Connect with us

GÜNDEM

Rum Yönetimi ve Yunanistan enerji bakanları, GSI projesindeki aksaklıkları görüştü

Published

on

Rum Yönetimi Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu ile Yunanistan Enerji Bakanı Stavros Papastavru, Great Sea Interconnector projesinde askıda kalan teknik ve kurumsal konuların çözümü için görüşme yaptı; AB Komiseri Dan Jorgensen’in katılımıyla telekonferans gelecek haftaya ertelendi.

Great Sea Interconnector (GSI) projesiyle ilgili haberler Rum basınında yer almaya devam ediyor.

Fileleftheros gazetesi Rum Yönetimi Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu’nun dün Yunan mevkidaşı Stavros Papastavru ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamaya yer verdi. Gazete Güney Kıbrıs ve Yunanistan’daki enerji düzenleme kurumları RAEK-RAEEİ’nin, Great Sea Interconnector” projesinde yüklenici firma olan Yunanistan Bağımsız Elektrik İletim Operatörü (ADMİE) ile en kısa zamanda bir araya gelmesi konusunda uzlaşma sağlandığını yazdı.

Habere göre Papanastasiu, projenin EuroAsia’dan Great Sea şeklinde değişmesi nedeniyle askıda kalan bazı düzenlemelerin çözümlenmesi gerektiği sonucuna varıldığını ifade etti.

Papanastasiu, askıda olan konular hakkında tam haberdar olmadıklarını bu nedenle en kısa zamanda bir görüşmenin yapılmasının uygun olacağını düşündüklerini belirtti.

Papanastasiu açıklamaları çerçevesinde GSI konusunda, AB Enerji ve Konut Komiseri Dan Jorgensen’in de katılımıyla dün yapılması planlanan telekonferansın ertelendiğini bunun gelecek hafta yapılmasına karar verildiğini de ifade etti.

RUM YÖNETİMİ-YUNANİSTAN ENERJİ BAKANLARI BİR ARAYA GELDİ

Fileleleftheros gazetesi bir başka haberinde Rum Yönetimi ve Yunanistan Enerji Bakanlarının dün bir araya geldiğini yazdı.

Gazete Kıbrıs (Rum) Haber Ajansı’nın (KİPE) bilgilerine dayanarak iki bakan arasındaki, görüşmenin öngörüldüğünden daha özlü geçtiğini belirtti.

Habere göre Rum Yönetimi Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu ile Yunanistan Enerji ve Çevre Bakanı Stavros Papastavru arasındaki görüşmede Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail arasındaki elektrik bağlantı projesinde ilerleme kaydedilmesi için gerekli adımların atılması amacıyla teknik ve kurumsal düzenlemelerin devam etmesi konusunda uzlaşmaya varıldı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Antalya Diplomasi Forumu bugün başlıyor

Published

on

Türkiye’de düzenlenecek 5. Antalya Diplomasi Forumu’nda dünya liderleri ve hükümet temsilcileri bugün bir araya getirecek. “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” temasıyla yapılacak forumda 150’den fazla ülkeden yaklaşık 5 bin katılımcı yer alacak.

Dünya liderleri ve hükümet yetkilileri, 17-19 Nisan’da “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” ana temasıyla düzenlenecek 5. Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF2026) bir araya gelecek.

ADF2026, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve Türkiye Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak.

İlki 2021’de düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nun bu yılki teması, “Yarını Tasarlarken Belirsizliklerle Baş Etmek” olacak.

Foruma, Kuzey Kıbrıs da dahil 150’den fazla ülkeden 20’yi aşkın devlet ve hükümet başkanı, yaklaşık 15 devlet ve hükümet başkan yardımcısı, 40’tan fazlası dışişleri bakanı olmak üzere 50’nin üzerinde bakan, 75’i uluslararası kuruluş temsilcisi olmak üzere 460’ı aşkın kişinin yanı sıra aralarında akademisyen ve öğrencilerin de bulunduğu 5 bine yakın konuğun katılması bekleniyor.

Foruma, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Başbakan Ünal Üstel ve diğer hükümet yetkilileri ile bazı siyasi parti temsilcilerinin katılması da bekleniyor.

ADF2026 kapsamında lider panelleri dahil olmak üzere 40’tan fazla etkinlik ve oturumun düzenlenmesi planlanıyor.

