımızın, toplumumuzun gündemidir.” dedi.

“Türkiye’nin ihtiyacı olan, toplumun kanayan yarası haline gelmiş sorunların çözülmesidir.” ifadesini kullanan Deniz Yücel, Erdoğan ve Özel’in ülkenin sorunlarına ilişkin kendi pencerelerinden gördükleri birçok hususu birbirleriyle paylaştıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ülkenin kanayan yarası olan, tüm toplumu ilgilendiren konuları ilettiklerini dile getiren Yücel, “Hükümlü generaller meselesi, geçen görüşmede Sayın Cumhurbaşkanı’na, Genel Başkanımız tarafından iletildi. Konu gecikmeli de olsa çözüldü. Bu konuda Genel Başkanımız Özgür Özel, Cumhurbaşkanına teşekkürlerini ifade etti.” diye konuştu.

Yücel, Gezi davasında kanun yararına bozma talebinin Adalet Bakanlığına iletilmesini de önemli bulduklarını söyledi.

Ekonomiyle ilgili sorunları ayrı bir başlık altında ele alacağını ifade eden Deniz Yücel, şunları kaydetti:

“Genel Başkanımız Özgür Özel, temmuz ayında asgari ücrete mutlaka ara zam yapılması gerektiğini, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini, üretim maliyetleri altında ezilen çay ve hububat üreticilerinin mağduriyetlerinin giderecek şekilde (alım fiyatlarının) yeniden düzenlenmesi gerektiğini, atanmayan öğretmenleri, özel okul öğretmenlerinin yaşadığı sorunları, staj ve çıraklık mağdurlarını, emeklilikte kademe bekleyenlerin durumunu ve 6 Şubat’ta çok büyük bir felaketle sarsılan depremzedelerin sona erecek olan kira yardımını da görüşmede gündeme getirdi. Sayın Ömer Çelik’in ifade ettiği gibi toplumun ekonomide bir kazanımı olduğunu düşünmüyoruz. Toplumun çok küçük ve dar bir kesiminin lehine geçmişte birtakım gelişmeler oldu. Ancak bu yeterli değil. Ekonomide bir kazanım olacaksa hayat pahalılığı altında ezilen kesimlerin, yani yoksulun, emeklinin, emekçinin, asgari ücretlinin, çiftçinin, esnafın, ezilen kesimler lehine bir kazanım olması gerektiğini düşünüyoruz. Bugüne kadar kaynak transferi tersine işledi. Kaynak transferlerinin yoksula, çiftçiye, dar gelirli lehine yapılması gerektiği, Genel Başkanımız tarafından Sayın Cumhurbaşkanı’na iletildi.”

– “TBMM’nin çalıştırılması gerekir”

Ülkedeki gelir adaletsizliğinin çözülmesi için öncelikle vergi adaletinin sağlandığı bir sistem kurulması gerektiği dile getiren Yücel, “Bu nedenle tüm siyasi partilerin, komisyonların bir araya gelerek TBMM’nin çalıştırılması gerektiği Genel Başkanımız tarafından iletildi.” dedi.

İktidara geldiklerinde vergi reformu yaparak az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alan bir sistemle mevcut adaletsizlikleri ortadan kaldıracaklarını belirten Yücel, “Sadece vergide adalet değil, ülkede başka adalet bekleyenler olduğu, Gezi davası, Sinan Ateş davası, Emine Şenyaşar davası ve kayyum meselesi, Genel Başkanımız tarafından gündeme getirildi.” diye konuştu.

Yücel, Özel’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayşe Ateş’e randevu vermesini çok olumlu ve doğru bulduğunu ifade ettiğini bildirdi.

“Kayyum meselesinin demokrasiye ve Anayasa’ya aykırı olduğunu” savunan Yücel, şöyle devam etti:

“Görevden alınan ve yerine kayyum atanan kişi beraat ederse, hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilirse ne olacak? Velev ki suçlu, belediye meclis üyelerinin suçu ne? O siyasi partiye oy veren halkın, vatandaşın, seçmenin suçu ne? O siyasi partiye oy veren seçmen neden cezalandırılıyor? Bir belediye başkan vekili seçilir, eğer belediye başkan vekili bir suça karıştıysa yerine yenisi seçilir. Ancak mevcut düzenleme hem Anayasa’mıza hem de demokrasiye tamamen aykırı bir uygulama.”

