Connect with us

GÜNDEM

Kıbrıs Türk Kızılay, 34. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Konferansı’na katıldı

Published

on

Kıbrıs Türk Kızılay, 34. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Konferansı’nda küresel dayanışma ve iş birliğini güçlendirdi. Cenevre’de düzenlenen konferansta Kıbrıs Türk Kızılay heyeti, 177 ülkeden katılımcılarla insani yardım, afet yönetimi ve kapasite geliştirme konularında önemli temaslarda bulundu.

Kıbrıs Türk Kızılay, İsviçre’nin Cenevre kentinde 27-31 Ekim  tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi Delegeler Konseyi ile 34. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Konferansı’na katıldı.

Kıbrıs Türk Kızılay’dan yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi Delegeler Konseyi ile 34. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Konferansı, 177 ülkeden Kızılhaç ve Kızılay derneklerinin temsilcilerinin katıldığı, küresel insani sorunlara yönelik somut çözümler üretme ve yeni iş birliği fırsatları oluşturma amacını taşıyan platforma ev sahipliği yaptı.

Dünyanın en büyük insani yardım ağı olan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) gözlemci üyesi statüsündeki Kıbrıs Türk Kızılay, küresel düzeyde dayanışma ve yardım kapasitesini artırma hedefiyle temaslar gerçekleştirdi.

Kıbrıs Türk Kızılay Başkanı Sezai Sezen liderliğindeki Kıbrıs Türk Kızılay heyeti, konferans süresince uluslararası iş birliklerini genişletmek amacıyla ikili ve heyetler arası görüşmeler yaptı.

Sezen, Türkiye, Pakistan, Gine, Cezayir, Nijerya, Çad, Bahreyn, Suudi Arabistan, Libya, Irak, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Çin ve Rusya gibi çeşitli ülkelerden Kızılay ve Kızılhaç derneklerinin başkan ve temsilcileriyle görüşerek dayanışma ve iş birliği alanlarını değerlendirdi.

Görüşmelerde, insani yardım, afet yönetimi ve kapasite geliştirme gibi alanlarda ortak çalışma olanakları ele alındı.

Sezen ayrıca, Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Burak Akçapar ve KKTC’nin Cenevre Temsilcisi Büyükelçi Kemal Köprülü ile bir araya geldi.

Sezen, 34. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Konferansı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Türk Kızılay olarak, dünya genelindeki Kızılhaç ve Kızılay dernekleriyle iş birliği yaparak insani yardım kapasitemizi artırmak, sürdürülebilir destekler sağlamak ve ortak insani hedeflere katkıda bulunmak adına önemli temaslar gerçekleştirdik. IFRC gözlemci üyesi olarak uluslararası arenada tanınırlığımızı artırmak ve ülkemizin insani yardım vizyonunu temsil etmekten gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Hristodulidis AB Zirvesini değerlendirdi

Published

on

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen AB Gayrı Resmi Liderler Zirvesi toplantısı sonrasında dün yaptığı değerlendirmede “ülkemle gurur duyuyorum” ifadesini kullandı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Kıbrıslı Rum LiderNikos Hristodulidis’in dün sosyal medya hesabı üzerinde yaptığı açıklamada, AB Gayrı Resmi Liderler Zirvesi’ni değerlendirdiğini yazdı.

Habere göre, Hristodulidis açıklamasında; “Kıbrıs’ın kendi boyutundan çok daha büyük gelişmelerin şekillenmesinde özlü rol üstlenebileceğini bir kez daha kanıtladığını” belirterek, “ülkemle gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

Öte yandan Kıbrıs Rum Başkanlık Sarayı Basın Ofisi Müdürü Viktoras Papadopulos dün yaptığı açıklamada, zirvenin Güney Kıbrıs’ın AB ile Orta Doğu arasında köprü görevi görebileceğini kanıtladığını öne sürdü.

Papadopulos açıklamasında ayrıca, toplantıya katılan tüm liderlerin, AB yasasının 47.2 sayılı maddesinin “Ölü bir metin olarak kalmaması, görüşülerek tam fonksiyonel hale getirilmesi konusunda uzlaştıklarını” da iddia etti.

Continue Reading

GÜNDEM

YDP Girne İlçe Teşkilatı’ndan Anlamlı Kan Bağışı Etkinliği

Published

on

Yeniden Doğuş Partisi Girne İlçe Yönetimi, dün düzenlediği kan bağışı organizasyonuyla önemli bir sosyal sorumluluk çalışmasına imza attı. Gerçekleştirilen etkinlikte 40 ünite kan bağışı yapılarak, birçok ihtiyaç sahibine umut olundu.

