GÜNDEM
Ataoğlu: Coğrafi Bilgi Sistemi’nin kurulması için çalışmalar başladı
Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Şehir Planlama Dairesi ile Kuzey Kıbrıs Turkcell arasında “Kamuda Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Kullanımı” üzerine yapılması planlanan işbirliği protokolü çerçevesinde KKTC’den bir heyet Ankara’da bir dizi temaslarda bulundu.
Protokolün içeriğini hazırlamak için Ankara’da temaslarda bulunmak üzere heyette Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Durali Güçlüsoy, Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan, Şehir Planlama Dairesi teknik personeli Şehir Plancısı Sinem Sevindik, Şehir Plancıları Odası Başkanı Berkay Ramiz ve Kuzey Kıbrıs Turkcell temsilcisi Tuğberk Yazgı yer aldı.
Görüşmeler kapsamında, taslak iş birliği protokolü üzerinde ilk temaslar yapıldı. Sözkonusu protokol, coğrafi bilgi sistemlerinin ülkeye katacağı artılar ve sektörler arası iş birliği açısından oldukça önem arz ediyor.
ATAOĞLU: “BİR ÇOK SEKTÖR BU
VERİLER IŞIĞINDA PLANLAMA YAPACAK”
Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada hükümetin her sektörün sorunları ile bire bir ilgilendiğini, yapılacak olan bu çalışma ile kamuda coğrafi bilgi sistemlerinin kullanımının artırılması ve tarım, orman, turizm, planlama, bayındırlık ve çevre konularında önemli girdiler sağlanmasını hedeflediklerini söyledi.
Ataoğlu, coğrafi bilgi sisteminden yararlanılarak, doğru ve güncel verilerin kullanımıyla planlama, yönetim ve karar verme süreçlerinde önemli bir araç oluşturacağını da belirtti.
Ataoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Coğrafi bilgi sistemi verileri Başbakanlık yönetimindeki kamu-net projesi için temel güncel altlık verileri sağlayarak, kamu-net mantığı içerisinde sunulması hedeflenmektedir. Günümüz yazılım ve iletişim altyapı imkanları ile bu verilerin sunumu için herhangi bir hazır yazılım paketi ve lisanslama yapılmaksızın web tabanlı uygulamalar yeterli olacak, böylece binlerce dolarlık yazılım alımı ve her yıl yapılacak olan lisans güncelleme masrafları ortadan kalkacaktır.
KKTC sınırlarını kapsayan güncel yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü, kadastro verileri ve sayısal arazi modeli kullanılarak;
Tarım sektöründe, toprak analizi, sulama planlaması ve tarım ürünlerinin izlenmesi gibi süreçlerde verimlilik artırılması planlanıyor. Orman yönetimi alanında ise, erozyon ile orman yangınlarıyla mücadelede, ağaçlandırma projelerinde ve ormancılık politikalarının belirlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemi’nin kullanımıyla orman kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi için bu sistemin oldukça fayda sağlaycağını düşünüyoruz.
Turizm sektörü için de protokol önemli adımlar atmayı hedefliyor. Turistik alanların planlanması, turistik rotaların belirlenmesi, ören yerleri için her dilde tanıtım cihazları ve turistik tesislerin yönetimi gibi konularda Coğrafi Bilgi Sistemi’nin kullanımıyla turizm sektöründe daha etkin bir yönetim ve pazarlama stratejisi oluşturulmasını planlıyoruz.
Planlama ve çevre alanında, imar planlarının hazırlanması, altyapı projelerinin planlanması ve izlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemi’nin kullanımı da büyük önem taşıyor.
Protokol, imar konularında vatandaşa hızlı hizmetin verilmesi ve altyapı projelerinin etkin bir şekilde yönetilmesini, halkın yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlarken, çevresel risklerin belirlenmesi, afet risklerine karşı hazırlıklı olunması ve su kaynaklarının yönetimi gibi konularda Coğrafi Bilgi Sistemi’nin sağlayacağı veriler, KKTC’nin çevre politikalarını güçlendirmeyi de hedefliyor.
Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin hayata geçirilmesiyle ülkeye katacağı artıları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çeşitli sektörlerinde verimliliğin daha da artırılması ve sürdürülebilir adımların güçlendirilmesini de içeriyor.”
GÜNDEM
İsrail, 401 gündür saldırılarına devam ediyor: Gazze’de can kaybı 43 bin 603’e yükseldi
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 43 bin 603’e çıktı.