Deniz Yücel, “Sayın Cumhurbaşkanı, Avrupa’da, yurt dışında aşırı sağın güçlenmesi, yabancılara karşı nefret söylemlerinin artmasının, oradaki Türk vatandaşları için yarattığı riski ve tehdidi ifade ederek, buna karşı hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ve Genel Başkanımız Özgür Özel’in Sosyalist Enternasyonaldeki görevinin bu açıdan çok kıymetli olduğunu ifade etti.” dedi.

– “Birlikte çözüm üretmeye hazırız”

Yücel, AK Parti sözcüsü Ömer Çelik’in yaptığı açıklamada, “bazı belediyelerle ilgili nefret söylemlerinden ve yaşam tarzlarına müdahaleden” bahsettiğini belirterek, “Genel Başkanımız ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın görüşmesinde böyle bir konunun konuşulduğunu teyit edemiyoruz. Sayın Ömer Çelik bu hususu dilerse, görüşmede hazır bulunan Sayın Elitaş’tan teyit edebilir.” diye konuştu.

Ziyarette, anayasa meselesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirildiğini belirten Yücel, “Siz anayasa değişikliğini, biz sokaktaki vatandaşın ne konuştuğunu önemsiyoruz. Asgari ücret, emekli maaşı, atanmayan öğretmenler, staj ve çıraklık mağdurları. Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi için önce toplumun belini büken, toplumun kanayan yarası haline gelen sorunların çözümü için adım atılması gerektiği Genel Başkanımız tarafından Sayın Cumhurbaşkanı’na iletildi.” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyi iptal etmesi nedeniyle iktidarın önünde Anayasaya uyma konusunda bir fırsat bulunduğunu kaydeden Yücel, bu konuda TBMM’de birlikte çalışılarak çözüm üretilmesinin doğru olacağının Özgür Özel tarafından ifade edildiğini aktardı.

Özel’in, belediyelerin bekleyen projeleri, ulaşım, çevreye dair projelerin bir an önce kamu yararı çerçevesinde onaylanması hususunu da gündeme getirdiğini paylaşan Yücel, Türkiye’nin yararına olacak her konuda birlikte çalışmaya hazır olduklarını bildirdi.

Yücel, belediye birlikleri konusunda bütün kaynakları kendi belediyeleri için kullanmayacağının, AK Parti’li ve diğer belediyelere de temsil ettikleri nüfus, ekonomi gibi kriterler doğrultusunda kaynak aktarılacağının Özel tarafından belirtildiğini anlattı.

Yücel, sokak hayvanları, kadın cinayetlerinin önlenmesi ve kadın hakları gibi toplumun büyük kesimini ilgilendiren konularda birlikte çalışmaya ve çözüm üretmeye hazır olduklarını ifade etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşunun 50. yılı dolayısıyla düzenlenecek kutlamalara katılmalarıyla ilgili soru üzerine Yücel, şunları söyledi:

“Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ilk yurt dışı gezisini KKTC’ye kasım ayında gerçekleştirdi. KKTC’nin kurtuluş gününde gerçekleşen bu ziyarette, Cumhurbaşkanıyla, Başbakanla ve Meclis Başkanıyla biraraya geldi ve Bülent Ecevit’in partisi, CHP olarak KKTC’nin kurtuluşunun 50. yıl dönümünde, Kıbrıs’ta olma konusunda bir iradelerinin olduğu kendileriyle paylaşıldı.

Bu programla ilgili yaklaşık 3 aydır Genel Başkan Yardımcımız Sayın Yankı Bağcıoğlu’nun yürüttüğü bir hazırlık var. Orada sadece Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ve beraberindeki heyet değil, temsili olarak 174 Kıbrıs gazisi de Genel Başkanımıza ve heyete eşlik edecek. Tabii ki Sayın Cumhurbaşkanı’nın da bu ziyarette bulunması, bu ziyaretin birlikte gerçekleşiyor olması, ziyarete ayrı bir değer, ayrı bir önem, ayrı bir anlam katmaktadır.”

Asgari ücret, emekli maaşları, hububat fiyatları konusunda Özgür Özel’in gündeme getirdiği konulara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cevabının ne olduğu sorulan Yücel, “En somutlaşan, çözülen sorun, emekli generallerin tahliye edilmesi olarak önümüzde duruyor. Ekonomik sorunlarla ilgili çözüm üretilmesi konusunda Sayın Cumhurbaşkanı’nın Sayın Mehmet Şimşek’e bir talimat verdiğini ancak bizim bu sorunların çözümünün yine TBMM mecrasında, diğer siyasi partilerin de katılarak, bir ortak akılla, birlikte çalışmayla çözülmesi konusunda katkı koyacağımızı ifade ettiğimizi sizlerle paylaşabilirim.” yanıtını verdi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

KTAMS: 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 42 bin 553 TL; yoksulluk sınırı 229 bin 522 TL!