Oturumlarda küresel sistemde derinleşen belirsizlikler ve dönüşüm süreçleri ile bölgesel gelişmelerin geniş yelpazede ele alınacağı, siyasal, ekonomik, çevresel ve teknolojik eksenlerde şekillenen başlıca gündem maddelerinin de tartışmaların odağını oluşturacağı belirtildi.

OTURUMLARIN ÖNEMLİ KISMI TRT’DEN YAYIMLANACAK

ADF2026’daki faaliyetler, forumun resmi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından eş zamanlı izlenebilecek, ayrıca oturumların önemli bir kısmı TRT aracılığıyla canlı yayımlanacak.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, ADF2026 kapsamında Balkan Barış Platformu Üçüncü Dışişleri Bakanları Toplantısı, Gazze Konulu Sekizli Toplantı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Gayriresmi Toplantısı ve Türkiye-Pakistan-Suudi Arabistan-Mısır Toplantısı’na katılması planlanıyor.

Continue Reading

GÜNDEM

Yer yer sağanak ve gök gürültülü yağmur bekleniyor

Published

on

Bugün çok bulutlu hava etkili olacak; yer yer yağmur, zamanla sağanak veya gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü’nün 16–22 Nisan 2026 tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, 17 Nisan’da bölge genelinde parçalı ve çok bulutlu hava etkili olacak.

Yer yer yağmur görülecek, zamanla sağanak veya gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Continue Reading

GÜNDEM

Fazilet Özdenefe: İş Birliği, dayanışma ve temsiliyet güçlendirilmeli

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, İstanbul’da düzenlenen TÜRKPA Üye Ülkeler Meclis Başkanları 1. Gayriresmî Toplantısı’nda konuşarak KKTC’nin tam üyelik beklentisini yineledi; uluslararası görünürlüğün artırılması ve parlamentolar arası iş birliğinin güçlendirilmesi çağrısı yaptı.

Özdenefe TÜRKPA Meclis Başkanları toplantısına katıldı.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, İstanbul’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ev sahipliğinde düzenlenen Türk Devletleri Parlamenter Meclisi (TÜRKPA) Üye Ülkeler Meclis Başkanları 1. Gayriresmî Toplantısına katıldı.

 

Toplantıda konuşan Özdenefe, birliğe üye parlamentoların bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ev sahipliği dolayısıyla TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a teşekkür etti.

TÜRKPA’nın parlamenter diplomasi açısından önemli bir platform olduğuna dikkat çeken Özdenefe, son yıllarda teşkilatın faaliyetlerinde önemli bir ivme yakalandığını belirtti. Komisyon çalışmaları ve gözlem misyonlarıyla kapasitenin arttığını ifade eden Özdenefe, KKTC’nin de bu süreçlere katkı sunmaya hazır olduğunu vurguladı.

Konuşmasında KKTC’nin Türk devletleriyle köklü bağlarına dikkat çeken Özdenefe, Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKPA nezdindeki statünün ileriye taşınması gerektiğini belirterek tam üyelik beklentisini yineledi. Özdenefe, bu adımın hem Kıbrıs Türk halkının uluslararası görünürlüğünü artıracağını hem de üye ülkelerin Doğu Akdeniz’deki iş birliğini güçlendireceğini kaydetti.

Özdenefe, Türkiye ve Azerbaycan ile kurulan dostluk gruplarının parlamentolar arası diyaloğa önemli katkı sunduğunu belirterek, Bakü’de gerçekleştirilen son toplantının bu iş birliklerinin verimliliğini ortaya koyduğunu söyledi. Bu modelin diğer üye devletlerle de yaygınlaştırılmasının önemine işaret etti.

 

Konuşmasında bölgesel güvenlik risklerine de değinen Özdenefe, Orta Doğu’daki gelişmeler ile Doğu Akdeniz’deki hassasiyetlerin üye devletlerarasındaki dayanışmanın önemini artırdığını vurguladı. KKTC’nin bölgedeki istikrar ve güvenlik açısından stratejik bir konuma sahip olduğunu ifade etti.

Özdenefe, KKTC’nin uluslararası parlamenter platformlardaki görünürlüğünün artırılması için destek talep ederek, özellikle Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (PAECO) gözlemci üyeliği, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) çalışmaları ve diğer uluslararası alanlarda daha etkin temsil için iş birliği çağrısında bulundu.

Konuşmasının sonunda Özdenefe, Türk devletleri arasındaki dayanışmanın güçlenmesinin bölgesel barış ve istikrara katkı sağlayacağını belirterek, iş birliğinin artarak sürmesi temennisinde bulundu.

Continue Reading