Girne ilçesinde yoğun katılımla gerçekleşen organizasyon, yalnızca bir yardım kampanyası olmanın ötesinde, birlik ve dayanışmanın güçlü bir örneği olarak öne çıktı. Katılımcılar, tanımadıkları insanlara hayat olmanın mutluluğunu yaşarken, etkinliğin manevi değeri de dikkat çekti.

Etkinliğe katkı sunan gönüllülere ve destekçilere teşekkür edilirken, partiye yeni katılan Emekli Komutan Mahmut Şengil’e de ayrıca teşekkür edildi.

Girne İlçe Başkanı Zeki Yılmaz, etkinlikle ilgili yaptığı kısa açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden birini sergilediğimiz bu anlamlı etkinlikte, bir damla kanın bir can kurtarabileceği bilinciyle hareket ettik. Katkı sunan tüm gönüllülerimize ve destekçilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Bu tür sosyal sorumluluk projelerini sürdürmeye devam edeceğiz.”

Yeniden Doğuş Partisi Girne İlçe Yönetimi, benzer sosyal sorumluluk projeleriyle toplumda farkındalık oluşturmaya devam edeceklerini belirtti.

 

Continue Reading

GÜNDEM

Rum Enerji Bakanı: ABD ile Güney Kıbrıs arasındaki iş birliği, stratejik bir nitelik kazandı

Published

on

Rum Enerji Bakanı Mihalis Damianos, Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki enerji, ticaret ve yatırım iş birliğinin stratejik nitelik kazandığını belirtti, doğal gaz projeleri ve artan yatırımların bölgesel istikrar ile enerji güvenliğini güçlendireceğini ifade etti

Rum Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Mihalis Damianos, Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki enerji, ticaret ve yatırımlar alanındaki iş birliğinin giderek daha stratejik bir nitelik kazandığını belirtti.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, Damianos, Amerikan Ticaret Odası tarafından dün düzenlenen çalışma toplantısında yaptığı konuşmada, söz konusu iş birliğinin bölgesel istikrar ile Atlantik ötesi enerji güvenliğini güçlendirebileceğini savundu.

Damianos, Güney Kıbrıs’ın doğal gaz potansiyelinin, büyük Amerikan şirketlerinin de katılımıyla ekonomik kalkınma, enerji çeşitlendirmesi ve bölgedeki istikrar açısından önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Konuşmasında sözde Rum Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) yer alan 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağına da değinen Damianos, söz konusu yatağın yüzer üretim tesisi ve Mısır’a uzanacak denizaltı boru hattı aracılığıyla ticari olarak değerlendirilmesinin, ABD ile iş birliğinin jeopolitik ve ekonomik önemini ortaya koyduğunu ileri sürdü.

Damianos, nihai yatırım kararının alınmasının ardından Afrodit yatağından doğal gaz üretiminin 2030 yılı başlarında başlamasının beklendiğini de kaydetti.

ABD’li enerji şirketlerinin bölgedeki varlığına da işaret eden Damianos, “ExxonMobil”in sözde Rum MEB’inde faaliyet gösterdiğini, “SLB” ve “Halliburton” gibi şirketlerin ise Doğu Akdeniz’deki offshore çalışmaları desteklediğini belirterek, bunun Rum kesiminin bölgesel enerji hizmetleri merkezi rolünü güçlendirdiğini iddia etti.

Damianos ayrıca, haziran ayında Washington’da düzenlenecek 3+1 formatındaki enerji bakanları toplantısı ile Atlantic Council Global Energy Forumu’na katılmak üzere ABD’yi ziyaret edeceğini açıkladı.

Enerji alanının yanı sıra iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin de geliştiğini belirten Damianos, Güney Kıbrıs’ın ABD’ye ihracatının 2024 yılında 24 milyon eurodan 2025 yılında yaklaşık 51 milyon euroya yükseldiğini ifade etti.

Hellimin ABD’ye ihraç edilen temel Kıbrıs ürünü olmaya devam ettiğini dile getiren Damianos, ABD’ye yönelik hellim ihracatının 2025 yılında 11 milyon euroya ulaştığını kaydetti.

Öte yandan, 2024 yılında ABD’nin Güney Kıbrıs’a yönelik doğrudan yabancı yatırımlarının 26,2 milyar euroya ulaştığı, Damianos’un bunun Amerikan yatırımcıların Rum ekonomisine duyduğu güvenin göstergesi olduğunu söylediği belirtildi.

Haber Haravgi’de “Kıbrıs-ABD: Enerji ve Yatırımlarda Yeni İvme”, Alithia’da ise “Enerji Bakanından Kıbrıs-ABD İş birliği Konusunda Büyük Laflar- Atlantik Ötesi Enerji Güvenliğini Güçlendiriyoruz!” başlıklarıyla yer aldı.

Continue Reading