Published

on

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, 30 Nisan 2026 itibarıyla dört kişilik bir aile için açlık sınırının 42 bin 553 TL, yoksulluk sınırının ise 229 bin 522 TL’ye yükseldiğini açıkladı. Güven Bengihan, mevcut ekonomik koşullarda asgari ücretli ailelerin yoksulluğa terk edildiğini savunarak, hayat pahalılığı ve temel giderlerdeki artışın yaşam koşullarını ağırlaştırdığını belirtti.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Güven Bengihan, 30 Nisan 2026 itibarıyla dört kişilik bir aile için açlık sınırının 42 bin 553 TL, yoksulluk sınırının ise 229 bin 522 TL’ye yükseldiğini açıkladı.

KTAMS tarafından yapılan yazılı açıklamada, KKTC Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nden alınan beslenme kalıbı ile İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan fiyat ortalamaları dikkate alınarak hazırlanan rapora göre hesaplama yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık temel gıda harcamasının 42 bin 553 TL olduğu kaydedildi.

KTAMS’ın çalışmasına göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının günlük zorunlu gıda harcaması 368,49 TL, aylık 11 bin 54,70 TL olarak hesaplandı. Yetişkin bir erkek için günlük harcama 384,51 TL, aylık 11 bin 535,30 TL olurken, 15-19 yaş grubundaki bir çocuk için günlük 402,76 TL, aylık 12 bin 82,80 TL; 4-6 yaş grubundaki bir çocuk için ise günlük 262,68 TL, aylık 7 bin 880,40 TL harcama gerektiği belirtildi.

Kişi Günlük Harcama Aylık Harcama
Yetişkin kadın 368,49 TL 11.054,70 TL
Yetişkin erkek 384,51 TL 11.535,30 TL
15-19 yaş çocuk 402,76 TL 12.082,80 TL
4-6 yaş çocuk 262,68 TL 7.880,40 TL
Toplam 1.418,45 TL 42.553 TL

Açıklamada ayrıca, İstatistik Kurumu tarafından kullanılan “2015=100 Temel Yılı Tüketici Fiyatları Endeksi” sepetinin güncelliğini yitirdiği savunularak, açıklanan rakamların gerçeği tam olarak yansıtmadığı öne sürüldü.
Bu nedenle sepetin güncellenmesine yönelik başlatılan çalışmanın, doğru verileri ortaya koyacak şekilde kısa sürede tamamlanmasının önemine dikkat çekildi.

KTAMS açıklamasında, İstatistik Kurumu’nun resmi verilerine göre Nisan 2026 ayında enflasyonun yüzde 4,62 olduğu, Ocak-Nisan dönemindeki dört aylık toplam hayat pahalılığı oranının ise yüzde 12,02’ye ulaştığı belirtildi.
Eğitim, sağlık, kira, akaryakıt, elektrik, haberleşme ve giyim giderlerindeki artışlarla birlikte kültür, dinlenme ve eğlence harcamalarının da dikkate alınması sonucunda yoksulluk sınırının 229 bin 522 TL’ye yükseldiği ifade edildi.

Açıklamada, hükümetin aldığı politik kararların ülkedeki yoksulluğu derinleştirdiği savunularak, iki çocuklu dört kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için aylık 229 bin 522 TL’ye ihtiyaç duyduğu kaydedildi. KTAMS, mevcut koşullarda asgari ücretli ailelerin yoksulluğa terk edildiğini ileri sürdü.

