GÜNDEM
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yarın Lefkoşa’da yürüyüş düzenlenecek
8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yarın 17.30’da Kumsal Park’ta toplanılarak Kuğulu Parka yürünecek. Yürüyüşe Cumhurbaşkanlığı önüne ara verilerek, açıklama yapılacak
8 Mart Organizasyon Komitesi, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nda (KTOEÖS) basın toplantısı düzenledi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda, kadınların eğitim, çalışma hayatı, sosyal hayattaki yerinden bahsedilerek, talepler dile getirildi.
-Eylem: “Eğitim, bilimi ve kadını dışlayıcı şekilde dizayn edilmeye çalışılıyor”
Basın toplantısında ilk sözü alan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, eğitim sisteminin “dinci, gerici” bir hale dönüştürülmeye ve eğimin müfredat içerikleri değiştirilerek bilimi ve kadını dışlayıcı şekilde dizayn edilmeye çalışıldığını söyledi. Eylem, bu çabaya karsı mücadelelerinin sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı.
-Kral: “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi işlevsel hale gelmeli”
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bürosu Başkanı Ülfet Kral, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin işlevsel hale gelmesini, ebeveyn izinlerinin kadın ve erkeğe dönüşümlü olarak kullandırılmasını ve yaşlı ile çocuk bakımı için devlet politikası geliştirilerek, yaşlı bakım evleri ve kreşlerin artırılmasını talep etti.
-Derya: “Bu düzenin böyle devam etmeyeceğini göstermekle mükellef olduğumuzu düşünüyoruz”
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Kolları Başkanı, Milletvekili Doğuş Derya ise, kadınların verdiği verginin kadınlara yaşlı bakım evi, çocuk kreşi, sığınma evi ve şiddeti önleme danışma merkezleri olarak dönmediğine işaret ederek, tüm bunların düzenlendiği TOCED Yasası’nın yürürlükte olmamasını da eleştirdi.
Derya, kadınlar vergilerinin karşılığını hizmet olarak alamazken, ülke kaynaklarının yabancı şirketlere “peşkeş” çekildiğini de ifade ederek, durum bu iken ülkede demokrasiden, eşitlikten ve adaletten bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.
Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünü, yoksullaşmanın ve özellikle kadın yoksullaşmasının en önemli sebeplerinden biri olarak gösteren Derya, “Bu düzenin böyle devam etmeyeceğini göstermekle mükellef olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.
-Nazlı: “Özel sektörde çalışan birçok kadın hamile olduğu için işten atılıyor”
Bağımsızlık Yolu Temsilcisi Cansu Nazlı ise konuşmasında kadınların çalışma yaşamındaki yerinden bahsetti. Nazlı, 2023 Hanehalkı İşgücü Anketi’ne göre kadınların yüzde 38,3’ünün çalışma hayatında yer aldığını, işsizlikte ise kadın oranının erkeğe göre daha yüksek olduğunu aktardı.
Kadınların çalışma hayatında yaşadığı sorunlara da değinerek özel sektörde çalışan birçok kadının hamile olduğunda işten atıldığına işaret eden Nazlı, özel sektörde sendikalaşmanın önünü açacak düzenlemelerin hayata geçmesini ve asgari ücret ile sosyal yardım maaşının insani bir yaşamı mümkün kılacak şekilde düzenlenmesini istedi.
-Şentürkler: “Sokaklar bizim”
Son olarak söz alan Kadın Eğitimi Kolektifi temsilcisi Zekiye Şentürkler de, kadınların evde, işte, sokakta sömürülerle karşılaştığını belirterek, kadın sığınma evleri, ücretsiz kamusal bakım evleri, kreşler ve aşevleri açılmasıyla beraber, özel sektörde sendikalaşma istedi.
Yarın saat 17.30’da Kumsal Park Dereboyu girişinde buluşma çağrısı yapan Şentürkler, “çünkü sokaklar bizim” diyerek konuşmasını bitirdi.
-8 Mart Organizasyon Komitesi…
8 Mart Organizasyon Komitesi’nde şu örgütler yer alıyor:
“KTOEÖS, KTÖS, KTAMS, BES, HAK-SEN, KTMMOB, Alevi Kültür Derneği, Kuir Kıbrıs, Mülteci Hakları Derneği, Baraka, Anonim Gençlik, Kadı Eğitimi Kolektifi, Bağımsızlık Yolu, CTP Kadın Kolları, TDP, YKP.”
GÜNDEM
Ünal Üstel, Norveç’in Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırmasını kınadı
Başbakan Ünal Üstel, “Norveç Hükümeti’nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik 65 yıldır yürürlükte olan silah ambargosunu kaldırma kararını şiddetle kınıyorum” dedi.
GÜNDEM
Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi’nin üzerinden 5 yıl geçti
Azerbaycan ordusunun yaklaşık 30 yıl boyunca Ermenistan’ın işgali altında bulunan Karabağ ve çevresindeki illeri kurtarmasının üzerinden 5 yıl geçti.
GÜNDEM
Cevdet Yılmaz Guterres’le görüştü: Türkiye, COP31’e ev sahipliği yapmaya hazır
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, BM Genel Sekreteri Guterres ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin COP31’e ev sahipliği yapması halinde adil, kapsayıcı ve şeffaf işbirliği sürdüreceğini belirtti.
-
GÜNDEM20 saat agoAzerbaycan’ın Karabağ Zaferi’nin üzerinden 5 yıl geçti
-
GÜNDEM20 saat agoÜnal Üstel, Norveç’in Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırmasını kınadı
-
GÜNDEM24 saat agoCevdet Yılmaz Guterres’le görüştü: Türkiye, COP31’e ev sahipliği yapmaya hazır
-
GÜNDEM24 saat agoNorveç, Güney Kıbrıs’a yönelik 65 yıllık silah ambargosunu kaldırdı!
-
GÜNDEM24 saat agoİngiltere’de son 3 ayda 25 cami, 27 kez saldırıya uğradı