GÜNDEM
LTB ile SOS Çocukköyü Derneği iş birliğinde Çocuk Hakları Festivali düzenlendi
GÜNDEM
AYDINLI: “İŞBİRLİĞİMİZ SAYESİNDE ÇOK DEĞERLİ PROJELER HAYATA GEÇİYOR”
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkan Yardımcısı Tayfun Aydınlı, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Antalya’da düzenlenen TBD Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği’nin açılışında konuştu:
“İŞBİRLİĞİMİZ SAYESİNDE ÇOK DEĞERLİ PROJELER HAYATA GEÇİYOR”
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkan Yardımcısı Tayfun Aydınlı, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Antalya’da düzenlenen TBD Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği’nin açılışında yaptığı konuşmada, BTHK ile TBD arasında imzalanan işbirliği protokolü sayesinde değerli projelerin hayata geçtiğini söyledi.
Etkinliğin açılış törenine; Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkan Yardımcısı Cihan Kanlıgöz ve TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe de katılarak birer konuşma yaptı.
Konuşmasına, Kırgızistan’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında bulunduğu için etkinliğe katılamayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın selamlarını ve başarı dileklerini ileterek başlayan BTHK Başkan Yardımcısı Aydınlı, etkinliğin kamu, özel sektör ve üniversitelerden bilişim alanındaki uzman ve yöneticileri bir araya getirerek ortak hedeflerde buluşmalarını sağlayan eşsiz bir platform olduğunu ve kendileri için ayrı bir önem taşıdığını belirtti.
Aydınlı, TBD Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği’nin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi dijital dönüşüm sürecinde ilerleyen toplumlar için geleceği şekillendiren fikirlerin filizlendiği bir ortam sunmanın yanında, dijital dönüşümde ortak akıl ve iş birliği oluşturmak için eşsiz bir fırsat sunduğunu kaydetti.
BİLİŞİM İLE TOPLUMSAL DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ
“TBD Kamu-BİB’in bugüne dek üstlendiği ve sürdürdüğü misyonun farkındayız; kamuda bilişim politikalarının gelişmesine rehberlik ederek, ülkemizin dijitalleşme sürecine katkı sunan projelere öncülük etmektedir. Bu çabalar, bilhassa bilgi işlem birimleri arasında bilgi paylaşımının artırılması, sorunlara ortak çözümler bulunması ve bilişim sektöründe mesleki dayanışmanın geliştirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır” diye Aydınlı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bilişim alanındaki yenilikleri benimseyerek toplumsal dönüşüme katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
BTHK Başkan Yardımcısı Aydınlı, etkinliğin, KKTC’de kamu hizmetlerinde verimliliği artıracak yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretilmesine ilham vereceğine güçlü bir şekilde inandığının altını çizdi.
EN ÖNEMLİ PROJE ‘UFUK 2033 BİLİŞİM ADASI KIBRIS’
“Sayın Bakanımızın teşvikleri ile Türkiye Bilişim Derneği ve KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumumuz arasında imzaladığımız işbirliği protokolü çerçevesinde çok değerli projeleri hayata geçiriyor ve önümüzdeki dönemde bunların üzerine yenilerini koymayı hedefliyoruz” diyen Aydınlı, projeler arasında en önemlisinin Bakan Arıklı ile Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın destek verdiği ‘Ufuk 2033 Bilişim Adası KIBRIS’ Vizyon projesi olduğunu kaydetti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ‘bilişim ile kalkınma’ hedefine verdiği katkıdan dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a, TBD’ye TBD Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe, TBD Yönetim Kurul ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen organizasyon ekibine teşekkür etti.
-
GÜNDEM10 ay ago
Sigaraya zam üstüne zam!
-
GÜNDEM10 ay ago
Bakan Arıklı şehit olan TSK askeri için taziye mesajı yayımladı
-
GÜNDEM10 ay ago
Asgari ücret için yüzde 50 artış talebi
-
GÜNDEM10 ay ago
Bir haftada 56 kaza
-
GÜNDEM10 ay ago
Başbakanlık önünde “mücadele ateşi”
-
GÜNDEM4 ay ago
Emrullah Turanlı: “Ercan’a Herkesin Sahip Çıkması Gerekiyor”
-
TEKNOLOJİ8 ay ago
Yapay Zeka, çocukların yeni oyun arkadaşları olabilir mi?
-
SAĞLIK7 ay ago
Basit ama etkileri güçlü… Yürüyüş sırasında bunu yapmak, sağlığı olumlu etkiliyor