Continue Reading

GÜNDEM

21. Kıbrıs İpek Koza Festivali başladı

Published

on

21. Kıbrıs İpek Koza Festivali Beylerbeyi (Bellapais) Köy Meydanı’nda başladı. Girne Belediyesi, Beylerbeyi Muhtarlığı ve Yeşil Barış Hareketi iş birliğinde düzenlenen festival, pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, ipek böcekçiliği ve koza üretiminin tanıtılacağı festival kapsamında stantlar her gün 10.00-19.00 saatleri arasında açık olacak. Festival boyunca konserler, halk dansları gösterileri, sergiler, sunumlar, çocuk etkinlikleri ve atölyeler gerçekleştirilecek.
 – Festivalin resmi açılışı yarın yapılacak Festival programı kapsamında bugün saat 17.00’de Hasan Günyüz & The Kings konseri gerçekleştirilecek. Festivalin resmi açılışı ise yarın saat 14.00’te yapılacak. Açılış konuşmalarının ardından saat 14.15’te Girne Belediyesi Halk Dansları topluluğu sahne alacak. Sergi ve stant gezileri saat 14.30’da gerçekleştirilecek, Emre Turan Trio konser verecek. Günün devamında saat 15.30’da Mustafa Şah “Eco Festivals” konulu sunum gerçekleştirecek, saat 15.45’te ise Burhan Aktaş Trio sahneye çıkacak. Program, saat 17.00’de Girne Genç Sanat Severler Derneği Kadınlar Grubu’nun halk dansları gösterisi ve saat 19.00’da Serdar Kavaz ve grubu konseriyle tamamlanacak.
 – Festivalin son günü çocuk etkinliğiyle başlayacak Festivalin son gününde etkinlikler, saat 11.00’de çocuk kitabı yazarı İmren Aytaçoğlu’nun “Eylül ve İpek Kozasının Sırrı” adlı kitabının tanıtım ve hikâye anlatım etkinliğiyle başlayacak. Program kapsamında ayrıca saat 11.30’da Zekiye Paşa koza el işi atölyesi düzenleyecek. Festivalde, saat 12.00’de Ayşe Tural ile Zafer Muhtaroğlu şiir dinletisi ve kitap imza etkinliğinde yer alacak. Beylerbeyi Anaokulu öğrencilerinin müzik dinletisi saat 12.30’da, Çatalköy-Esentepe Belediyesi Halk Dansları topluluğu gösterisi ise saat 13.30’da gerçekleştirilecek. Festivalde, saat 13.45’te Hayri Küçük, “Bellapais’te İpek Böceği Yetiştiriciliği” başlıklı sunum yapacak.
 Program kapsamında, saat 14.00’te Yelena & Çağrı konseri, saat 15.00’te Mehmet Atak’ın “İpeğin Tarihsel Serüveni” sunumu ve saat 15.15’te “Nefesin Yolculuğu Dünyanın Flütleri ve Kıbrıs Ezgileri” etkinliği yer alacak. Festival, saat 16.15’te Engin & Ecem’in konseri, saat 17.15’te ise Mehmet Yiğiter ile Girne Belediyesi Akordeon Kursu öğrencilerinin dinletisiyle devam edecek. Festival, saat 17.45’te başlayacak Hikmet Kurtarıcıoğulları Akustik Band konseriyle sona erecek.
Continue Reading

GÜNDEM

Girne’de 4 inşaatın faaliyeti durduruldu!

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi müfettişleri 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kapsamında Girne’de denetim yaptı. Ciddi eksik tespit edilen 4 inşaatın faaliyetleri durdurulurken, 3 inşaat için de yazılı uyarı verildi.

Çalışma Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, 6 ilçede görevli müfettişlerinin katılımıyla yapılan denetimlerde, Girne’deki inşaatlarla Çatalköy ve Karaoğlanoğlu sanayi bölgelerinde farklı sektörlere ait işyerleri denetlendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu ile Çalışma Dairesi Müdürü Emrah Güven de denetimlerde müfettişlere eşlik etti.

 

Hasipoğlu, konuyla ilgili değerlendirmesinde iş sağlığı ve güvenliğinin ertelenemez bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Bakanlığa bağlı dairelerle altı ilçede denetimleri sürdürdüklerini ifade eden Oğuzhan Hasipoğlu, “İş sağlığı ve güvenliği bizim için son derece önemlidir” dedi.

Son üç ayda Çalışma Dairesi ekipleri tarafından bin 350 işyeri denetlenerek yaklaşık 19 milyon Türk Lirası tutarında ceza uygulandığını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, “Özellikle inşaatlardaki iş kazalarının önlenmesi öncelikli sorumluluk alanımızdır.” diye konuştu.

İş kazalarının önlenmesinde görevin yalnızca devlette değil işverenlerin, çalışanların ve iş güvenliği uzmanlarının da ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Bakan Hasipoğlu, iş sağlığı ve güvenliğinin ertelenemez olduğunu vurguladı.

 

-25 işyeri denetlendi, 4 inşaat durduruldu

Öte yandan Çalışma Dairesi müfettişleri dün Girne’de 18’i işyeri, 7’si inşaat olmak üzere toplam 25 işyeri iş sağlığı ve güvenliği kurallarıyla kayıt dışı istihdam açısından teftiş etti.

Buna göre, iş sağlığı ve güvenliği açısından ciddi eksik tespit edilen 4 inşaatın faaliyetleri Çalışma Dairesi tarafından durduruldu. Ayrıca eksiklikleri olan 3 inşaat için yazılı uyarı verildi.

Continue Reading